machetedidactice.com

Activități educative copii – „Cel mai mare Gulliver”, răsfăț în prima zi de Crăciun

Primul gând care mi-a venit a fost acela a unei conversații avută cu Luca în primăvară, atunci când încă nu avusese loc explozia lui de creștere și când a mărturisit oarecum supărat că:

– M-am săturat să privesc numai în sus! Abia aștept să cresc și eu pentru a nu fi nevoit să-mi rup gâtul și să alerg după voi. Știi ce obositor este?

    Chiar așa, oare cât de obositor poate fi să privești mereu în sus, atunci când cineva vorbește cu tine? Foarte, cred că foarte obositor!
    Al doilea gând care mi-a venit a fost:

Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se îndeplinească.

Așadar, toate aceste trăiri, amintiri, gânduri au sosit la pachet cu una dintre ultimile cărți poposite în casa noastră. Moșul a avut sublima inspirație de a ne completa seria de autor, Gellu Naum. Pentru că nu-mi este rușine să recunosc faptul că nu aveam cunoștință că această carte fost publicată în 1958 și au trebuit să treacă atâția ani pentru a revedea lumina tiparului. Dar, niciodată nu este prea târziu și trebuie să profităm de orice oportunitate venită în acest sens. Nu eram străini de scrierile lui Gellu Naum, asta pentru că ne-am întâlnit cu Apolodor iar activitățile făcute cu ajutorul lui au fost minunate.

Luca Apolodor1

Așadar, „Cel mai mare Gulliver”, căci despre ea este vorba, ne face cunoștință cu un băiețel pe nume Matei, care-și dorea foarte mult să crească mare.

bookpic-cel-mai-mare-gulliver-33295

În nu știu care țară,
în nu știu ce oraș
și-n care ulicioară,
trăia un băiețaș.

Dar nu un oarecare
nevolnic și sfios,
ci unul ca o floare,
grozav de arătos:

avea o chică neagră
și patru dinți de lapte
și-un nas cât o mărgică
și ani avea vreo șapte,

img330

Interesant este de aflat de ce-și dorea Matei atât de mult să crească? Autorul enumeră într-un stil caracteristic, de ce: mai întâi și-ntâi apoi, mai întâi și-al doilea, urmează al doilea și-ntâi și al doilea și-al doilea și… veți descoperi singuri ce urmează. 🙂

Personajului nostru îi este îndeplinită această dorință de un „cangur mare scamator” iar după ce și-a revenit în fire:

și-atunci s-a minunat
văzând în preajmă totul
mărunt, neînsemnat:

i se părea poiana
pitică, vai de ea,
stejarul o surcică
și teiul o nuia…

img331

Ei, și după ce Matei ajunge mare, totul se schimbă. Dar oare cum: în bine sau în rău?

Toate versurile sunt minunate, dar unele dintre ele se cuibăresc direct în suflet. Citiți!

Vai, ce putea să facă
sărmanul Gulliver?
S-a chinuit oleacă,
apoi s-a-ntins spre cer,

a ridicat o mână,
a prins cu ea un nor,
l-a tras spre el, cu grijă,
la- scuturat, ușor.

Nădăjduia să curgă,
din nor, măcar un strop,
dar s-au pornit să curgă
șuvoaie de potop..

img332

Matei ajunge apoi la mare, iar acolo nu dorește a salva un echipaj naufragiat.

img333

Însă după ce-și potolește setea de mare și de bălăceală totul ia o altă întorsătură: copilului începe să-i fie foame, frig dar și oboseală și frică. Însă este cineva care să-l ajute? Nu, înafară de mama lui nimeni nu dorește a-i da o mână de ajutor, asta ca o consecință a comportamentului său.

img334

Atunci băiatul vrea ca totul să revină la normal, să fie din nou mic, să fie protejat și iubit. Noroc că totul s-a petrecut doar în vis.

Povestea este completată de ilustrațiile semnate de Irina Dobrescu. Pentru cei care nu știu, tot ea a semnat desenele cărții scrisă de Victoria Pătrașcu, „Ziua în care a fugit somnul” dar și a altor cărți la fel de minunate. Nu doresc a uita să menționez Cuvântul înainte semnat de Dan Stanciu, care vă va aminti despre autor, scrierile lui și nu numai.

Așadar, „Cel mai mare Gulliver” este o carte care se adresează celor mici dar și celor mari deopotrivă. Fiecare dintre noi poate învăța câteceva din ea.

Acestea fiind zise, ar trebui să recunoști cinstit că arzi de nerăbdare să vezi ce s-a-ntâmplat și cum. (Dan Stanciu)

20151225_171536

Lasă un răspuns

%d