machetedidactice.com

Un început de an cu multe de sărbătorit

Dintotdeauna, începutul de an este pentru mine unul plin de aniversări. De la 1 ianuarie, atunci când este Sfântul Vasile și-l sărbătoream pe tata, de șaisprezece ani pe data de 3 ianuarie e rândul lui Luca, pe 5 ianuarie este ziua sorei mele pentru ca să încheiem această serie cu data de 7 ianuarie, atunci când ne sărbătorim numele eu și fratele meu. Odinioară în familia noastră erau mai mulți Ioni, dar timpul ne-a mai rărit unii plecând spre alte meleaguri cerești.

Și așa avem parte de mese festive unele după altele, încercând a alterna preparatele și bucatele pentru a nu interveni monotonia. Nu suntem niște gurmanzi, dar nu același lucru pot spune când vine vorba de pofte. Suntem niște pofticioși!

La zilele lui Luca am căutat ca totul să fie preparat în casă, dacă s-a putut și aperitivele, pentru a nu exista nici un fel de risc în privința copiilor. Și am petrecut în fiecare an, acasă, cu prietenii lui, organizând tot soiul de activități frumoase, de neuitat. Doar anul trecut nu a avut invitați, criza sanitară nepermițând acest lucru.

Nu la fel a fost și acum, cu toate că datele au fost mult mai drastice, însă cei cinci colegi care au venit au fost în bună regulă. Nu pot comenta dacă erau vaccinați ori ba, pot spune doar că toată lumea era sănătoasă și dornică de socializare. Și am putut remarca că și acum, chiar la vârsta asta care este una dificilă, au fost mai mult decât încântați să stea la masă (ca pe vremuri) să savureze bucatele pentru ca mai apoi să se joace tot felul de board game-uri.
La aperitive am avut câteva cu care am făcut senzație, tartinele cu icre, somon și ouă de prepeliță, dar și brăduții cu prosciutto crudo. Rețeta brăduților am văzut-o într-o revistă, dar sunt foarte ușor de preparat și extrem de gustoși. Imaginile sunt din două ture diferite, de la ziua lui Luca și de la onomastica mea, pentru că invitații au fost alții, el a avut cinci prieteni, iar eu pe sora și cumnatul meu.

Pentru tartinele cu icre am folosit icre de știucă puse pe o felie de pâine prăjită, peste care am culcușit o jumătate de ou de prepeliță flancată de două bucăți de somon file. La ornat am folosit câteva icre negre, de mare efect.

La felul principal, pentru invitații copilului am făcut lasagna iar astăzi am gătit un pui dulce-acrișor cu o garnitură de orez, o minune de rețetă unde ardeii (de două culori) și morcovii sunt tăiați felii subțiri pentru a fi trase la tigaie după care se adaugă restul de ingrediente. Eu folosesc sos arabiata, cel care dă un gust minunat extrem de apreciat de toți ai casei. Găsiți nenumărate rețete și sunt convinsă că vă veți descurca fără cusur la prepararea ei.

Dacă vorbim de băutură a predominat cea fără alcool, noi, adulții, gustând un lichior de ciocolată, un whisky și o șampanie.

La capitolul dulciuri, pentru Luca am pregătit un tort, unul pe care nu-l mai făcusem niciodată, dar nu-l mai gustasem de multă vreme de când îl făcea mama. E vorba despre cel cu blat de pandișpan cu nucă, care după ce se coace este scobit, locul rămas liber fiind umplut cu aluatul rezultat în urma scobirii la care s-a mai adăugat frișcă. Înainte de a pune această cremă rezultată, blatul s-a însiropat tot adică și capacul tăiat. L-am ornat cu frișcă, cireșe confiate, coacăze roșii și un strop de cremă de ciocolată (nu știu dacă ați înțeles ce am descris, dar dacă sunt nelămuriri vă rog să mă anunțați și dau detalii mai amănunțite, eventual rețeta). Vreau să mărturisesc că a fost delicios și răcoros, neexistând unt deloc și nici cantitatea de zahăr nu a fost în exces pentru a-l face dificil de mâncat.

Tot pentru Luca am pregătit o salată de fructe și prăjiturile de rigoare, aici fiind vorba despre celebrele la noi karioci, pricomigdale, kranț, cornulețe și prăjitura intitulată Regina Maria.

Astăzi, la capitolul dulciuri în ceea ce mă privește am încercat, pentru prima dată, prăjitura Pavlova. Și a ieșit de vis! Ingrediente se găsesc din belșug așa că nu a fost o problemă să o meșteresc folosind zmeură proaspătă din care am făcut o spumă, frișcă, cuibul de bezea, la ornat optând pentru zmeură și afine lângă un strop de sirop de căpșuni. Spuma de zmeură am ținut-o câteva ore la congelator și a fost de mare efect.

Trebuie să mărturisesc că am un mare ajutor în mama, cea care sunt convinsă că în altă viață a fost cel mai iscusit cofetar care a existat, dulciurile meșterite de ea având gusturi pe care dacă ai apucat să le descoperi nu le mai uiți veci.

Și uite așa am parcurs prima săptămână din an cu multă armonie și gânduri bune venite din multe părți către noi, pentru care vă mulțumim, atât eu cât și Luca. Cât despre cadourile primite, ele au fost perfecte pentru sufletele noastre, eu abia așteptând să le savurez la propriu, dar și la figurat.

Pentru că dacă sunt sănătoasă, am o ceașcă de ceai aromat, o carte bună și căldură în casă ce mi-aș mai putea dori?

Lasă un răspuns

%d