Regiuni geografice ale Europei într-o zi cu multe grade minus pe mare parte din continent

Da, a fost o zi în care toată Europa centrală, dar și cea de nord a fost cu termometrele pe minus. Astfel, de la Minsk unde erau -15 grade, la Kiev unde se înregistrau -12, la fel ca și aici, la Varșovia -9 până la Viena -8, bătrânul continent era învăluit într-un aer polar. În partea sudică se înregistrau temperaturi cu plus, ceea ce ne-a făcut să ne dorim să fim acolo. Dar nu-i prima dată când ne dorim asta, mai ales eu. 🙂

O mare parte din școlile din România vor fi închise mâine, cică din cauza gerului și a ninsorilor iar asta m-a dus cu gândul la iernile copilăriei mele, atunci când nu se închidea nici o școală, bașca erau deschise și sâmbătă până-n noapte aproape, chiar dacă zăpada scârțâia din cauza gerului într-un fel pe care n-am cum să-l uit. Țin minte că până la școală număram ferestrele luminate și mă gândeam la oamenii care locuiau dincolo de ele. Se mai auzea și câte un ceas deșteptător pus în câte-o oală, asta pentru ca somnorosul să fie sigur că nu are cum să nu-l audă.

S-au schimbat multe, așa cum e și firesc, dar întrebările nu au cum să nu vină, unele dintre ele negăsindu-și răspuns. Oricum, nimic nu mai e bun din ce era odinioară așa că, să vedem cum este bunul ăsta de acum. Eu una, nu-l prea simt, și ca mine înclin să cred că sunt mai mulți.

În atmosfera călduroasă din casă, am purces la pas prin Europa pentru a da curs cerințelor de la geografie, o materie la care sunt destul de multe icnete.

Domnul profesor a dat o fișă de completat în care au fost mai multe întrebări. Pe o parte cerința era aceea de a scrie țările din Europa, pe o hartă în care erau delimitate granițele și numerotate câteva orașe. Au trebuit parcurse toate țările, aici referindu-mă la Europa Nordică, Estică, Vestică, Centrală și Sudică. Pentru unele nu a fost problemă, numele țărilor cât și capitalelor venind ușor, dar pentru altele au existat ceva nelămuriri ori confuzii.

A fost momentul în care am adus atlasul, pentru a lucra cu ajutorul lui. Ei, s-au schimbat lucrurile!

Însă greul abia urma. La următoarea cerință ne-am prins urechile și mult am mai căutat pentru a ne dumiri. Dacă o să vă întrebați care a fost rezultatul, ei bine, trebuie să aflați că nu am rezolvat integral ceea ce se cerea.

Mai jos, puteți privi ce anume ne-a dat atâtea bătăi de cap. În imaginea respectivă se cerea elevului de clasa a VI-a, să recunoască și noteze unitățile de relief, și elementele de hidrografie, fără a avea trasate granițele țărilor ci doar ceea ce vedeți în imagine. Am mărit imaginea, am mărit și alte hârți de pe internet, dar tot nu am aflat ce este la cifra 6 și 9, și la literele b,c,d,e și j.

Oricum, am petrecut mult timp încercând să rezolvăm această temă, și chiar dacă nu am avut sorți de izbândă 100%, am luat partea bună a lucrului și ne-am bucurat de o recapitulare.

Chiar așa, voi știți ce se ascunde în spatele acelor cifre și numere de pe ultima hartă?

2 gânduri despre „Regiuni geografice ale Europei într-o zi cu multe grade minus pe mare parte din continent

 1. Anca Răspunde

  Buna… daca ai un pic de timp, cauta subiecte date la Bac la geografie. Mie multe mi s-au parut mai usoare decat testele copiilor din clasele 5-8.
  Mie imi place cum sunt evaluati prin astfel de teste insa ma deranjeaza teribil ca nu li se preda corespunzator. Cu alte cuvinte, predarea a ramas aceeasi, ca pe vremea nostra, doar modul de evaluare e cu totul altul.
  Si, nu vreau sa te sperii, la anul vor face Asia!
  3 teste au dat din Asia, si chiar daca au trecut de vreo 3 ore la Africa, astazi dadeau din nou, test din toata Asia …asa , recapitulare finala. Noroc cu vremea de afara, ca mai are timp sa repete pana lunea viitoare.
  Pe Radu l-a ajutat un site, Setera parca se cheama, care are tot felul de joculete online cu tarile si capitalele de pe toate continentele. Plus diverse asocieri… cu echipe de fotbal, cu diverse vizite/evenimente, cu diverse „smecherii” (de exemplu nu reusea sa tin aminte cum sunt pozitionate tarile baltice … de la Nord la Sud in ordine alfabetica).
  Nu reusesc sa identific pe harta pusa de tine… poza e micuta iar daca o salvez si o maresc nu mai e clara.

  Macar le corecteaza la scoala?

 2. Machete Autor articolRăspunde

  Mulțumim frumos de ponturi. Și eu caut asocieri pentru a-i fi mai ușor. Pe noi ne mai ajută cel mare, atunci când are și el timp, și chiar îmi spunea acum dacă n-am greșit harta că asta e de bac, nemaipomenind de căutările mele febrile. Pornim greu pentru ca pe urmă să fie frumos și antrenant.
  La școală nu e o regulă să corecteze profesorul tema. Este o fetiță, desemnată de el, care se uită dacă sunt făcute ori ba. În rest, depinde de mulți factori. E păcat că este doar o oră de geografie și una de istorie în cicul gimnazial. I-ar fi putut atrage mai mult. Mie îmi place să fac cu el, sunt și eu curioasă pentru că se uită din noțiuni, nu ai cum le ști pe toate, iar pentru asta caut tot soiul de metode cârlig. Cât oi mai putea și eu. 🙂

Lasă un răspuns