machetedidactice.com

„Domnul și câinele” de Adriaan van Dis

La Paris, o clădire dintr-un ghetou ia foc, incendiul ucigând un număr de imigranți ilegali. Un câine reușește să scape din flăcări, dar este acoperit cu funingine și are arsuri urâte. Un domn care-și făcea plimbarea de seară urmărește ce se întâmplă și decide să-l ia cu el.

Acesta este începutul romanului Domnul și câinele, roman semnat Adriaan van Dis. Cartea schițează un Paris plin de tensiuni etnice și ilegalități; se pare că se bazează pe revoltele din suburbiile Parisului.

Van Dis vrea să ofere o față umană seriozității și complexității situației din Paris: o întreprindere interesantă, deoarece majoritatea cititorilor cunosc mizeria de la Paris doar din jurnalele de știri. Cu toate acestea, aceste probleme nu prind viață în carte. Acest lucru se datorează probabil protagonistului, Mulder, care, la fel ca cititorul, rămâne un străin în lumea imigranților ilegali.

Incendiul menționat reprezintă semnalul de pornire pentru revolte și proteste. Opozițiile etnice se aprind. În mod normal, cineva ca Mulder ar avea prea puține motive de luat în vedere – este alb, nu face nimic ilegal și trăiește dintr-o moștenire generoasă – dar câinele îl scoate din izolare. La urma urmei, un câine trebuie să stea afară și toată lumea pare să cunoască această sălbăticiune: un băcan arab, un măturător de stradă de culoare, o femeie fără adăpost cu o rană cangrenată la sân, un preot roman și un budist.

Când întâlnește acei oameni, Mulder are senzația că trebuie să facă ceva. Dar nu știe cum. Și așa Mulder nu se mai plimbă, el rătăcește.

Totuși, acea rătăcire nu prea are legătură cu lumea cu care tocmai vine în contact. Nimic nu este în joc pentru Mulder însuși. Are o grămadă de bani și va rămâne așa; nimic nu-i poate face rău. De exemplu, el poate plăti cu ușurință înmormântarea unui imigrant ars. Cum nu știe să obțină banii necesari de la văduvă, că se îndrăgostește de ea și că este jenat de averea sa, ei bine, că problemele sale inutile sunt comparate cu cele ale imigranților ilegali. Chiar dacă poliția îl suspectează de infracțiuni, Mulder nu are de ce să se teamă.

– Mi-ar plăcea să vă pot expulza, spuse anchetatorul, dar, din păcate, dumneavoastră nu aveți culoarea de piele potrivită. (pagina 178)

Cu toate acestea, povestea lui Van Dis oferă într-adevăr o deschidere pentru a-și cufunda protagonistul în mizerie. Mulder nu-și deschide niciodată extrasele bancare și trimite plicuri fiscale către contabilul său nevăzut. De fapt, mă așteptam că va da faliment, astfel încât să nu mai poată juca rolul binefăcătorului și poate chiar să ajungă pe stradă printre cei care au nevoie. Dar Van Dis ratează această oportunitate. Cititorul va avea parte și de situații amuzante ca scena în care o cerșetoare cu un singur picior vine în apartamentul lui Mulder pentru a avea grijă de câine în timp ce Mulder este chemat la părintele Bruno. Ea nu intenționează să părăsească apartamentul său:

Autorul preferă să acorde atenție dorinței spirituale protagonistului său ateu.
Vrea să facă povestea personală așa? Dacă reușește, trebuie să judecați singuri. La un moment dat, animalul îl privește iar protagonistul îi citește în ochi:

Spui că nu crezi în Dumnezeu. Dar atunci după cine strigi în toiul nopții? (pagina 71)

La un moment dat, plimbările sale nu mai sunt aceleași pentru că acum cunoaște și cealaltă parte a Parisului.O parte despre care nu avea absolut nicio cunoștință înainte. Însă tu, cititor, rămâi cu mai multe întrebări care-ți dau târcoale:

– În ce măsură crezi că patrupedul îl alege pe Mulder drept noul său proprietar?
– Mulder vine cu un alter ego pentru sine, cu numele Martin. De ce face asta?
– De ce se simte Mulder vinovat?
– Mergând împreună cu Mulder și câinele, tu ca cititor nu poți scăpa să nu-ți formezi o opinie proprie despre societatea noastră contemporană. Ce părere ți-ai format în această „plimbare”?
Eu am plecat la plimbare cu ei și pe la Nada Florilor, având astfel un fel de perspectivă mai aparte, ducându-le povestea departe de zbucium într-un cadru special, acela al unui frumos început de toamnă. Mulțumesc editurii Univers pentru întâlnirea cu aceste personaje, dar mai ales cu povestea lor.

Lasă un răspuns