machetedidactice.com

Eu și Fluturașii la prima întâlnire din 2024

Într-un 11 ianuarie cu -11 grade în termometre m-am prezentat la întâlnirea cu Fluturașii, cei cu care multe năzdrăvănii am făcut, dar și multe am învățat. Și pentru ca iarnă afară, am vorbit despre ea în multe feluri. Am avut inspirație de a face o paralelă între zăpadă și ciocolată, ce anume o topește, cum se simte (mai ales ciocolata) iar dialogurile cu copiii au curs spre direcții nebănuite.


Cu o ciocolată de 100 grame cei 20 de copii prezenți au mâncat 5 banane și tot atâtea mandarine.

Îndulcit și energizați de fructele proaspete am trecut la activitatea următoare acolo unde cei mici au fost provocați să se joace cu niște mănuși. Le-au împerecheat și le-au așezat sus-jos, față-spate și în alte poziții spațiale. De asemenea, am avut un exercițiu atunci când i-am rugat să ridice mănușa de jos fără a folosi degetul mare -policele- observând ce greutate intervine în manevrarea obiectelor.


Complicarea jocului a fost când o parte dintre mănuși aveau imagini diferite pe o parte și cealaltă, copiii trebuind a fi atenți la acest lucru.

Odată perechile formate au fost întinse pe o panglică, dar nu orice fel de panglică ci una cu ciucuri, ei potrivindu-se foarte bine cu găurile deja existente pe manșeta mănușilor.

Un joc cu un om de zăpadă în rol de personaj principal a dezmorțit copiii.


Cine crede că e ușor să coordonezi douăzeci de copii și să-i faci să respecte niște reguli, se înșală

După multe repetiții și explicații am reușit.

Momentul de concentrare maximă a fost atunci când o fișă s-a arătat copiilor, cerința fiind serierea. Cu fiecare în parte (cu mici excepții) s-a lucrat individual. Cel mai tare mă bucură când cei mici au curajul să ceară ajutor pentru că așa se pot elimina multe probleme ce pot lua dimensiuni nebănuite.


Serierea dă mari bătăi de cap unor preșcolari.

Ce trebuie să știe copilul la acest capitol:

să ordoneze obiectele după mărime.

să realizeze serii de obiecte (mărgele, boabe, bucăţi de hârtie) folosind modele simple, pe baza criteriilor date;

să coloreze serii de desene sau figuri geometrice după un criteriu stabilit: formă, culoare; să realizeze în viața cotidiană serii de obiecte pe baza unor criterii stabilite de el.

Am avut parte și de un moment aniversar, sărbătorind-o pe Rebeca la împlinirea celor 5 ani. La mulți ani cu sănătate și multe bucurii!

Cam așa la prima întâlnire. Abia aștept să dăm curs provocărilor ce vor urma.

Lasă un răspuns