machetedidactice.com

Dacă-i frig ne încălzim cum putem

După ce la începutul săptămânii aici au fost temperaturi de -18 grade, pe finalul aceleași săptămâni se transmite așa:

Ziua de sâmbătă ne-aduce vreme foarte caldă pentru luna ianuarie şi câteva ploi în orele serii, în vest şi în sud-vest. Maximele pornesc de la 3 grade în depresiunile din estul Transivaniei şi ating 15 grade în ţinuturile vestice şi în sud-estul ţării.

În Dobrogea şi cu Bărăgan găsim vreme destul de frumoasă, soare cu nori şi un vânt mai insistent în zona Dobrogei. Temperaturile, cu mult peste valorile normale, ajung pe la 15 grade, iar după lăsarea nopţii vin şi ceva ploi.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei se anunţă o zi plăcută şi mai caldă decât cea de ieri, cu 11….12 grade pe la amiază. Mai târziu apar ceva înnorări, iar peste noapte cresc şansele de ploaie. Şi în nordul Moldovei şi în Bucovina va fi foarte cald pentru acest moment al anului. Acum dimineaţă este un pic de ceaţă pe la câmpie. După prânz se ating în jur de 11 grade, iar la noapte este posibil să picure şi aici.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş găsim vreme de primăvară şi temperaturi ce ajung pe la 12 grade. Peste noapte, cerul se umple de nori şi o să plouă.

În ţinuturile vestice, ploile apar chiar din această seară. Vântul prinde putere în Banat şi în Crisana, pe unde vor fi rafale de 40…50 KM/h, iar temperaturile, neobişnuit de mari pentru acesta perioadă, ajung la 14…15 grade.

În Transilvania avem o dimineaţă rece în depresiuni, pe unde s-a lăsat şi ceaţă. Până la ora 9, este cod galben de ceaţă densă în judeţul Harghita. Apoi se arată soarele, iar în Sibiu şi în Târgu Mureş se ating chiar şi 12 grade.

Şi în Oltenia se face foarte cald pentru acest moment al anului. Atmosferă va fi schimbătoare, cu un pic de ceaţă dimineaţa pe la câmpie şi ploi locale în orele serii. Vreme foarte caldă găsim şi în ţinuturile sudice. Domină atmosfera cu soare şi temperaturile mai cresc puţin faţă de ieri.

Şi în Bucureşti se face mai cald decât vineri. O să avem vreme de primăvară, soare cu nori şi 12 grade la orele prânzului. La noapte apar ceva ploi, iar temperatura, cu mult peste valorile normale, ajunge pe la 5 grade.

Şi la munte găsim temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă. În masivele vestice o să plouă sau o să fie lapoviţă, iar în zona montană înalta vântul va sufla destul de tare, cu 60…80 KM/h. Se menţine riscul de avalanşe şi acesta va fi mai ridicat în zona Carpaţilor Meridionali.

Şi duminică o să fie foarte cald pentru acesta perioadă. O să plouă în est, în sud-est, sporadic şi în celelalte zone. Maine-noapte, în nord-vest şi centru apare lapoviţă, iar la munte domina ninsorile.

Luni, vântul se intensifică aproape peste tot şi aduce un aer mai rece. O să ningă la munta, va fi lapoviţă în nord şi centru şi ploi în estul şi sud-estul ţării, iar noaptea ninsorile vor cuprinde jumătatea sud-vestica.

Marţi se face mai frig şi temperaturile ajung la normal. Doar prin Dobrogea se mai pot atinge 8…10 grade. Vom avea atmosferă închisă, cu ninsori în nord, centru şi la munte; ploi şi lapoviţă în celelalte zone.

(Sursa: Pro TV)

Acestea fiind spuse, cum ne putem feri de frig? Stând la căldură, evident! Și dacă asta se mai petrece și în fața unui șemineu, totul este cum nu se poate mai bine. Ce-i un șemineu?

ȘEMINÉU, șeminee și șemineuri, s. n. Sobă de zid joasă, cu vatră largă, fără ușă, în care se pot arde butuci mari și în care fumul, trecînd direct în coș, nu-i înfierbîntă pereții; cămin. 

Împodobit ori ba, căldura lui este binefăcătoare iar poveștile se țes într-un fel aparte.

Să vă fie bine!

Lasă un răspuns