machetedidactice.com

Calendar de Advent 2020, a șasea zi

A șasea zi a Calendarului de Advent a fost una a votului. Luca încă nu votează, mai are trei ani până va veni acest moment însă până atunci voi avea grijă să înțeleagă ce anume înseamnă votul și de ce este important să participi la acest proces.

Înainte de a pleca noi la vot, el a întors cartolina, cu mare curiozitate.

Iar cerința celei de a șasea zi suna așa:

Inițial m-am gândit să urmărim „Titanic vals”, numai că, mai pe seară când am făcut acest lucru, un alt spectacol de teatru, de sezon, mi-a reapărut în minte. E vorba despre „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, o piesă pe care eu am văzut-o de multe ori și pe care o pot revedea cu aceeași plăcere oricând! Am dorit ca și Luca să o vadă iar el a dat curs invitației mele. Și uite cum, într-o seară de început decembrie, ne-am așezat pentru a o viziona.

Adaptarea pentru televiziune a piesei „Visul unei nopți de iarnă” scrise de Tudor Mușatescu este povestea clasică a unei fete simple îndrăgostite de idolul său.

Aceasta ar fi descrierea în câteva cuvinte a dramatizării din 1980 în regia lui Dan Necşulea. Doar că atmosfera, replicile, decorul, montajul alb negru și mai ales interpretarea actorilor, altfel spus toate elementele acestei piese sunt lipsite de orice pragmatism.

De aceea „Visul unei nopți de iarnă”, care continuă să farmece și astăzi generații de privitori, este povestea plină de romantism a iubirii pe care o fată simplă o poartă unui scriitor celebru. O iubire în numele căreia Maria, alias Mary, alias Doruleț (Rodica Mandache) comite prima mare nebunie din viața ei: fură un colier de la magazinul la care lucrează și folosește ca pretext livrarea lui pentru a-l cunoaște pe scriitorul Alexandru Manea (Florin Piersic).

Sfiala lui Doruleț, prudența din primele dialoguri avute cu Alexandru, patosul cu care citează din romanele lui, teama că invitația scriitorului de a petrece Revelionul împreună ar putea însemna altceva,  toate acestea fac din ea o tânăra autentic îndrăgostită și nepricepută în “arta seducției”. Încercarea ei stângace de a poza în femeie de lume care știe să fumeze, după ce bea câteva pahare de șampanie, replicile inteligente, umorul, exuberanța cu care trece de la un subiect la altul, sinceritatea cu care își manifestă fericirea de a fi în compania lui Manea au un farmec aparte.

Și tocmai acest farmec îl determină pe Manea să o îndrăgească.

Clipe minunate am petrecut, Luca fiind foarte încântat de alegerea făcută, urmărind cu plăcere și interes interpretarea a doi mari actori care din fericire încă sunt în viață.

Sunt bucuroasă că am fost inspirată să aleg un așa subiect, dar mai ales că el a avut așa succes. Vă invit la teatru!

Lasă un răspuns

%d