machetedidactice.com

Pentru că părinții

Pentru că este o perioadă în care educatorii/profesorii trebuie să trateze părinții cu multă delicatețe, e bine de reamintit acestora din urmă că nu școala este responsabilă, în primul rând, de educația copiilor ci părinții. Aceștia (mulți dintre ei, nu toți, evident) au posibilitatea să vadă acum ce pași se fac (mai ales în ciclul preșcolar) pentru ca noțiunile să fie înțelese și aplicate, unele pentru tot restul vieții.
Și mai văd ceva părinții acum: un copil are nevoie în procesul de educație de mai multe materiale pe care să le folosească începând de la jucării, creioane, plastilină și lista-i lungă până la materiale din natură. Acestea se folosesc și acasă chiar dacă lasă în urmă murdărie (vezi acuarelele, plastilina, cariocile) nu doar la grădiniță pentru că nu o dată am auzit revolta părinților atunci când vine vorba de ele și folositul acasă. Vezi pereții murdăriți, covoarele pătate etc.
Pe final am lăsat elementul surpriză, pe care mulți îl lasă în așteptare cu gândul că vor avea răgaz mai târziu: TIMPUL!
Trebuie acordat timp pentru dialoguri cu copiii chiar dacă aceștia nu spun lucruri importante (așa interpretează mulți, că spun prostii) pentru citit cu voce tare, modelat și pictat și câte și mai câte.
Și da, mulți dintre noi alergăm pentru traiul zilnic ca dracu după suflete, dar ce să faci dacă nu se naște nimeni învățat și aceste abilități trebuie adunate în timp.
Iar când vine vremea să culegem roadele, ce să vezi, durere mare!
La cum arată societatea noastră acum, e clar că este un deficit major în educație iar vina nu este doar a profesorilor ci și a părinților, chiar în mai mare măsură dacă e să mă întrebați pe mine.
Judecați înainte de a acuza!
*

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Pentru că părinții”