machetedidactice.com

„Prietenii Buburuzei Maya” * Proiect Activitate integrată (ADP + ADE + ALA 1 + ALA 2)

Lecțiile pentru diferite inspecții se țin lanț pentru cele care acced la un grad academic mai înalt. Și de aici și forfota aferentă, migala, creativitatea, abilitățile fiind puse la grea caznă și nu doar ele.
E frumos și provocator însă și cronofagă pregătirea tuturor acestor materiale, dar rezultatele finale vin să șteargă, cu repeziciune tot ce a fost solicitant așa rămânând doar satisfacția muncii împlinite în prezenta unor copii care de asta au nevoie.
La un astfel de proiect am sta și eu în culise, materialele necesare desfășurării lecției fiind lăsate în seama mea. Și mi-am dat toată silința că să vin în întâmpinarea dascălului, știu fiind faptul că doar în echipă se muncește cel mai bine.

Tema zilei a fost „Prietenii buburuzei Maya” iar activitățile au fost integrate (ADP + ADE + ALA 1 + ALA 2)
DȘ – Activitate matematică ,,Răspunde repede și bine” – joc didactic
DOS – Activitate practică – ,,Gărgărița”- decupare și lipire

La ALA 1 (Activități pe centre de interes)
Știință: „Hotelul buburuzelor” – joc de sortare
Artă: DOS „Gărgărița” – decupare, lipire
Joc de masă: „Fluture, albină, gărgăriță” – puzzle

La ADE (Activități pe Domenii Experiențiale)
(Activitate matematică): „Răspunde repede și bine”

Mijloc de realizare a fost un joc didactic, sarcina didactică fiind formarea de mulțimi cu 1-8 elemente cu raportarea cantității la cifră și invers.

Regulile jocului: Câte un reprezentat al fiecărei echipe va veni la solicitarea educatoarei și va rezolva una din sarcinile:
– formează pe rând mulțimi cu 1-8 elemente și așază cifra corespunzătoare mulțimii;
– așază pe floare tot atâția fluturi cât le indică cifra de pe floare;
– rezolvă problemele expuse de educatoare

Elemente de joc: surpriza, concursul, mișcarea, mânuirea materialului didactic, aplauze
Variante de joc:
1. „Fluturii jucăuși” – Copiii numiți de educatoare recunosc și numesc cifra și așază fluturii conform cifrei de pe floare.
2. „Detectivii de insecte” – Copiii găsesc grupul de insecte cerut de educatoare, numără insectele găsite și le așază la locul lor, atribuindu-le cifra corect.
3. „Probleme distractive” – Copiii rezolvă probleme.

Noutatea acestei zile speciale constă în prezența buburuzei Maya, care este supărată pentru că, în loc de buline, are cifre și vrea să redevină la fel ca surorile ei care zboară pe câmpie. Pentru a o ajuta pe buburuză să devină ca surorile sale, copiii trebuie să rezolve, pe rând, sarcinile de la fiecare cifră în parte. Cu fiecare cifră rezolvată corect, buburuza va fi eliberată de cifrele de la 1 la 8. Pe spatele fiecărei cifre vor descoperi sarcinile pe care trebuie să le rezolve. Materialul didactic cu sarcinile se regăsesc în coșul cu care a venit Buburuza Maya.

La DȘ (Activitatea matematică)  este anunțat jocul, copiii intuiesc materialele primite sub formă de surpriză, sunt explicate regulile jocului, este desfășurat jocul de probă, jocul propriu-zis și variantele propuse. Copiii vor fi împărțiți pe echipe și vor primi recompense pentru răspunsurile corecte. Copiii vor fi desemnați să răspundă cu ajutorul baghetei fermecate și a versurilor: ,,Prin poiană am pornit,/ Și la tine m-am oprit”.

Evaluarea jocului se va efectua în Centrul Știință prin rezolvarea jocului de sortare.

ALA2: Ziua se încheie cu jocurile ,,Zboară, zboară”, ,,Vine primăvara pe dealuri și câmpii”, ,,Fluturașule ușor”

Finalul fiind deja cunoscut, îmbrăcat în haine alese, cu zâmbetul pe buze și implinirea muncii depuse, tot ce mai pot eu să fac este să mulțumesc pentru colaborare, încredere, continuitate!

Lasă un răspuns

%d