machetedidactice.com

Cum călătorim pe uscat, apă, aer? Cine ne ajută?

Multora dintre noi ne plac călătoriile, și am pleca, dacă s-ar putea foarte des. Dacă ar fi posibil și nu ar mai exista și o componentă financiară. Pe lângă fascinația față de noile locuri întâlnite, mai există și fascinația pentru mijloacele de transport pe care le folosim pentru a ajunge la noile destinații.
Dacă pentru o călătorie pe uscat misterul nu este așa de mare, nu același lucru îl putem spune despre călătoriile pe și sub apă ori în aer. Despre cosmos încă nu poate fi vorba, dar va fi cândva pentru că așa cum spunea Jules Verne:
„Tot ce un om poate imagina, într-o bună zi un altul va realiza.”

Așa am început călătoria alături de grupa Voiniceilor, aceea în care să mai descifrăm misterul legat de unele mijloace de transport, toate fiind interesante în felul lor.
Am evidențiat pe unde se deplasează aceaste mijloace și dacă este nevoie doar de forța omului ori a altor factori, vezi motoare ori vânt.
Am găsit niște cartoline minunate pe care le-am printat și laminat și ele au dat startul dialogului. Ca de fiecare dată, totul a fost presărat cu exemple personale, cele care dau farmecul și culoarea cuvenită oricărei activități.

A fost un moment prielnic pentru a afla cum se numesc cei care conduc aceste vehicule și așa s-au făcut propoziții folosind cuvintele pilot de avion, mecanic de locomotivă, șofer, dar și cu un cuvânt nou întâlnit, dirijabil.

Am găsit că acest subiect reprezintă un moment prielnic pentru a mai socoti câteceva și a ne juca cu cifrele în mai multe moduri.

Am rugat copiii să asocieze numărul mașinilor cu cel al pompelor de benzină, având ca suport tot niște fișe printate și laminate pe care mai apoi le-am decupat și au apreciat momentul. Fiecare a venit pe rând și a pus mașinuța la locul potrivit, iar faptul că au fost mai puțini copii, restul fiind bolnavi de varicelă, a făcut ca joaca să se facă mai pe tihnă.

  

   

I-am provocat și să asocieze cifrele cu numărul de obiecte, rezultatul final fiind un puzzle și nu au întâmpinat greutăți.

   

Deasemenea, am adus în atenția lor numerele pare și impare, rugându-i să elimine de pe prima fișă cu pompele de benzină, pe rând, numerele pare cât și pe cele impare. Am numărat crescător – descrescător, din doi în doi și din cinci în cinci. Sunt joculețe îndrăgite de copii!

Ca tranziție am folosit un cântecel în care copiii au numărat crescător – descrescător până la zece.

KIDS NUMBERS SONGS FROM SUPER SIMPLE SONGS S1 • E16
10 Little Airplanes | Kids Songs | Count To Ten | Super Simple Songs

De la întâlnirea noastră nu putea lipsi o poveste iar ea s-a numit „O plimbare cu automobilul”, o carte puzzle în care dacă paginile sunt asamblate corect, rezultă un drum pe care circulă o mașinuță cu arc. Mare bucurie!

Având mai multe pagini, am reușit să mulțumesc toți copii, cartea fiind asamblată de două ori.

Ultima etapă a fost aceea în care micuții au colorat, decupat și poziționat corect mijloacele de transport pe planșa dată.

TransCutPastePack – fise de colorat și decupat

  

   

  

Cum am plecat?

Fredonând melodia cu micile avioane, cum altfel?! One little, two little, three little airplanes…

 

Lasă un răspuns

%d