Fluturașii sunt în Săptămâna verde iar ziua de astăzi a fost despre apă așa că nu am mai stat pe gânduri și am fost să „înot” alături de ei. Apele deja le cunoșteam așa că avea deja vestele de salvare pe noi dornici a explora mai adânc așa cum șade bine unor copii de grupă mare. Nici nu bănuiți cât de multe informații au ajuns să aibă acești copii, bagajul lor fiind unul destul de generos la fel cum este și vocabularul. Evident, nu vă gândiți că sunt capabili să țină discursuri elaborate ori că sunt scutiți de emoții chiar așa, cu mine cea pe care o văd de vreme îndelungată, dar pentru vârsta pe care o au mulți dintre ei se descurcă foarte bine.
Am vorbit despre o sumedenie de lucruri din care voi enumera doar câteva:
– stările de agregare ale apei pe care cred că toți le știu: – lichidă
– gazoasă
– solidă
exemplele au fost multe tare de la cele din cadrul caselor până la cele din natură.
– circuitul apei în natură – cu multe exemple punctuale (nori plini de apă care se scutură fie de picături de apă dacă e cald, fie de steluțe de gheață dacă este rece)
– descrierea apei moment în care am vorbit despre faptul că apa este fără culoare, fără miros, fără gust adică insipidă, incoloră, inodoră. Aici s-a insistat pe locurile de unde se poate bea apă și la ce anume trebuie să fii atent.
Am provocat copiii la efectuarea unui experiment, pentru asta având nevoie de:
– farfurii mari întinse
– lumânări pastilă
– colorant alimentar
– borcane de sticlă
– pipete
– alcool sanitar
– chibrituri
S-a pus apa în farfurii cu ajutorul unui pahar de plastic. La fiecare farfurie a venit alt copil.
S-a adăugat colorant cu ajutorul pipetelor. Tot așa, la fiecare farfurie a venit alt copil.
S-a amestecat conținutul și s-a pus câte o lumânare pastilă.
Foc la lumânare au dat cu ajutorul meu aici reamintind și recapitulând cum anume trebuie să se comporte când vine vorba de chibrituri ori de alte surse de foc.
În fiecare borcan s-a pulverizat alcool sanitar pentru ca mai apoi acestea să fie puse deasupra lumânărilor, de asemenea, pentru fiecare borcan venind alt copil.
E un experiment spectaculos pentru că apa intră în borcan și lumânarea se stinge, culoarea și bolboroseala apei fiind plăcute simțurilor.
Apoi am pulverizat picături super fine de spirt (mămicile știu că așa se stropesc rufele, dar cu apă, pentru a fi călcate) peste flacăra lumânărilor efectul pe care cei mici l-au putut observa fiind spectaculos. Totul a fost făcut în cea mai mare siguranță, având grijă să nu avem parte de incidente neplăcute. Copiii au înțeles și s-au comportat ca atare, curioși fiind de rezultatul experimentelor.
Amestecurile dintre două lichide aduc în fața ochilor culori și forme inedite mai ales atunci când se folosește apa și un colorant, copiii având posibilitatea să vadă cum o sigură picătură nu poate schimba mult din culoare însă în cazul mai multor picături lucrurile schimbându-se radical.
A urmat un experiment individual în care am adus în fața celor mici o denumire nouă, pe care am și exemplificat-o.
Chromatografia este o tehnică utilizată pentru a separa mixturile (amestecurile de lichide). Mixtura este trecută printr-o altă substanță, în cazul activității noastre, o hârtie de șters pe mâini, un șervețel. Particulele de culoare diferită trec cu viteze diferite prin șervețel, permițându-ne nouă să vedem culorile de bază constituente ale culorii analizate.
Am avut nevoie de șervețele de hârtie, markere în culorile curcubeului, bețișoare de lemn pe care am atașat șervețelele, pahare de plastic în care am adăugat puțină apă atât cât să vină în contact cu șervețelul de hârtie.
Au observat, cu atenție ce s-a întâmplat: pe măsură ce șervețelul absoarbe apa din pahar, culoarea din markere se descompune într-o mulțime de straturi de nuanțe diferite.
Am și dansat, cântat, îndulcit toate într-o singură dimineață. Nu-i așa că suntem speciali? Săptămâna Verde continua!