machetedidactice.com

Machete didactice – Despre culori și activități înlesnite de ele

De când îndeletnicirea aceasta, a confecționării machetelor, a depășit granițele căminului meu, mi-am dorit ca principal scop, aducerea de culoare și formă în sălile de clasă în care-și desfășoară copiii noștri, activitate. Și nu numai sălilor din școli ci și a celor din grădiniță, pentru că, importanța acestui lucru este mare încă din primii ani de viață.

Culoarea, prin simpla ei prezență, poate spune o sumedenie de povești. Acestea pot fi frumoase, vesele, dar în egală măsură pot fi triste și urâte. Poveștile vieților noastre pot îmbrăca o gamă foarte mare de culori, și depinde numai de noi, ce culori se vor regăsi printre rândurile lor. Mă gândesc că ponderea celor care vor țese culorile calde este mai mare, deoarece căldura, lumina, veselia bucuria nu dă rău pe fața nimănui.

Așadar, dacă aducem culorile în viața noastră de la cele mai fragede vârste, nu are cum să strice. Modalitatea în care ele se pot combina poate fi infinită. Dar să vorbesc puțin despre culori. Conform Dex-ului:

Culori primare= fiecare dintre culorile (roșu, galben și albastru) care nu pot fi obținute prin amestecul altor culori, dar care amestecate între ele dau toate celelalte nuanțe și culori.

culori_primare_

Nouă, românilor, aceste culori ne „curg” prin vene. Sunt singurele culori pure, neamestecate. Nu același lucru se poate spune și despre societatea în care trăim, dar nu doresc a vă aduce în atenție acest lucru. E și așa atâta forfotă și sunt stârnite atâtea pasiuni, că eu una, am ajuns la o stare de suprasaturație.

Culorile secundare = sunt obținute prin combinarea a 2 culori primare. Ele completează cercul, dar nu îl definitivează. Sunt tot 3 la număr: verde, portocaliu, violet.

culori_secundare_

Culorile terțiare = completează întreg cercul. Se obțin prin fie prin combinarea unei nunațe primare cu una secundară, fie prin combinarea a 2 nunațe secundare.

culori_tertiare_

Culori calde și reci = cercul se împarte în două pentru a separa culorile calde de cele reci. Nuanțele calde de la roșu, galben spre verde deschis sunt colori calde. De la violet, albastru spre verde închis sunt culori reci.

culor_reci_calde_

Am avut plăcerea de-a confecționa și concepe un material pe această temă. Ca de fiecare dată, am avut mai multe idei în gând și mai multe planuri de a aborda așa o temă ofertantă. Nivelul de vârstă: grupa mare

Am conceput trei palete, dar de această dată am dorit a fi folosite atât la prezentarea temei cât și la activitățile făcute de copii.

DSC_1233

Pe fiecare dintre ele am montat 8 păhărele. Acestea vor fi umplute cu acuarele după cum urmează:

prima paletă va avea culori calde

DSC_1223

DSC_1224

DSC_1225

a doua paletă va avea culori reci

DSC_1226

DSC_1227

DSC_1228

a treia paletă va avea culori terțiare.

DSC_1229

DSC_1230

DSC_1231

De asemenea, pentru postamentul temei se pot folosi diferite povești ce fac vorbire despre acest subiect. Una dintre ele poate fi Călătorie prin curcubeu de Andreea Demirgian.

DSC_1222

Este o carte frumoasă ce are și un suport auditiv, iar acesta poate fi de ajutor pe toată săptămâna în care se desfășoară această temă. Cât despre paletele pe care le-am prezentat mai sus, activitățile în care ele pot fi folosite pot fi foarte variate, aceasta ținând de ingeniozitatea celei care le folosește. Se pot organiza sesiuni de fingerprint, sau de pot folosi la fel de ușor pensoanele sau bețișoarele de urechi. Cu materialele asfel pictate de copii. se pot naște noi povești, una mai interesantă ca alta. Se pot face tot soiul de exerciții de limbaj în vederea dezvoltării acestuia. Dar câte nu se pot, trebuie doar implicare și bunăvoință 🙂

Conform psihologilor, culoarea este proiecția externă a sentimentelor și emoțiilor proprii. Copilul o transpune în desenele lui, iar așa, se poate interpreta ceea ce simte și unde îl putem ajuta. Ce vă doresc eu? Inspirație și răbdare, implicare și dorință de-a schimba ceva. Uneori este mare nevoie de-a interveni cât mai grabnic cu putință.

DSC_1232

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Machete didactice – Despre culori și activități înlesnite de ele”

%d