machetedidactice.com

Machete didactice – Responsabilităţi in grădiniţă varianta 2

DSC_1537

În grădiniţe, ca şi în oricare alt loc în care-ţi desfăşori activitatea, există responsabilităţi.

DSC_1546

Am mai scris, în prima postare în care am abordat acest subiect, că în cadrul responsabilităţilor există 6 (şase) centre după cum urmează:

DSC_1542

Bibliotecă, ştiinţă, artă, joc de rol, construcţii şi nisip şi apă .

Aceste centre de interes sau arii de stimulare au ca scop transformarea grupei de grădiniță într-un loc în care copilul să vină cu plăcere și cel mai important, în fiecare zi.

Prin deschiderea acestor centre se caută de fapt, o zonă în care copilul să se simtă în intimitatea lui și să-i fie stimulat interesul și curiozitatea către anumite domenii.

În ultima perioadă, noul curriculum structurează experiențele copilului pe domenii experențiale.

DSC_1540

Astfel centrul  BIBLIOTECĂ reprezintă spațiul în care copilul își exersează  limbajul, atât cel verbal cât și cel nonverbal. Dar pot exista la acest centru, pe lângă multitudinea de cărți de toate tipurile și materiale ce înlesnesc procesul de învățare și aici mă refer la litere din autocolant sau litere decupate etc. Tot la acest centru trebuie să existe o multitudine de carioci și creioane colorate pentru a înlesni copilului dorința de a scrie.

DSC_1541

La centrul ŞTIINŢĂ se merge pe dezvoltarea gândirii logice, a fenomenelor din natură, pe exersarea capacitații de a rezolva probleme,  precum și pe înțelegerea și cunoașterea lumii vii.

Aici ar trebui să existe materiale din natură (conuri de brad, scoici, ghinde, castane) dar ar fi minunat dacă ar exista un colț al lumii vii, un acvariu cu pești sau cu broscuțe țestoase. Asta nemaivorbind despre atlase sau pliante cu și despre lumea vie.

Deasemenea, este necesar să existe un loc în care să fie instrumente de măsură sau diferite ustensile de laborator (termometre, balanță, clepsidră, eprubete, pahare gradate, lupă etc).

DSC_1544

La centru  ARTĂ  prezența blocurilor de desen, a acuarelelor, a creioanelor colorate și cariocilor, creioane cerate, plastilină, lut de modelat, cocă, foarfeci, sârmă, ață colorată are influența în dezvoltarea copiilor în toate domeniile.

Aici au loc activități care sunt extrem de iubite de copii: pictura cu degetele dar și cu bureți sau dopuri, cu diferite obiecte care muiate în acuarele lasă un anumit model (vezi pet-ul !) dar și confecționarea de colaje.

DSC_1539

La centru  JOC DE ROL, copii reproduc lumea așa cum o înțeleg ei! Aici copilul se regăsește într-un loc ideal unde poate comunica cu ceilalți copii,  poate imita comportamentele părinților sau adulților cu care vine în contact.

JOCUL DE ROL îi ajută pe copii să-și gestioneze emoțiile, să comunice cu cei din jur și să accepte diversitatea.

DSC_1545

La centrul CONSTRUCŢII se înlesnește dezvoltarea socio-emoțională dar și creativitatea, perseverența și inițiativa personală prin activități care pot fi individuale sau de grup.

Aici copiii au nevoie de mult spațiu pentru a putea construi orașe, sau ferme sau orice alt loc își imaginează ei. Se pot deschide mai multe șantiere odată, și de aceea spațiul trebuie să fie mare pentru ca aceste șantiere să nu se întrepătrundă.

Aici este nevoie de multe cuburi, lego, mașini, diferite tipuri de copaci și garduri iar lista poate continua.

DSC_1543

Centrul NISIP ŞI APĂ este un centru îndrăgit de copiii de toate vârstele, iar pentru acest centru este nevoie de un spațiu în care să existe niște suporturi pentru nisip, diferite ligheane sau recipiente din plastic. Este un centru care necesită o mai mare grijă deoarece podeaua trebuie acoperită pentru a nu fi udată și a deveni alunecoasă.

Copiii trebuie să aibă fărașe pentru a putea aduna nisipul dar și mături așa cum nu pot lipsi diferitele forme cu ajutorul cărora copii să poată  ,,modela” nisipul.

Dacă pe lângă toate acestea exista și o educatoare prietenoasă, calmă și zâmbitoare înseamnă că grădinița trebuie să reprezinte un mediu pe care toți copiii să-l frecventeze cu drag și, cel mai important, constant.

Am făcut această prezentare succintă a centrelor pentru a avea o imagine mai completă a activităților ce se desfașoară în ,,interiorul” lor. Sper să înțelegeți că, această prezentare este făcută de un părinte, și nu de un educator!

Dacă există carențe, vă rog să fiți îngăduitori!

Revenind la macheta didactica de astăzi, ea reprezintă un arlechin ce jongleaza cu multă dexteritate printre atâtea centre.

Arlechinul acesta este foaaarte mare: are aproape 2 metri înălțime iar anvergura brațelor este de 1,5 metri.

Initial, aceste centre au fost reprezentate anul trecut așa:

img821

iar anul aceasta i-am facut un refresh și a rezultat acest arlechin.

Anul trecut în grupă își desfășurau activitatea copiii de grupa mare, iar anul acesta se așteaptă prichindei de 3 anișori. De aceea și prezența acestui arlechin atât de vesel și de colorat.

Deci,  Halei – Hap!

Lasă un răspuns

Niciun comentariu “Machete didactice – Responsabilităţi in grădiniţă varianta 2”

%d