machetedidactice.com

„Iggy Peck Micul arhitect” de Andrea Beaty

Pentru că Fluturașii au în planificare o săptămână în care vorbesc despre orașul lor

m-am gandit că ar fi foarte potrivită această poveste, Iggy Peck Micul arhitect, una destul de complicată pentru că cel care o aduce nu o poate citi și atât trebuind a zăbovi pentru a o explica, analiza, pătrunde deschizând astfel orizonturi noi micilor ascultători.

Citesc de peste două decenii cărțile pentru copii (și nu numai) cu voce tare și mă bucur când dau peste o carte ilustrată scrisă în rime, apreciind și mai tare munca traducătorului (Domnica Drumea în cazul de față) pentru că, orice s-ar spune, unele lucruri sunt chiar intraductibile păstrând în egală măsură finețea originalului.

Young Iggy Peck is an architect
and has been since he was two,
when he built a great tower – in only an hour –
with nothing but diapers and glue

„Good Gracious, Ignacious!” his mother exclaimed.
„That’s the coolest thing I’ve ever seen!”
But her smile faded fast as a light wind blew past
and she realized those diapers weren’t clean!

Micul Iggy Peck este arhitect, nu ca orice pici,
și-a-nceput de pe la doi anișori,
când a înălțat – într-o oră –
un turn înalt până la nori
doar din scutece și lipici

– Dumnezeule, Ignacio! a exclamat mama lui, uimită,
În viața mea n-am văzut turnuri mai adevărate!
Dar zâmbetul i-a pierit într-o clipită
când și-a dat seama că scutecele nu erau tocmai curate!

Povestitorul continuă să spună povestea suișurilor și coborâșurilor lui Iggy, toate amplificate de modelele și imprimeurile fabuloase ale lui Roberts și de stilul de ilustrare unghiulară care se pretează perfect unei povești de această natură.

Părinții săi se adaptează pasiunii lui Iggy care are ghinionul de a avea o profesoară în clasa a doua care nu-i apreciază explorările arhitecturale din cauza unei experiențe traumatizante din copilărie care a implicat o trupă de circ, clovni și un lift stricat.

Pe măsură ce povestea lui Iggy se desfășoară, el are șansa de a se dovedi și de a reabilita arhitectura în ochii profesoarei sale în timpul unei excursii școlare care implică un pod rupt, o profesoară inconștientă și o ingeniozitate serioasă.

Indiferent dacă vă place sau nu arhitectura, Iggy Peck Micul Architect este doar o carte distractivă și educativă pe care să o citiți cu voce tare, să o explicați și să vă bucurați de clipele petrecute alături de copiii dumneavoastră ori de cei de care vă ocupați.

M-am aplecat cu bucurie asupra acestei povești invitând copiii să intre în ea, procedând ca de fiecare dată după un ritual despre care știu că aduce beneficii garantate. Așadar, mi-am stabilit niște subiecte de discuție alături de copilași înainte de a citi:
• Ce este un arhitect? (o persoană care proiectează clădiri)
• Ce face copilul de pe coperta?
• La ce crezi că se gândește doamna de pe copertă?

De asemenea, am stabilit un vocabular alcătuit din cuvintele noi întâlnite în lectură.

• Sfinx – o figură mitică a Egiptului antic având corp de leu și cap de om
• pici – băiat foarte tânăr
• lift – cabină sau platformă cu ajutorul căreia se transportă, pe linie verticală, mărfuri sau persoane (în clădirile cu mai multe etaje).
• trupă de circ – Un circ este o companie de artiști care poate include clovni, acrobați, animale dresate, trapeziști, muzicieni, jongleri și alți artiști care folosesc obiecte și fac cascadorii. O trupă este o companie sau un grup de actori, dansatori sau alți interpreți care călătoresc și realizează spectacole.
• prăbușire – (a unei structuri) a cădea; a ceda:

Subiecte de discuție pentru în timpul/după lectură:
• Au susținut părinții lui Iggy interesul lui de a construi lucruri?
• Ce părere are profesoara lui Iggy despre clădiri? De ce crede ea așa?
• De ce clasa a II-a a fost plictisitoare pentru Iggy?
• Ce au făcut elevii de clasa a II-a să o ajute pe domnișoara Lila?
• Cum s-au schimbat lucrurile în clasa domnișoarei Greer, după ce a trecut podul pe care l-au construit copiii de la școală?
• Care sunt unele dintre materialele pe care Iggy le-a folosit în creațiile sale?
• Există clădiri interesante în orașul tău? Unde?

Podețul pe care Iggy l-a proiectat mi-a ridicat la fileu o secvență muzicală și de mișcare pe care n-o puteam rata. Împreună cu Irina am exemplificat, jucat, cântat acest moment și cine nu a lucrat cu copiii niciodată nu știe ce înseamnă să coordonezi douăzeci de copiii ajungând la o coordonare generală.

   

Am cântat până au trecut toți copiii, de mai multe ori, pe sub pod după care a urmat o secvență matematică, una pe care am zărit-o într-un grup destinat activităților pentru copii, și pe care am considerat-o foarte utilă. Am tipărit o foaie pe care am pus cifre de la 1 la 6, cifre pe care copiii le-au colorat.

Odată cifrele colorate, am dat fiecăruia câte un pahar.
Cum s-a desfășurat jocul: eu folosind o tobă, am provocat copiii să identifice cifra care corespunde numărului bătăilor în tobă. Imaginea de mai jos exemplifică secvența în care ne-am jucat și pe jos, nu doar la măsuțe, atât de interesantă li s-a părut această provocare. Știu, poate vor fi voci care vor comenta că la grupa mare, în acest moment din an, copiii au învățat/știu cifrele până la 4 însă aici, în Grupa Fluturașilor majoritatea stăpânește până la 6.

După ce se vor trezi, copiii vor avea ocazia să-și exprime creativitatea poate mai mare decât a eroului din această poveste.

Vă invit să faceți cunoștință cu Iggy Peck – creativ, independent și fără frică să se exprime! Spor la citit povești bune.

Lasă un răspuns