machetedidactice.com

Indiferent de vreme trebuie să mergi la vot

Am citit o postare pe rețelele de socializare și mi-a sărit în ochi o cifră, cincisprezece, reprezentând o medie a dăților când te prezinți la vot într-o viață de om.  Cam, de atâtea ori poți contribui și tu la o schimbare pe care ți-o dorești în viața ta. Și cum ai putea să lipsești de la acest exercițiu care-ți răpește câteva minute?

Uite că se poate! Mulți dintre noi care au drept de vot preferă să nu meargă iar motivele sunt dintre cele mai bizare. De la „nu schimb eu nimic”, „pe oricine aș vota tot cine trebuie iese”, toți sunt la fel” și până la clasica lene acestea sunt scuzele absenței de la urna de votare. Că după ce trece, corul plângăcioșilor este plin de absenții de la vot, asta e cu totul altă discuție.

Mi-am putut exprima preferințele imediat după Revoluție, atunci când aveam vârsta să pot participa. Nu am ales bine și în cunoștință de cauză de la început, dar nu am renunțat niciodată la acest exercițiu. Pe măsură ce timpul a trecut, am învățat unde să mă uit, cum să ascult chiar dacă nu-mi convine, cum să privesc un candidat și de ce este important procesul electiv. Am insuflat acest precept și fiilor mei pentru a fi sigură că nu vor absenta niciodată iar cel mare a demonstrat că a înțeles importanța lui atunci când, student fiind la Londra, a așteptat vreme de opt ore, în ploaie, la o coadă imensă la unul dintre centrele de votare din capitala britanică. Și atunci când s-a putut vota la Universitatea pe care o frecventa a ales să fie voluntar în acest proces.

Astăzi, în jurul prânzului, ne-am prezentat la vot chiar dacă trebuie să parcugem câteva zeci de kilometri pentru a face asta. De ceva vreme stăm la Fălticeni, dar fiindcă domiciliul înscris pe C.I. este la Suceava, trebuie să mergem acolo să votăm.  Și asta facem atunci când se cere.

A fost cu ceață multă, vreme ca de început de iarnă, multă mizerie pe asfalt și-mprejur.

După vot, acolo unde ne-am revăzut cu prieteni vechi și dragi care ne-au împărtășit din experiența lor legată de Covid, am plecat să mai cumpărăm câteva produse care se terminaseră și se cereau musai achiziționate.

La market nu era lume așa de multă, dar ornamente pentru Crăciun cât vezi cu ochii. Și ca de fiecare dată, ne-am oprit pentru a le admira și juca puțin cu ele în timp ce le ascultam muzicile din dotare.

Am cumpărat pentru Luca un om de zăpadă foarte nostim, de care s-a bucurat și pe care l-a făcut părtaș la lectura lui ce tocmai avea loc. Mă gândeam ce frumos ar fi un brad în care să fie așa niște omuleți luminoși.

Mă uit la situația prezenței la vot, acum, la ora 18:30 și ea nu arată deloc bine. Este chiar îngrijorător!

Prezența la vot la alegerile parlamentare 2020 care au loc duminică, 6 decembrie, este mai scăzută decât în urmă cu patru ani. Dacă acest trend se păstrează până la închiderea urnelor, alegerile parlamentare din acest an vor fi cele cu cea mai scăzută prezență din ultimii 31 de ani. Primele rezultate ale alegerilor parlamentare 2020 vor fi cele exit-poll și vor fi publicate la ora 21.00, după închiderea urnelor. (sursa: hotnews.ro)

Ce mai așteptați? Ar fi bine să voteze alții în locul vostru? Ori poate singura rezolvare ar fi să se dea o lege în care să fii obligat să vii la vot. Și dacă nu vii, să fii amendat pentru asta!

Lasă un răspuns