Dacă arunci o privire pe fereastră nu ai cum trece cu vederea toamna ce se desfășoară afară, artileria folosită fiind una extrem de complexă.
De aceea am dorit a desfășura activitatea de la Rainbow Land, locul unde petreci timp de calitate, vorbind despre toamnă și nu doar vorbind. Nu mai era nevoie de nici o poveste, ea însăși fiind una, eu invitându-i pe copii a intra în ea cât mai mult cu putință.
Am realizat alături de ei experimentul individual legat de cromatografie, provocarea fiind nu așa complicată cum este denumirea. Pașii de lucru care trebuie respectați dă bătăi de cap unor copii așa că am dorit ca pe toți să-i facem împreună. Cine a avut nevoie de ajutor l-a primit. Modul cum se colorează șervețelul atunci când intră în contact cu apa este numai bun de privit și analizat ceea ce am și făcut evident ajutată de participanți.
Nu este nevoie de cine știe ce investiție pentru că un pahar de plastic transparent, un băț de lemn folosit la frigărui, câteva carioci și apă se găsesc prin toate casele. Cu pipetele e mai complicat, eu folosindu-le acum pentru a mai complica puțin jocul fiind nevoie de ceva răbdare pentru ca apa să ajungă la șervețel.
La dezvoltarea limbajului am alintat cuvintele pentru că mai apoi să le despărțim în silabe, am identificat sunetele de la începutul lor și am căutat cuvinte care să înceapă cu aceeași literă. Foarte interesante dialogurile care se înfiripă, unii dintre copii verbalizând foarte bine, alții trebuind a-și înfrânge timiditatea, numai că eu știu că lucrurile se așază diferit adulții trebuind a avea răbdare.
Meștereala dimineții a fost una foarte bine primită de participanți, copăcelul care s-a conturat în fața lor îmbiind la lucru. Am avut nevoie de:
– o coală de carton de dimensiunea unei coli A4
– dischete de bumbac
– lipici
– pipete
– colorant alimentar
– pahare de plastic
– apă
– crenguțe de lemn
Dacă dischetele au fost lipite cu lipici fie el transparent ori de tip aracet, crenguțele au cerut a fi lipite cu silicon cald, pistolul mânuindu-l eu așa fiind mai sigur.
Este indicat ca cei mici să fie supravegheați pentru că pot turna atât de multă apă colorată pe dischete încât să înmoaie cartonul foarte tare. Oricum, după ce au terminat de colorat coroana copacului, am tamponat dischetele cu șervețele pentru a lua surplusul de apă.
I-am rugat mai apoi să aleagă literele necesare scrierii numelor pentru asta folosind litere de lemn.
Finalul îl puteți admira mai jos, trebuind a specifica faptul că ceea ce se observă este doar munca lor cu prea puțină intervenție din partea adulților.
Vă așteptăm să veniți pentru a ne juca și învăța împreună. Nici nu aveți idee ce frumos și educativ este!