machetedidactice.com

Întâlniri online care mai îndulcesc viața. Pentru mici și mari

De la ora șase seara m-am așezat cuminte pentru întâlnirea cu Cristina la atelierul de pisiceală. Îmi era dor de vocea și gesturile ei și abia așteptam să fac cunoștință cu un personaj nou, Dar Motan. Alături de el am cunoscut și pe:
Zahar – o pisică de culoarea zahărului candel, puțin mai rotunjoară
Nuti – o pisicuță mică, alintată, albă de florărie
Mitanța – o mâță bătrână, fandosită, atotștiutoare, crescută la Paris, puțin cam tare de urechi de aceea fiind necesar să-i vorbiți mai tare dacă o vedeți
Toto – un băiat timid, stăpânul lui Dar Motan
Ana – o fetiță cu fundițe albastre
Tom – un băiețel serios
În viața noastră a intrat și Emi Balint, ilustratoarea acestor cărți și care ne-a învățat cum anume să desenăm niște pisici la fel ca-n poveste.

La editura Nemi puteți face precomandă la seria cu Dar Motan, pentru că trebuie să știți că sunt mai multe cărți adresate copiilor cu vârsta 4+. Și nu doar lor.

Întâlnirea cu Cristina s-a terminat exact în momentul în care a început dialogul dintre Andi Moisescu și Cristian Presură la lansarea cărții

Care e diferența dintre un copil și un laptop?

#HumanitasLIVE #online – discuția cu Cristian Presură și Andi Moisescu despre volumul „Care e diferența dintre un copil și un laptop. O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe”, a treia carte pe care fizicianul Cristian Presură o publică la Editura Humanitas.

„Durerea și suferința personală mi-au suflat mereu în ureche: poţi nega orice, dar nu poţi nega faptul că tu simţi durerea asta! Desigur, nu pot convinge pe nimeni că «a simţi» depăşeşte limitele materiei, pentru că nu am argumente: este o problemă de credinţă. Odată acceptată această credinţă a durerii simţite, alte întrebări decurg în mod natural una din alta. Dacă simt, ar trebui să existe ceva care simte, nu? Dacă da, ce este acel lucru care simte? Este ceva material sau nu? Poate fi localizat procesul de simţire în creier? Au localizat cercetătorii conştiinţa în creier? De fapt, ce spun ei că este conştiinţa? Călătoria mea personală către aceste răspunsuri trece, în cartea de față, prin religie, fizică şi neuroștiințe.“ — CRISTIAN PRESURĂ

Un interviu în care am aflat despre cum a descoperit religia fiind închis în camera de bună de la țară, neavând ce citi decât biblia. Căuta logica deja și era pasionat de matematică și logică.

Cum anume putem face diferența mai bine dintre bine și rău.

Te-ai dus vreodată la mănăstire, pentru trei zile, pentru a asista la slujbele ținute acolo de călugări? Dacă nu ai făcut acest exercițiu până acum te-ai gândit să o faci?
Autorul a trecut prin această experiență de câteva ori și mărturisește că este ceva extraordinar. Într-o noapte de Sfântul Ilie a picat lumina și au rămas doar luminile lumânărilor, călugării continuând slujba. Moment în care omul poate pricepe puterea transcendenței.

Fiecare dintre noi avem o formă de credință în Dumnezeu.
Atunci când întrebi: Crezi în Dumnezeu înseamnă?, de fapt, că întrebi dacă crezi în Dumnezeul meu.
Cartea vine să vorbească despre aspectele astea și să le pună pe masă. Să vedem că sunt mai multe credințe religioase așa cum există credințe în afara credințelor religioase.
Fiecare crede într-un set de valori.

De ce totuși în societatea românească religia ajunge pe niște poziții care polarizează oamenii?
După REVOLUȚIE, oamenii au fost puși în față cu ceva ce le era necunoscut. Faptul că religia este adesea o instituție și ea are scopuri politice.
Biserica ortodoxă a mers pe tradiție, nedorind a schimba mare lucru.
Oamenii depind unii de ceilalți și trebuie să ne ajutăm indiferent în ce credem. Din punct de vedere cosmic suntem niște mici ființe pe această mică planetă, iar faptul că avem păreri diferite este ok.

În această criză de Covid aproape toți credem că știm adevărul. Însă trebuie să acceptăm faptul că avem îndoieli.

De ce crezi că ar merita cartea cumpărată?
Se ridică întrebări pe care omul contemporan și le pune.
Care este raportul dintre știință și religie?
Ce zice fizica de Dumnezeu? Nimic nu zice!
Există în oameni frica precum că Dumnezeu nu ar exista.
Ce am aflat până acum despre raportul dintre știință și religie
Problema simplă a materiei este legea universală. Care-i gândul lui Dumnezeu?, spunea Einstein.
Cum există ceva mai degrabă decât nimic?

Neuroștiința – în a treia parte a cărții.
Care este limita științei?
Cine este liberul arbitru?

Răspunsurile din carte sunt punctele de vedere ale scriitorului Cristian Presură. Vă invit la lectură!

De departe cel mai frumos lucru din lume este să asculți.

Lasă un răspuns

%d