A treia carte din seria Ce să faci … tratează o problemă spinoasă. Și nu numai a zilelor noastre ci a tuturor zilelor.
Furia, pentru că despre ea este vorba, nu este bună la nici o vârstă. Ori dacă nu reușim să temperăm această manifestare, la vârste fragede, ce urmează la maturitate? Răspunsurile se văd, din păcate, în fiecare zi, peste tot prin lumea asta. La noi, acolo unde multe femei au învățat de-a lungul secolelor că trebuie să stea la bătaie, fie că vine ea de la părinți fie că vine de la soț, furia e ceva la ordinea zilei. Dar stă numai în puterea noastră să schimbăm aceste mentalități, ușor, ușor. Noi, cele care ne creștem copiii acum.
La cele două cărticele prezentate zilele trecute se adaugă o a treia, în care este vorba despre furie. Ce să faci… când îți ieși din fire este un ghid pentru copiii care nu-și pot stăpâni furia și este publicat de asociația americană de psihologie.
Dacă citești această carte, sunt șanse mari să iubești un copil care te îngrijorează atunci când își iese din fire. Poate copilul tău se enervează ușor, se aprinde la cea mai mică provocare. Poate copilul tău e agresiv, poate se repede cu pumnii sau cu vorbele. Sau poate vezi cum, peste ani și ani, el va fi în continuare incapabil să facă față situațiilor dificile, înrăutățindu-le, înstrăinându-se de familie și de prieteni. E de înțeles că ești îngrijorat.
…
Comportamentul este rezultatul combinației dintre gene, temperament și educație și poate duce spre o dispoziție mai explozivă ce poate dura toată viața. Nimeni nu-și dorește asta pentru copilul său.
…
Tehnicile descrise în această carte se bazează pe principii cognitiv-comportamentale. Partea despre cogniție îi ajută pe copii să-și înțeleagă și să-și stăpânească gândurile. Partea comportamentală îi învață un set de abilități constructive. Scopul e să trecem de la simpla lectură despre cum se stăpânește furia la a pune în practică ce-am învățat.
…
Tu joci un rol important în a-ți ajuta copilul să învețe și să pună în practică abilitățile descrise în această carte. Fă-ți timp să citești cartea înainte. O să fii un ghid eficient dacă știi unde vei ajunge împreună cu copilul tău. Poate că el este capabil să citească singur, dar ar fi mult mai bine pentru copii să citească împreună cu unul dintre părinți (sau împreună cu un alt adult care are grijă de el).
…
Copiii (și adulții deopotrivă) pot învăța un set de abilități pentru a îmblânzi furia – pentru a se calma, a gândi limpede, a rezolva probleme și a merge mai departe, în cele din urmă. Este extrem de important să-i învățăm pe copii aceste abilități, întrucât, în general, copiii care se stăpânesc mai bine sunt mai plăcuți de către colegi, se descurcă mai bine la școală, sunt o companie mai agreabilă, fără să mai vorbim că sunt, pur și simplu, mai fericiți.
Așadar, cuvântul înainte adresat părinților și educatorilor este de foarte mare ajutor, prin claritatea lui. În cele 96 de pagini veți găsi doisprezece capitole, printre care:
Un secret despre furie, sau Metoda #1 de a stinge furia: Fă o pauză, ori Plata cu aceeași monedă și mingea cu țepi.
Așadar, aveți posibilitatea de a găsi unele răspunsuri despre aceste teme, în aceste cărți. Sunt clare, aerisite, și ce-i mai important, interactive.
O investiție care merită!