machetedidactice.com

Activități educative copii – Regiunea Dobrogei pe înțelesul unui copil din clasa a I- a

Auzi? Copilul are de pregătit până marți (azi e joi 🙂 ) un portofoliu în care să se vorbească despre Dobrogea. De fapt este un proiect colectiv, adică vor trebui să participe mai mulți colegi de pe rândul ei. Dar stai să vezi: a început să plângă că pe rândul ei nu stau cei mai potriviți copii din clasă  și va trebui să facă singură. Ce mă fac?

Cam așa a sunat o convorbire telefonică cu un om la care țin foarte, foarte mult. Și pentru că eu am mai trecut prin acest tip de panică, atunci când copchilul spânzurat de cracii pantalonilor, plânge că o să fie ultimul din clasă :(, asta pentru că-s eu mai coaptă.

Am stat puțin și am rumegat cele auzite și am purces la treabă pentru că nici timpul nu era așa de răbdător.

Prima întrebare: ce informații să sortezi având în vedere că acest proiect trebuie unui copil care este în clasa a I-a? Evident, cele mai importante informații, lipsite de termeni alambicați și redactate cât mai scurt cu putință.
A doua întrebare: despre orice ținut poți scrie tone de material, dar după ce am aflat totuși niște repede, m-am liniștit. Obiective turistice, bucătăria, port popular așa sunau ele și dacă e să-mi dau cu părerea, deja prea mult. Dar, dacă-i provocare, păi s-o înfruntăm!

Evident (oare era așa greu de ghicit?) am făcut o machetă a acestei regiuni. E ofertantă pentru că aici se găsește și Marea Neagră dar și Delta Dunării. Paradisul pe pământ!

DSCN5834 DSCN5835

Se vede din a doua imagine că am confecționat și niște stegulețe pentru a putea fi scrise pe ele orașele principale ale regiunii. Noroc că nu sunt foarte multe. Se mai observă, pe machetă, biluțele micuțe de la malul mării, acestea simbolizând stațiunile litoralului românesc. Pe stegulețe, lăsate intenționat albe, copilul a scris numele acestor orașe.

?

Pentru a evidenția salba de stațiuni s-a confecționat un evantai pe care copilul a atașat imagini dar a și scris numele acestora.?

În ceea ce privește obiceiurile, bucătăria și obiectivele turistice am socotit mai de bun augur, întocmirea unor fișe în care imaginile să primeze. Le atașez mai jos pentru a vedea cum au ieșit.

Bucataria-din-Dobrogea

Traditii-si-obiceiuri-din-Dobrogea

Aștept cu interes opiniile de după, să vedem cum a primit doamna proiectul. Important este că s-a lucrat cu drag și spor și sunt convinsă că ceva-ceva tot va rămâne în mintea copilului. Asta și pentru că multe din locurile la care s-a făcut referire au și fost vizitate.

Voi cum abordați aceste provocări?

Lasă un răspuns

%d