machetedidactice.com

„Fata cu palton albastru” de Monica Hesse

Am revenit la cărțile care prezintă Holocaustul și atrocitățile petrecute în timpul lui. M-am bucurat că acesta este subiectul pentru că sunt interesată de ceea ce are legătură cu perioada celui de-al Doilea Război Mondial, curiozitate care vine din copilărie, atunci când într-un cotlon al bibliotecii am găsit câteva cărți care tratau subiectul, însoțite fiind de fotografii care mi-au rămas întipărite în minte cu lux de amânunte.
Vizita pe care am făcut-o într-un lagăr de exterminare a venit că completeze și olfactiv teribilele drame ale semenilor mei.

„Fata cu palton albastru” este un roman, bine documentat, plasat pe fondul ocupării Amsterdamului în timpul celui de-al doilea război mondial. Aflăm despre Hanneke, o fată olandeză care își câștigă traiul prin livrările de pe piața neagră, asta fiind ocupația ei secundară după cea oficială, angajată la o firmă de servicii funerare. Își ostoiește dorul față de iubitul ei mort în război cu sentimentul că el a murit din cauza ei, pentru că l-a convins să plece.
La un moment dat, o doamnă căreia îi ducea diferite alimente îi cere să găsească o fată evreică dispărută, pe Mirjam, ceea ce face ca ea să intre într-o rețea clandestină de rezistență împotriva naziștilor, iar de aici se țes a sumedenie de tragedii, dar și alegeri imposibile care îi vor schimba viața.

Cercetarea istorică din această carte este amănunțită. Grupul de rezistență care reprezintă o caracteristică majoră a romanului se bazează pe o organizație reală: grupul de studenți din Amsterdam (ASG). ASG a ajutat la salvarea a mii de copii evrei și plasarea lor în case sigure în timpul ocupației de la Amsterdam. Am descoperit acest lucru și multe alte detalii istorice. Este foarte interesant, dacă nu obligatoriu să citiți nota autorului de la final pentru a afla care a fost adevărul. Există foarte puține inexactități istorice, pe care le admir foarte mult într-un roman istoric. Detaliile istorice vii vor transporta cititorii în anul 1943 în Amsterdam.

Este minunat în această carte modul în care Hanneke crește ca personaj pe parcursul romanului de la o tânără răpusă de durerea pricinuită de moartea iubitului, la o eroină curajoasă care-și pune viața în pericol pentru a salva o fată pe care nu o cunoaște, neîntâlnind-o niciodată. Firul poveștii lui Hanneke surprinde minunat speranțele, temerile și indecizia unei fete care a fost nevoită să crească prea repede. De la modul în care trăiește alături de părinții ei, trebuind a lucra pentru a le asigura traiul, dar și pentru a îi proteja de activitățile ei ilegale, la vina pe care o simte față de moartea lui Bas, reticența ei de a se alătura rezistenței și hotărârea de a o salva Mirjam, Hanneke este un personaj bine ilustrat și cu multe fațete.

Caracterele secundare sunt la fel de interesante: grupul curajos al membrilor de rezistență subterană este deosebit, mulți dintre ei fiind și mai curajoși decât Hanneke. Deși romanul este spus din punctul de vedere al lui Hanneke, este ușor de văzut în afara ei pentru a înțelege cum se simt și alte personaje. Autoarea arată modul în care ocupația de la Amsterdam influențează diferite persoane în moduri diferite.

Ritmul acestei povestiri este aproape perfect, împărțind amintirile lui Hanneke despre Bas cu narațiunea ei tensionată prezentă în timp ce încearcă să afle cum o fată ar putea dispărea dintr-o cameră încuiată. Nu este nimic radical cu privire la povestirea sau stilul de scriere, dar este un lucru bun, permițând personajelor minunate și cercetărilor interesante să strălucească. Este un dialog plin de speranță dar trist, răcoritor și frumos, bine scris, care se amestecă perfect cu monologul intern al lui Hanneke.

Am apucat să mă bucur de ea și pe tăpșanul lecturilor mele ori asta i-a sporit aura aparte.

„O carte minunat scrisă, cu o eroină pe care n-o s-o uitați prea ușor.“The Guardian

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “„Fata cu palton albastru” de Monica Hesse”

%d