machetedidactice.com

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT

FILIT este un proiect anual, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean (CJ) Iași. Acesta reunește, în România, sute de profesioniști din domeniul cultural, traducători, critici literari, librari, scriitori, editori, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști.


În perioada 18-22 octombrie 2023, publicul va avea șansa de a întâlni invitați din 25 de țări, nume importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară. Printre aceștia se regăsesc cei mai îndrăgiți autori în România ultimilor ani, aflați mereu în topurile de vânzări: Markus Zusak (autorul bestseller-ului Hoțul de cărți, un scriitor considerat un „fenomen literar”), Guzel Iahina (una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel international, cu romane traduse în peste 40 de țări), Eric-Emmanuel Schmitt (autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste patruzeci și cinci de limbi și câștigător a peste douăzeci de premii literare), Burhan Sönmez (tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional), Mircea Cărtărescu (cel mai cunoscut autor român, cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale).
Alți invitați din străinătate prezenți la FILIT 2023, multipremiați la nivel internațional și traduși în numeroase limbi, sunt: Giulia Caminito (Italia), Lidija Dimkovska (Macedonia de Nord), Monika Fagerholm (Finlanda), Franzobel (Austria), Petra Hůlová (Republica Cehă), Maylis de Kerangal (Franța), Ana Merino (Spania/SUA), Auður Ava Ólafsdóttir (Islanda), Karina Sainz Borgo (Venezuela/Spania), Ingo Schultze (Germania), Morten Strøksnes (Norvegia).

Lista invitaților continuă cu traducătorii străini care s-au îndrăgostit de literatura română și au contribuit la traducerea și publicarea în țările lor de origine a zeci de scriitori români. Aceștia sunt Elena Borrás García (Spania), Goran Čolakhodžić (Croația), Antònia Escandell Tur (Spania), André Ferenc (România), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Manuela Klenke (Germania), Jozefina Komporaly (Regatul Unit), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Stéphane Lambion (Belgia), Roberto Merlo (Italia).

De asemenea, la FILIT 2023 vor participa autorii români Cristina Alexandrescu, Lilia Calancea, Gabriel Cărtărescu, Magda Cârneci, Cristina Chira, Cristian Fulaș, Mihai Iovănel, Cosmin Leucuța, Cătălina Matei, Ștefania Mihalache, Artiom Oleacu, Radu Paraschivescu, Florin Partene, Alina Purcaru, Mihai Radu, Dan Sociu, Ioana Stăncescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lucian Vasilescu și Augustina Visan.

Casa Copilăriei îi va avea ca oaspeți pe Lavinia Braniște, Cristina Centea, Laura Grünberg, Ana-Maria Sandu și Piotr Socha, iar la Casa Fantasy publicul îi va putea întâlni pe Anamaria Borlan, Teodora Matei, Monica Ramirez, Doina Roman și Mircea Țara.

Organizatorii precizează că numele de mai sus reprezintă doar prima parte a invitaților de la FILIT 2023. Va urma o listă a invitaților speciali, ce vor fi în centrul numeroaselor evenimente, dezbateri și întâlniri profesionale: scriitori, manageri culturali, editori, jurnaliști, activiști, muzicieni, fotografi.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași. Ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Mai multe detalii despre invitați, program și evenimente vor fi publicate pe site-ul www.filit-iasi.ro.

Lasă un răspuns

%d