machetedidactice.com

Rainbow Land – Atelier 4-6 ani „Cine se teme de Iepuroiul cel Rău?”

Pentru prima sâmbătă din luna februarie, la întâlnirea cu copiii m-am hotărât să-l aduc pe Iepuroiul cel Rău ca să vadă și el cum trebuie să se poarte. Ori să-l fac de râs depinde din ce unghi privești.

Așadar, am mers.
Unde? La Rainbow Land, locul de joacă altfel acolo unde copiii nu doar se joacă ci și fac activități interesante, captivante, fascinante.
Am vrut să mă joc alături de copii și să le citesc această poveste minunată. Poveste ce conține tot felul de cuvinte, frumoase ori urâte.
Cuvinte care explicate și analizate sunt percepute corect, așa cum ar trebui.
Asist la o întreagă polemică pe marginea cuvintelor pe care le găsim în povești, iar ceata mamelor tinere oripilate de scrierea unor cuvinte așa zise urâte, se îngroșă tot mai mult. De parcă dacă ne facem că nu există aceste cuvinte, sau le ocolim, nu ne mai întâlnim cu ele.
Ori, nu ăsta este motivul, al neglijării, pentru care auzim tot mai des cuvinte grele, care ne strivesc sufletele și ne otrăvesc mințile? Faptul că dorim a înconjura copiii numai cu zâne și prinți, ponei și super eroi, acadele și sclipici nu e în ordine. E o negare a lumii reale, acolo unde trăim cu toții.

La ora stabilită, alături de mai mulți copii cu vârstele cuprinse între 4 și 6 ani am intrat în poveste, Eram echipată cu toate cele necesare de la morcovi naturali și de pluș la un strat cu morcovi în miniatură, foi și creioane colorate și o infinită nerăbdare de a mă juca.

Prima dată am gustat morcovii, cei care ne făceau cu ochiul din farfurie, culoarea și mirosul lor făcându-ne tare-tare curioși. Am mâncat cu băgare de seamă asta ca să nu avem parte de vreo surpriză, reamintindu-le cum trebuie să se poarte atunci când mănâncă fiindu-mi încă proaspătă în minte informația cu copilașul de la creșă care s-a înecat cu o bucățică de măr. Cu morcovii e și mai periculos, toată lumea știe! Pentru a face o analiză mai amănunțită, după morcovi am gustat un biscuit dialogurile care s-au țesut fiind tare interesante. Încercați acasă cu cei mici, nici nu bănuiți ce importante sunt aceste secvențe!

Apoi am intrat în poveste, copiii făcând cunoștință cu cei patru frați iepurași care sufereau de foame, fiecare încercând, pe rând, să aducă din grădina de morcovi câțiva, lucru imposibil de realizat din cauza Iepuroiului cel Rău, cel care nu știa să vorbească și să se comporte frumos. Povestea cu Iepuroiul cel Rău nu are cum nu prinde la copii pentru că are ingrediente magice care deschid orice minte curioasă și suflețel în formare. E despre încredere și prietenie în primul rând, despre familie și echipă, despre bunătate și empatie, dar și despre bulling cu toată paleta pe care o are. Le-am citit povestea care i-a amuzat grozav și pe marginea căreia am discutat după fiecare paragraf. Cartea a trecut prin fața fiecăruia pentru a o atinge, a vedea cum sunt ilustrate personajele.

Nu au lipsit povestirile în care exemplele personale sunt cele mai importante așa că le-am ascultat pe toate.

După ce povestea a fost cuprinsă, discutată, comparată am trecut la o secvență matematică, grădina de morcovi abia așteptând ca cei mici să analizeze recolta. Copiii au numărat, au socotit au scos și au pus morcovii în cutie adunări și scăderi ambalate în întrebări anume alese pentru a fi înțelese de prichindeii participanți și-au găsit răspunsul corect.

   

Atunci când cei mici au avut de aflat drumul către cuibul iepurașului creioanele colorate și cariocile au făcut minuni, triunghiurile abia așteptând să fie colorate. Unii dintre ei, îndrăgostiți de culoare, au ales să le coloreze pe măsură.

   

Pentru final am ales o meștereală, masca de iepuraș neputând lipsi de la această activitate. Așa au apărut iepurii multicolori, cu urechi cum n-ați mai văzut însă într-o lume de basm orice este posibil. Copiii s-au descurcat de minune, foarte puțini dintre ei solicitând ajutor la decupat, de colorat nu mai pomenesc.

   

 

Cât timp au lucrat am recapitulat povestea și am cântat diferite cântece pentru un ambient plăcut.

Am venit de hac iepurelui din poveste cele două ore pe care le-am petrecut împreună trecând atât de repede, ca gândul și va vântul, unul de primăvară că așa e pe aici. Spor la povești bune și meștereli pe măsură!

Lasă un răspuns