Nici nu știu cu ce să încep. Revenirea la școală după vacanța de o săptămâna a fost întâmpinată de o veste mai puțin plăcută. Un coleg de-al copilului, a suferit un accident pe bicicletă fiind, accident destul de grav care s-a soldat cu o vătămare a abdomenului și nu numai. Respectivul copil a trecut printr-o cumpănă destul de mare, având în vedere că a trebuit să fie cusut la burtică. Dar această lovitură a vizat și aparatul genital. Doamna le-a spus copiilor despre pățanie, dar a precizat că
lovitura suferită a fost într-un loc intim, ce aproape nu trebuie rostit
Citatul este dat de Luca, el fiind părtaș la discuțiile din clasă. Ei, aceste vorbe au suscitat un interes major din partea fiului meu, care a dorit să afle mai multe.
Ce nu poate fi rostit și discutat? Ce poate fi atât de intim de nu poate fi aflat?
Am vorbit câte ceva despre această întâmplare, neputând intra în amănunte nefiind în cunoștință de cauză, dar, vineri, m-am întâlnit cu mama băiețelului cu pricina și am aflat cum au decurs lucrurile. Luca a auzit și el o parte din discuție, mai precis, aceea în care se făcea vorbire la imposibilitatea de a mai avea copii, având în vedere lovitura și gravitatea ei. Și dacă toată săptămâna acest subiect a mocnit, iată că la auzul acestor cuvinte a trebuit să fac ceva. Ceea ce s-a și întâmplat. Nu este pentru prima dată când vorbim despre asta, iar cum am făcut acest lucru puteți citi aici. Am pregătit mai multe materiale care legate, să îmi faciliteze această discuție „atât de intimă”, pe care am dorit s-o putem rosti. Personal, nu m-am ferit de aceste momente pe care consider că este de preferat la a le aborda față de propriii copii. Și e de preferat ca mama să facă acest demers. În primul rând, de mare folos ne-au fost cele două modele anatomice de la Corpul omenesc, de la DeAgostini. Această colecție are 52 de numere fiecare analizând o parte a corpului omenesc. Cele două modele anatomice au 70 de piese, atent conturate și colorate. Fiecare caiet al colecției cuprinde și un test la care copiii pot răspunde după ce au parcurs informațiile. Cât despre cuvintele dificile întâlnite, glosarul care se găsește la finalul fiecărui caiet vă va ajuta să vă îmbogățiți cunoștințele lingvistice dar și să învățați noi termeni anatomici. Colecția o avem de multă vreme și ne-a fost partener de nădejde de multe ori.
Machetele pe care le avem noi cuprind și bebelușul din pântecul femeii, iar acesta a fost îndelung analizat.
Am căutat ca toate discuțiile să decurgă firesc, serios și fără chicoteli. Am tratat natural niște lucruri pe care toată lumea le are și cu care toți avem de-a face mai devreme sau mai târziu. Copilul are tendința de a copia și dacă ești serios, vei primi tot seriozitate. Apoi, în ceea ce privește materialul ajutător am folosit presenterul confecționat de mine, în care se regăsesc informații despre celule. De asemenea copilul a folosit și discul pe care sunt specificate toate organele importante din corp, disc ce a fost confecționat tot de mine.
Am vorbit pe rând, câte puțin despre fiecare organ întâlnit. Am luat caietele din colecție la rând, iar la o parte din ele, Luca a dorit să facă testul de la final. Am ajuns și acolo unde de fapt era „buba” și am văzut ce denumire au organele sexuale atât de la băiat cât și de la fată, cum se numesc celulele care sunt răspunzătoare de apariția copilului și care este importanța acestora în corpul omenesc. A fost sesizată diferența faptului că „fetele fac astfel pipi decât băieții” iar acum am specificat faptul că penisul are două funcții: urinară și de reproducere. Nu am insistat pe aceste lucruri ci am venit în întâmpinarea întrebărilor lui. Am mai aflat că ovulul este cea mai mare celulă din corp fiind vizibilă cu ochiul liber iar spermatozoidul, cel care poate fecunda ovulul spre a crea un embrion, cea mai mică 🙂 De ajutor ne-a fost cartea
Vreau să știu, 1000 de întrebări și răspunsuri.
Luca a avut posibilitatea, cu ajutorul unui puzzle să facă. de mai multe ori, corpul omenesc. Nu s-a pierdut prilejul de a citi denumirea părților componente.
Și așa, am reușit să mai deslușim câte puțin din complicata mașinărie a corpului omenesc. Acest subiect este atât de complex că ne-ar trebui câteva vieți și tot nu s-ar termina. Un lucru este cert: alături de copil ai posibilitatea să înveți o sumedenie de lucruri. Numai pregătirea și sortarea materialelor facilitează acest lucru. Și este o plăcere pentru că le vezi cu alți ochi și înțelegi altfel. Nu ezitați în a aborda orice subiect, pentru că prin omisiune nu se rezolvă nimic. Din contră, se adâncește curiozitatea.