machetedidactice.com

Literatura de azi – Pentru iubitorii de carte

Fără biblioteci, întreaga noastră cultură s-ar ofili şi ar muri.

(Astrid Lindgren)

Iubitorii de carte sunt deja la curent cu faptul că, la Bookfest 2017, invitata de onoare este Suedia.


Nu știu la cine anume v-a fugit gândul atunci când ați auzit asta, dar mie mi-au răsărit instantaneu în memorie numele mai multor scriitori suedezi care mi-au bucurat sufletul și îmbogățit mintea. Și nu numai mie.
Nu știu cu care dintre ei să încep, dar Selma Lagerlöf, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909), dar și prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914) a început lista. Poate și pentru că am citit, de mai multe ori, singură sau alături de fiii mei „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson în Suedia”, precum și Charlotte Löwensköld.
Urmează Astrid Lindgren, scriitoare suedeză de literatură pentru copii, cea care a scris o serie de cărți foarte populare, cum ar fi „Pippi Șosețica”, „Frățiorul și Karlsson de pe acoperiș”, „Prințul Mio și căluțul fermecat”, „Frații Inimă de leu” etc.

Hjalmar Söderberg și a sa capodoperă „Doctor Glas” ; August Strindberg – dramaturgul ale cărui personaje, prin originalitatea lor, au avut o influență importantă în literatura universală a secolului XX sunt alte nume reprezentative și lista poate continua.
„Sweden: Creating Stories” este sloganul sub care cei nouă oaspeți suedezi vor sosi la București; aceștia vor participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri ori mese rotunde.
Este îmbucurător că există și evenimente dedicate celor mici, iar ele au un loc special în agenda țării invitate. „Îi invităm în mod deosebit pe copii să participe la activitățile dedicate lor în spațiul «Kids Corner» al Suediei”, a declarat Excelența Sa, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei în România.
Printre invitații de onoare se află scriitori, poeți și prozatori, ilustratori de carte, editori și manageri culturali care își propun să ilustreze arhitectura pieței de carte suedeze contemporane, una dintre cele mai importante din lume.
Nu putem uita că Suedia este și spațiul literar care găzduiește cel mai prestigios premiul literar din lume: Premiul Nobel pentru Literatură, acordat de Academia Suedeză.
Standul Suediei, în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediția a XII-a, desfășurat în perioada 24-28 mai 2017, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei în România, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât și în spațiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.

Articol apărut în revista online Literatura de azi.

Lasă un răspuns

%d