machetedidactice.com

Activități educative copii – „Semințe de cabane”…de frumos… de dichis

Pentru cei care nu știu, Editura Vellant este acea editură la care cartea nu apare oricum. De ce spun asta? Pentru că fiecare nouă prezență ni se înfățișează într-un mare fel. Copertele cartonate, foile cerate, fonturile alese, ilustrațiile dichisite, traduceri dintre cele mai iscusite și nu în ultimul rând, autori care au ceva de transmis.
Cartea ce vine de la această editură este una prețioasă, specială.
Evident că Semințe de cabane de Philippe Lechermeier, nu poate face notă discordantă.

1306862151Seminte de cabane  20160504_221812

Alphonse de Copacabana ne invită să devenim curajoși exploratori într-un mod mai puțin obișnuit. Ca ajutor vom avea imaginile încântătoare, textele vesele, ritmate, pline de umor.
Acuma, dacă ar fi să recunoaștem, fiecare dintre noi și-ar dori o cabană. În funcție de preferințe ele ar arăta în cele mai bizare forme și ar fi poziționate unde nici cu gândul nu gândești. Tocmai asta ne dezvăluie autorul care reușește de-a lungul celor 91 de pagini, un minunat exercițiu geografic.

Am început să-mi pregătesc de foarte mult timp călătoria, adică din ziua când am auzit vorbindu-se despre faimoasele seminţe de cabane, seminţe pe care e de ajuns să le sădeşti şi să le uzi spre a vedea crescând cabana. Seminţe de astea se găsesc în preajma oricărei cabane, iar de cabane e plină lumea. Gata să descopăr diversele cabane de pe sol, din aer şi din apă, colecţionând cele mai formidabile seminţe. Călătoria poate să înceapă…

Prezentare succintă Semințe de cabane – video

Odată porniți în fascinanta călătorie descoperim că există semințe de cabane, iar din fiecare răsare ceva unic.
La Cabanele păsărești am poposit prima dată.

20160519_111821
Un păsăroi a înghițit
pe dată cele cinci grăunțe
pe care le voi fi găsit
Am preferat să nu-l fac să renunțe.
(5 – 5 = 0)

Cabane păsărești – video

A urmat Cutia cu muzică20160519_111829, Cabana de duș, Cabana Namnevoiedemaimult (pe care o găsiți undeva prin Marea Nordului, unde toate sunt pe „pofta… cordului”) și Cabana cu cartofi prăjiți.

Câțiva crumpi
prăjiți nu-s scumpi;
lungi sau rotunzi,
fierbinți sau blonzi,
fac să-ți lase gura apă.
După ce-i sărezi, se papă.
(32 – 32 = mereu 0 semințe!)

Dăm pagina și facem cunoștință cu domnul Cărturescu, cel cu mult farmec.20160519_111838

Bine-nțeles, semințele, -nvelite
în coli veline, unice,
în formă de litere
cuneiforme, runice,
după cutremurul abrupt,
rămas-au, drace!
dedesubt.
(5 – 5 = 0)

După ce aflăm despre Cabana din fundul grădinii dar și cele rusești, autorul ne aduce la cunoștință că există și Cabane dispărute sau pe cale de dispariție. Aflăm despre Cabana din Neanderthal, Cababilona suspendată dar și Cabanastel că deja nu le mai putem vedea, pe când Cabana Eiffel și Incasacabana le mai putem admira.

seminte_de_cabana5 seminte_de_cabana6

Celor care îndrăgesc marea își pot trage sufletul într-o Cabană de plajă. Trebuie doar să țineți cont de câteva precauții de utilizare. 🙂

20160519_111902

Cabane de plajă – video

20160519_111916

Cutie de noapte

Nici de nopți albe nu se duce lipsă,
ceea ce e un fenomen bizar
Mică, încape-n buzunar – cutia nopții.
Poți, ziua, s-o deschizi oricând să asculți,
astfel, mica muzică a nopții.

Pe măsură ce în fața ochilor ți se prezintă atât de multe cabane și cutii, la un moment dat te întrebi cum ai putea și tu să-ți făurești una, sau, care sunt meseriile indispensabile-n domeniul cabanier. Tot Alphonso ne luminează. 🙂

20160519_111927

Și după ce toate astea nu mai reprezintă un secret, putem continua călătoria pe meleaguri mongole de astă dată, vizitând o iurtă. Imaginația fiindu-ți pusă la încercare, vei descoperi că există Cabane de vis și Cabane de vise iar ele nu trebuie confundate. Oare câți dintre noi, copii sau adulți, nu poposim în aceste cabane aproape în fiecare noapte?

20160519_111941

Ca orice meșter, la o construcție ai nevoie și de ceva unelte, în cazul de față de unelte necesare construcției unei cabane. Încălțări boante, cuie strâmbe, telescaunul și șurubul infinit vă vor fi de mare ajutor. Zău!

20160519_112002

Cred că singura cabană care mi-a dat fiori a fost cea de gheață. Brrr! Dar ce să vezi! Nici semințele de acolo nu rezistă pentru că:

Mi-am umplut buzunarele cu ele. Înfrigurat, m-am tras la căldurică. Apoi, când să le pun în ordine, ia-le de unde nu-s, iar buzunarele mi se udaseră de tot. Ce glumeț să-mi fi făcut acest necaz?
E o glumă fără nici un haz.
(11 + 352 – 352 = 11)

Și felul cabanelor nu se oprește aici. Mai sunt multe!
Cabana celor o mie de uși – video
Cabana de umbră și lumină – video

La pagina 56 găsim un planiglob pe care sunt specificate toate cabanele întâlnite în călătorie.

20160519_112017

Și după ce ne-am vânturat prin lume, sărind de pe un meridian pe altul, Alphonso are idea strașnică de a ne arăta nouă, cititorilor mari și mici, însămânțarea, ecloziunea și creșterea de cabane.

20160519_112112

Vă invităm să parcurgeți o carte plină de umor, dar și să ne spuneți, dacă doriți, ce semințe de cabane care nu au fost prezentate ar trebui adăugate și de ce. Noi am pregătit mai multe ghivece în care vom planta semințele cabanelor noastre. 🙂

diy-vertical-pot-flower-decoration-indoor-herb-idea

(sursa foto: diy-enthusiasts.com)

Lasă un răspuns

%d