machetedidactice.com

Machete didactice – Cum poate arăta colţul aniversatului, dar şi altele într-o grupă de Pitici

Imagine

Ziua de naştere reprezintă un prilej de bucurie  pentru fiecare din noi. Este o zi unică în an, în care ne întâlnim cu cei dragi şi sărbătorim clipele irepetabile. Este trist că pentru unii dintre noi aceste aniversări reprezintă şi altceva, însă la vârste foarte fragede, acest lucru nu ar trebui să îmbrace şi alte perspective ori analize pesimiste şi dureroase.
Cei mici, trebuie să trăiască din plin acest fior şi să lase pentru mai târziu grijile, regretele şi mai ştiu eu ce angoase existenţiale. Am întâlnit copii care până la vârste destul de mari, 7-8 ani, nu avuseseră parte de nici o aniversare festivă, cu copii lângă ei dar şi într-un cadru pe măsură. Faptul că se face un tort nu reprezintă în ochii celor mici, neapărat ceva festiv. Trebuie să existe acele glasuri şi acea forfotă specifică anilor din copilărie.
La grupa lui Luca de la grădinită era o regulă, nescrisă, că dacă se doreşte (a se citi, dacă părintele doreşte) această zi se poate petrece în compania colegilor de grupă. Se aduce tort, prăjituri şi tot la aprecierea părintelui, se ornează sala de grupă, aşa ca pentru o aniversare de prichindei. Copilul sărbătorit stă în centru acestui eveniment şi la propriu dar şi la figurat, având alături de el un coleg, cel mai bun prieten al lui, iar ceilalti copii îi cântă ,,Mulţi ani trăiască!”.

Imagine

Luca fiind născut în perioada în care copiii erau în vacantă, făceam această petrecere după ziua lui şi asta pentru a se vedea şi  bucura de compania colegilor de grupă, colegi cu care dealtfel petrecea destul de mult timp. Tortul de mai sus este cel pregatit pentru aniversarea de 6 ani, de la grădiniţă, un tort ce s-a dorit făcut aşa, ca pentru o petrecere de copii. Eu nu am cumpărat niciodată torturi din comert pentru aceste zile ci am preferat să elimin orice inconvenient ce ar fi putut apărea, prin necunoaşterea ingredientelor folosite.
Să nu credeţi că Luca a fost foarte încântat de aceste manifestări, de la început. Nu a solicitat niciodată cât a fost în grădi, că ar dori să petreacă alături de copii însă după ce treceau emoţiile şi lumânarea de pe tort era stinsă, lucrurile se desfăşurau altfel. Am dorit să nu fie privat de aceste trăiri şi am căutat ca ele să aibă loc la timpul lor, asta pentru că nu mai pot fi aniversate retro, aşa cum este posibil în cazul altor evenimente. Dacă veţi face un exerciţiu de imaginaţie, vizualizaţi-vă petrecând aşa ceva la alte vârste decât cea preşcolară. Nostim, nu?
Este pentru prima dată de când confecţionez aceste machete didactice când mi se cere să concep un aşa colţişor. Doamna Rita de la Grădiniţa Lizuca a vrut să amenajez un spațiu, dorind să înlocuiască ceea ce avea acolo pe post de avizier şi să concept altceva. Așa a ieşit acestă machetă ce simbolozează o fetiţă ce vine la aniversarea colegului ei având un cadou în mână.

Practic rolul acestei machete este acela de a găzdui aniversaţii lunii respective, aşa copiii învăţând ziua, luna, anul în care sunt născuţi. Deci fotografiile copiilor născuţi în luna ianuarie  vor sta acolo pe parcursul întregii luni, urmând ca toţi, la timpul lor, să fie prezenţi acolo. În timp, adică pe parcursul grădiniţei, aceştia vor învăţa aceste noţiuni şi vor şti să spună oricui îi întreabă.

DSC_3890

Imagine

Pe lângă machetă am scris „E ziua ta!”, pentru a marca exact scopul ei, iar fotografiile copiilor vor fi puse pe cadoul fetiţei sau pe alt cadou ce va fi aşezat lângă ea. Macheta aceasta are o dimensiune de 90 centimetri înălţime şi 40 lăţime şi asta pentru că locul în care trebuia pus este îngust, are doar 50 centimetri. Tot în această frumoasă grupă, ce poată denumirea de „Grupa piticilor” am amenajat şi un loc în care să poată fi afişat Calendarul naturii.

Pentru că grupa poată acest nume, m-am gândit că doar un pitic poate arăta cel mai bine acest lucru. Macheta are dimensiunea de 80 centimetri lăţime şi 1 metru înălţime, scrisul fiind din litere autocolante. Am optat pentru a nu scrie direct pe macheta, în ideea în care, dându-se literele jos, ea ar putea fi folosită în alte scopuri nu numai în a prezenta starea vremii. Am lăsat şase ferestre pe postamentul de prezentare, pentru ca pe ele să poată fi afişate ziua, luna, anul, anotimpul iar pe şevaletul din spate, se poate pune Mesajul zilei. Acest mesaj al zilei se mai poate pune şi pe crenguţa de măr de deasupra, această alegere fiind făcută doar de doamna educatoare.

Imagine  Imagine

Imagine

Tot pentru această grupă de pitici am mai confecţionat şi o machetă necesară pentru a fi folosită pentru Centrul tematic.
Este o machetă ce nu iese din tema generală a grupei şi înfăţisează doi pitici ce fac foarte multă treabă. Elementele piticului de sus le-am legat de mai multe activităţi ce se pot desfăşura în grupă iar temele sunt variate. În semnele de circulaţie sunt elemente din natură şi nu numai, însă şi posibilitatea de-a încadra o temă anume (în semnul lăsat gol).
Macheta este mare, are 1 metru pătrat şi am optat pentru acestă dimensiune deoarece la centru tematic se afişează tot soiul de materiale ce au nevoie de spaţiu de prezentare.

Imagine

Imagine  Imagine

Aşa arată o parte dintr-o grupă a unor piticuţi. Mai sunt de făcut şi celelalte machete pentru restul centrelor. Însă, toate vor veni la timpul lor. Am aflat că atât cei mici cât şi părinţii lor au fost încântaţi de ele. Mă bucur foarte mult pentru ca şi eu le-am lucrat cu mare drag şi cu multă dăruire.
Dacă v-au plăcut aceste machete daţi-mi de ştire, aşa cum îmi doresc să-mi împărtăşiţi cum anume au copiii dumneavoastră amenajate aceste colţuri din grupele sau din camerele lor.
Peste ani, aceste lucruri şi atitudini pe care le generează ele, vor constitui un postament trainic pe care va sta o „construcţie” solidă!

Lasă un răspuns

9 gânduri despre “Machete didactice – Cum poate arăta colţul aniversatului, dar şi altele într-o grupă de Pitici”

%d