machetedidactice.com

Activități educative copii – Legătura dintre Sumele lui Gauss și Burgmuller

Aparent, între sumele lui Gauss și partiturile lui Burgmuller nu este nici o legătură. Ei bine, în ceea ce ne privește, lucrurile nu stau așa. Pentru Luca, melodiile celebrului compozitor reprezintă o modalitate de a se relaxa și a-și încărca bateriile.
Clasa a V-a a început abrupt, cu multe temeri și frici, unele justificate altele nu. Sunt fețe noi, atitudini noi, așteptări și cerințe așișderea. De la colegii de clasă până la cei de la catedră, totul este o provocare.
Dar răbdarea, tactul și optimismul mă face să fiu sigură că lucrurile se vor așeza pe un făgaș normal. Orice început este greu și plin de neprevăzut. Noi facem echipă bună și în doi, totul este mai ușor. Nu mă interesează ce spune unul și altul atâta vreme cât ne urmărim scopul și nu deranjăm pe nimeni. Încerc să-i transmit și lui puterea asta pentru a nu mai fi atât de temător.
Dar, ceea ce se întâmplă la școală vine să-mi îngreuneze munca și să mă facă să mă adaptez din mers. Bunăoară, nu mai departe de ziua de ieri, în pauza mare, un fost coleg de clasă a sărit la bătaie la Leo. Fiind prietenul lui, Luca a sărit în ajutor pentru a-l feri de lovituri și s-a pricopsit cu un pumn zdravăn în tâmplă. Aceasta s-a umflat, apărând un hematom la locul vătămat iar pe lângă s-a mai pricopsit și cu o durere de cap întinsă pe câteva ore.
A intervenit diriginta și am aflat că astăzi, cele două doamne diriginte vor sta de vorbă cu protagoniștii.
Dimineață am făcut-o și eu, fără a țipa la bătăuș. Consider că decibelii adunați nu rezolvă problema așa cum nici violența fizică nu dă roade. Poate de data asta va înțelege.
În altă ordine de idei, după ce s-a făcut o recapitulare a materiei din clasa a IV-a și s-a dat un test de evaluare, s-a trecut la predare. Prima în capul listei lecția despre Sumele lui Gauss.
În ora în care s-a predat, la un moment dat, atitudinea copiilor a făcut ca doamna de matematică să dea un test fulger. El, testul, a arătat că marea majoritate nu au înțeles, ceea ce a determinat profesoară să mai predea o dată și să insiste. Dar până să se întâmple acest lucru au venit temele acasă și aici a trebuit remediată neînțelegerea. Țin să precizez că în ceea ce privește clasa lui Luca, anul trecut nu s-au predat noțiunile cu toate că se mai fac. Dar ponderea lor importantă este în clasa a-V-a, atunci când se folosesc destul de mult și la care se vor adăuga și Sumele lui Gauss pentru puteri.
Pentru cine a uitat,

Formula lui Gauss pentru suma de numere consecutive (valabila doar pentru sume care încep cu 1):
1 + 2 + 3 + 4 + … + n = n x ( n + 1 ) : 2

Formula lui Gauss pentru sume de numere impare (suma începe cu numărul 1)
1 + 3 + 5 + 7 + … + ( 2n – 1 ) = n x n

În tema pentru acasă au avut și exerciții în care era necesar scoaterea factorului comun

2 + 4 + 6 + 8 + … + 100 – se da factor comun 2 și se aplica prima formula

sau

3 + 6 + 9 + 12 + … + 2010 – se da factor comun 3 și se aplica prima formula

ceea ce a necesitat o aprofundare mai amănunțită a noțiunilor. Poate e interesant să specific că în clasa a IV-a, copiii nu au ajuns să aducă la același numitor comun, deci nu exista nici noțiunea de factor comun.
După bocetele de rigoare și după parcurgerea teoriei s-a ajuns la concluzia că Gauss ăsta nu e chiar un balaur și formulele lui nu sunt așa niște chestii înfiorătoare. Acum, după ce a fost înțeles mecanismul, lucrurile se văd complet diferit. Dar cine se ocupă de copii știe despre ce vorbesc. 🙂                                               img_20160930_111313

Am sta de vorbă cu diferiți părinți și bunici pe care i-am întâlnit întâmplător pe drum și am ajuns la concluzia că bocetele sunt prezente în multe case, că nu s-a înțeles și că teama persistă. Chiar dimineață un copilaș copia tema de la altul și când l-am întrebat dacă nu a priceput, răspunsul lui a fost afirmativ. L-am îndrumat să spună profesoarei pentru că dacă va continua să copie temele nu va avea nici o rezolvare.

După ce termină tema la matematică, Luca se pune la pian. Am avut și aici parte de bocete despre care v-am povestit, dar acum, nici partiturile lui Burgmuller, cele din 25 Easy and Progressive Studies, op.100 nu mai sunt așa de înfiorătoare. Nu le stăpânește, încă, dar plăcerea cu care le descifrează e foarte importantă. Și vine de la el, fără a fi împins de la spate. E ca o recreere. 🙂 A ajuns la studiul cu numărul 23 – Le retour și la studiul cu numărul 25, ultimul dealtfel – La Chevaleresque. Pentru doritori, atașez partiturile mai jos și o mică mostră din repetițiile copilului.

img_20160930_103525img_20160930_103459

img552img_20160930_103411

Seara a continuat cu o vizită surpriză, atunci când Leo a bătut la ușă. A urmat o partidă de joacă, în doi, pe laptop, iar timp de un ceas și jumătate mare veselie a mai fost. Dialogurile lor sunt spumoase. 🙂img_20160929_173810

Cam așa am fost astăzi. E bine și așteptăm să vedem ce va mai urma. Spor în toate!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Legătura dintre Sumele lui Gauss și Burgmuller”

%d