machetedidactice.com

„Ce-mi place cu adevărat” * Povești de suflet * Atelier de lectură

Ritmul impus de societate este din ce în ce mai rapid și adesea, noțiunea de performanță pătrunde în alegerile și acțiunile noastre. Avem multe oportunități de a ne compara cu ceilalți sau de a crede că putem face mai mult și mai bine. Copiii foarte mici simt, de asemenea, această presiune. Mai devreme sau mai târziu vom întâlni un copil care ne va spune „Nu sunt bun” sau „Nu sunt în stare”. Ca mamă a unui copil foarte sensibil, uneori anticipez acest moment, deoarece provocările sale vor fi mai mari. Cum îl pot ajuta să se concentreze asupra punctelor forte și ceea ce îl face cu adevărat fericit am aflat în timp iar acum simt că sunt datoare să aduc în fața celor mici și nu doar a lor, modalități prin care șansele de reușită să fie majore, starea lor de bine schimbându-se semnificativ.

„Ce-mi place cu adevărat”
Într-o bună dimineață, degetele mele s-au așezat pe coperta lucioasă a ceea ce îmi place cu adevărat. Acolo, am descoperit universul lui Victor, un băiețel care prinde viață sub stiloul lui Astrid Desbordes și sub liniile de creion ale lui Pauline Martin. La prima vedere, am vrut să mă regăsesc acolo și să fiu însoțită de această mamă. Imaginile, la fel de mult ca și cuvintele, inspiră calm, prezență și simplitate, un loc perfect pentru a vă așeza și a reflecta împreună cu copilul dumneavoastră.

O plimbare prin pădure, pentru a se descoperi pe sine
Victor a ratat meciul de tenis, iar prietena lui Sonia a jucat bine. Băiețelul se antrenează, dar nu reușește să progreseze, ceea ce îl întristează foarte mult.

Într-o miercuri, Victor s-a simțit tare amărât. „Nu sunt bun de nimic”, a spus el. Așa că mama lui l-a luat la plimbare.
Victor și mama lui fac o plimbare în pădure. În timp ce merg, văd o pasăre frumoasă și o ascultă cântând. Mama îl întreabă pe fiul ei: „Crezi că această pasăre nu este bună pentru că nu poate înota? „. Puțin mai departe, privesc un fluture care zboară și ea îl întreabă: „Crezi că acest fluture nu este bun pentru că nu poate cânta?”. Liniștit și simplu, Victor află că, deși nu poate face totul, el nu este mai puțin excepțional. „Nu poți face totul, dar dacă găsești ceea ce iubești cu adevărat, ceea ce este important pentru tine, o vei face”.

Așadar, Victor își propune să afle ce îi place cu adevărat și ce este important pentru el. Într-o seară, n-a mai căutat pentru că a aflat. Așa că exersează, dimineața și seara. Cu încrederea și încurajarea familiei sale, el reușește chiar dacă are momente când se simte descurajat. Nu este un cadou minunat pentru copiii noștri? Cu siguranță își vor face propriul drum, pot face 10 meserii diferite cu 3 diplome de licență, dar cu siguranță le putem oferi câteva elemente esențiale.

Ce îmi place cu adevărat la această serie este faptul că ne oferă gânduri pentru a-i invita pe copiii noștri sau pe cei pe care îi însoțim să urmeze propria lor cale, din motivele corecte. Ne invită să reflectăm la noțiunile de perseverență, încredere și stimă de sine. Ne deschide ușa pentru a ne ajuta copiii să-și recunoască propriile abilități, dar și pe ale altora.
În fiecare zi, avem mai multe ocazii să le subliniem, pur și simplu luându-ne timp să observăm, să numim: „Ascultă bine pe alții”, „Înveți repede versurile cântecelor”, „Inventezi povești frumoase”, „Ai idei bune pentru a repara ceea ce este spart „,”Consolezi oamenii care sunt triști”, „Te descurci bine să găsești drumul înapoi în pădure”. Toate acestea sunt mici comentarii, care, repetate zilnic, vor face o mare diferență în viața unui copil care se va confrunta cu eșecul de-a lungul vieții sale sau căruia i se va spune de cele mai multe ori că nu poate face. Nu trebuie să fii campion la vreun sport sau să fii primul din clasă pentru a realiza lucruri grozave și pentru a face bine oamenilor din jurul tău.

În calitate de părinte, este posibil să descoperim foarte devreme ceea ce conduce cu adevărat și îi interesează pe copiii noștri. Pe măsură ce obișnuim să-i întrebăm în fiecare seară ce le-a plăcut la ziua lor, vom fi surprinși să constatăm că adesea sunt mici detalii sau evenimente simple care le-au marcat sau le-au stârnit curiozitatea. Încetul cu încetul, ne umplem setul de instrumente pentru a-i ajuta să găsească ceea ce le place cu adevărat și să depună efortul necesar pentru a-și atinge obiectivele. Ceea ce îmi place cu adevărat este perfect pentru a-l determina pe copil să se descopere pe sine.

Căutarea lui Victor ne invită, de asemenea, să reflectăm asupra propriilor alegeri ca adulți. Ne concentrăm adesea pe ceea ce iubim cu adevărat, de ce facem anumite lucruri sau alergăm atât de mult în toate direcțiile? De ce să nu închizi ochii, să te așezi, să respiri adânc și să te gândești la asta pentru o clipă?

Am dus cartea asta în atenția Spiridușilor Anei care acum au intrat în clasa întâi și care au de înfruntat provocări mari pe lângă normele sanitare la care sunt mereu atenționați.
M-am bucurat că primirea lor a fost una care mi-a arătat că m-au așteptat și că le face plăcere să cunoaștem povești noi și personaje incitante.

Am scos personajele din poveste pentru a putea fi mânuite, am citit povestea și am discutat pe marginea ei.

 

Am vorbit despre supărări și preferințe, despre ce anume îi motivează și mai ales ce-i împiedică să meargă mai departe. E un exercițiu pe care ar trebui să-l aibă fiecare părinte, zi de zi, așa putând afla multe indicii și, mai important, existând posibilitatea de a interveni la momentul oportun.

Am făcut o fișă în care i-am provocat să atașeze unei imagini un cuvânt cu care, mai apoi, să alcătuiască o propoziție.

Dacă aveți nevoie de ele le găsiți în fișierul word de mai jos.

Povești de suflet

Vă doresc tuturor o sâmbătă plăcută și lecturi după placul inimii!

Lasă un răspuns

%d