machetedidactice.com

Activități educative copii – Care este vârsta potrivită pentru învățarea înmulțirii?

Uite cum a trecut jumătate de an de când tot înmulțim. Am început astă vară, atunci când la ultima ședință, doamna învățătoare ne-a spus că ar fi bine ca cei mici să învețe tabla înmulțirii, pe de rost, asta dacă pot și dacă doresc.

Luca era oricum nerăbdător să-i afle tainele, așadar nu a venit de la mine dorința aceasta, ci de la el. Pot să spun că toată vara am repetat iar rezultatul a fost acela că la începutul clasei a treia, el o știa pe de rost. De când sunt prezentă în mediul virtual, în grupurile pe care le privesc și cu care interacționez, sunt păreri împărțite referitor și la acest subiect. Dar așa este la toate, fiindcă nu ai cum să găsești unanimitate și nici nu ar fi bine. Sunt copii și copii iar dacă pentru unii nu reprezintă nici un efort să acumuleze cunoștințe noi, pentru alții acest fapt se dovedește a fi o piatră de încercare, cam tare. Și poate că nu copiii ar fi problema, ci părinții, aceea care se ocupă sau nu, de propriile odrasle.

Pentru că învățământul nostru este într-un permanent scandal și pentru că de 25 de ani suntem într-o reformă ce nu se mai sfârșește, o sumedenie de lucruri care odinioară păreau atât de bine așezate în matca lor, acum nu își mai găsesc nici locul, dar ce-i mai trist, nici rostul.

Eu nu activez în sistemul acesta, dar pot face comparație între modul în care au decurs lucrurile atunci când era Răzvan, primul meu băiat, în școala primară, și cum este acum. La începutul acestui secol (sună așa de bizar! 🙂 ) tabla înmulțirii se învăța începând cu clasa a II-a, pentru ca mai apoi, la generația fiului cel mic, aceasta să înceapă a fi studiată în clasa a III-a. Dar cei care sunt acum în clasa a II-a au revenit la vechea programă, ce nu de mult a fost socotită eronată (că doar de aia au schimbat-o) și au din nou, aceste noțiuni. De când mă știu, înmulțirea și împărțirea erau apanajul clasei a II-a și mă gândesc că nu era rău. Dacă au funcționat atâtea generații în acest sistem, de ce oare cele de acum nu mai pot face acest lucru? Tot aud că nu era bine și nu era bine. Așa este, nu era bine, dar asta nu-i valabil pentru tot ceea ce s-a întâmplat înainte de 89. Pentru că școala românească a avut rezultate minunate atunci, când era așa de rău. Personal mă bucură faptul că s-au petrecut atât de multe schimbări și că a intervenit posibilitatea aceasta, de a-ți alege locul în care să studiezi, pentru că orizontul tău este mai mare și pentru că poți elimina niște etape care însemnau ani irosiți. Datorită acestei libertăți și acestor oportunități, fiul meu cel mare poate studia la Universitatea din Essex, ceea ce și-a dorit, iar acest lucru este valabil și în cazul altor copii.

essexbuilding

Revenind la clasa a III-a și la înmulțiri, am văzut nenumărate mămici care doresc să învețe copiii aceste operații, chiar înainte de-a intra în școală. Dacă aceștia pot, și dacă fac homeschooling, nu-i nici o problemă și nu încurcă pe nimeni. Dar dacă vor merge apoi în sistemul de învățământ de stat sau privat, aceasta va constitui o problemă. În ce sens problemă: cel mic se va plictisi, până colegii lui vor învăța adunarea și scăderea și celelalte noțiuni premergătoare tablei înmulțirii. Și de aici vor curge o sumedenie de discuții între învățător și părinte iar copilul va fi la mijloc. Iar dicuțiile nu vor fi din cele mai suportabile.

Dar fiecare alege pentru propriul copil ceea ce crede că i se potrivește și ceea ce crede că este bun pentru el.

Pentru că eu nu pot face homeschooling (aici mă refer la fiul cel mic, pentru că la cel mare nici nu existau aceste noțiuni în România) și pentru că sunt adepta învățământului de stat, procedez în consecință. Adică încerc să găsesc o modalitate în care să putem conlucra toți, adică învățător – copil – părinte. Dar ce urmăresc mai abitir este faptul ca această conlucrare să aibă majoritatea ingredientelor pozitive.

Pentru mine, școala rămâne pilonul principal al formării unui individ și dacă ești interesat, asta fără a fi cusurgiu și a căuta motiv de harță, poți găsi personajele (învățătorul și profesorii) care să interacționeze în cel mai fericit mod cu putință, cu copilul. Eu una am avut noroc de așa dascăli, iar la formarea lui Răzvan au contribuit oameni în fața cărora îmi voi scoate pălăria mereu. Se cuvine a începe cu doamna învățătoare Străchinescu Mariana, atunci foarte tânără, ambițioasă și dornică de afirmare. A reușit cu o clasă de copii minunați, la fel ca și ea :). Apoi trebuie să amintesc de d-na profesoară de limba engleza, Alionte Cornelia, cea care a contribuit major la drumul „englez” al copilului. Cât despre doamna Dochia Smaranda, iubita noastră doamnă de pian, de care suntem legați de mai bine de un deceniu, și nu secvențial ci susținut, mult, mult drag. Nu trebuie să uit de Andreea Șandru, pentru care trebuie să mulțumesc providenței. A știut să pună punctul pe i și să structureze noțiuni deja existente. Mai este de pomenit diriginta lui Răvan, doamna profesoară de istorie Petrișor Didina, o femeie calmă și așezată, extrem de binevenită în această zumzăială din școli. În ceea ce-l privește pe Luca, prima doamnă din viața lui, doamna profesoară Adriana Negre s-a dovedit a fi cea mai potrivită. Copilul este într-o evoluție bună, iar faptul că merge cu drag la școală spune atât de mult! Vă mulțumesc tuturor și vă respect pentru munca și felul în care știți să transmiteți dragostea de cunoaștere. Sper și cel mic să aibă noroc de dascăli adevărați, așa ca voi!

Și uite unde m-a dus înmulțirea! Dar ce amintiri plăcute și ce oameni deosebiți. Să revin. 🙂

Spuneam că ne-am apucat de înmulțire prin vară, iar începuturile au fost așa, ca în înregistrarea de mai jos.

Luca și primele înmulțiri – video

Ne leagă de aceste începuturi tot Bucureștiul, pentru că acolo am dat startul, într-un cadru de vis. De fapt pielea lui Luca spune că era vară și cald și bine.

Luca si inmultirea vara Buc 2014

Luca și înmulțirea prin adunări repetate – video

Apoi am continuat demersul și am apelat la tot soiul de cărți din care am rezolvat exerciții și probleme. Dar am făcut și fel de fel de fișe, pe care am combinat desenul cu puzzle-ul și cu înmulțirile. Unele dintre ele au fost foarte gustate de copil.Precum se vede am folosit tot felul de modalități prin care am încercat să facem această activitate mai plăcută, mai colorată, mai atractivă și mai înțeleasă.

Luca înmulțiri

Fișe aritmetică clasa a III-a – înmulțiri

xmas-math-worksheets-4-christmas-trees-challenge-blankxmas-math-worksheets-tree-number-challenge-blank

În fișele de mai sus puteți completa ce înmulțiri doriți să aprofundați, sau le puteți adapta în funcție de necesități. Consider că sunt mai utile așa, decât completate. Am lucrat mai mult dintr-o Culegere de exerciții și probleme – teste de evaluare, apărută la Paralela 45 în anul 2003, din care am rezolvat și cu Răzvan.

img007 img008 img009

Am atașat câteva imagini pentru a vă da seama de ceea ce se află în interior. Este o culegere pentru clasa a II-a pentru că se adapta programei de atunci, dar este foarte folositoare și astăzi. Deasemenea, am mai folosit un manual de clasa a II-a editat în anul 1988, pe care îl puteți descărca de mai jos.

Luca înmulțiri1 colaj 2015

Manual de matematică clasa a II-a 1988 (cuprinde înmulțiri și împărțiri), un remenber pentru nostalgici.

Puzzle înmulțiri – de printat

Luca înmulțiri2 colaj 2015 Luca înmulțiri3 colaj 2015Am folosit, în demersul nostru și cartea apărută la Lidl, cea cu dimensiuni gigant, extrem de colorată dar și utilă, având și un poster pe care l-am montat pe o ușă.

Am alunecat și în împărțiri, așa cum am tras un ochi și la înmulțirile cu două cifre. Ușor, ușor se vor structura toate. Important este să se înțeleagă ceea ce se face și raționamentele. În rest, sănătoși să fim că de învățat se găsește! 🙂 Și ca să răspund la întrebarea de la început: cred că înmulțirea se poate învăța din fragedă pruncie, important este să fie înțeleasă.

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activități educative copii – Care este vârsta potrivită pentru învățarea înmulțirii?”

%d