machetedidactice.com

Activităţi educative copii – „Stejarul pitic, cel mai bun tătic!” prin ochii unui băiat de 8 ani

DSC_7006

Stejarul pitic, cel mai bun tătic! de Victoria Pătraşcu este o carte de care am aflat acum mai bine de un an şi nu am avut linişte până nu am reuşit să o cumpăr, pentru a ne bucura de ea. Luca, eu, dar şi copiii la aniversările cărora a fost Luca invitat, pentru că  această carte a reprezentat darul nostru pentru ei.

Dar ce anume mă îndeamnă să spun aceste lucruri?

Experinţa avută cu cealaltă carte semnată de această minunată doamnă de litere, ,,Ziua în care a fugit somnul”. Atunci, datorită entuziasmului cu care Luca a primit aceste personaje în viaţa sa, cartea a devenit partenerul lui de grădiniţă iar aşa au avut prilejul să o vadă şi să o audă şi colegii lui. Vreau să spun că în grupa copilului au existat câteva fetiţe care au desluşit tainele slovelor mai repede, practicând acest lucru şi în cadrul activităţilor din grădi, iar acest fapt a ambiţionat o parte a colectivului, aşa o parte din copii ajungând să citească cursiv, încă de la 5 ani. Am avut atunci numeroase cereri de a cumpăra cartea, pentru că părinţii nu ştiau de unde s-o achiziţioneze. Am ,,golit” toate punctele Inmedio din Suceava, pentru că acolo era singurul loc unde se găsea. Am fost bucuroasă că am putut fi înlesnitorul acestor trăiri atât de deosebite!

Ulterior, am intrat în lumea virtuală necunoscută mie( deh! poate şi din cauza vârstei! 🙂 şi m-am trezit înotând printr-un noian de informaţii din care, încerc să extrag ce anume consider că ne este util, poate nu atât mie, cât fiului meu mai mic.

Am descoperit cărţi minunate, am experimentat trăiri irepetabile, am învăţat că nu trebuie să-ţi pierzi speranţa!

Am realizat pentru a nu ştiu câta oară, că acumularea de cunoştinţe noi nu se opreşte niciodată şi odată cu înaintarea în vârstă, vezi altfel tot acest proces.

Dar să revin la Stejărel, la Tricotici şi la Bruni. Am reuşit să-l aducem în casa noastră şi de atunci, iată că s-a făcut anul!, îi citim iar şi iar. Am găsit în carte cinci poveşti, una mai frumoasă ca alta, însă trebuie să recunosc slăbiciunea pe care o are Luca, dar şi eu, faţă de povestea prin care trece acest copac semeţ.

M-a întrebat Luca de ce autoarea a ales ca actor principal un stejar, când foarte bine putea să fie un alt copac, un pin, o salcie sau un salcâm. Dar a găsit singur răspunsul atunci când am extins căutările şi am vorbit despre stejar, dar din perspectiva lui biologică, de copac. A aflat multe lucruri pe care le vom împărtăşi cu voi în zilele ce urmează. Acum trebuie să-l lăsăm pe stejar să fie Stejărel, copacul secular, cu trăiri, cu bucurii şi necazuri. Nu mă pot întreba, dacă nu au parte de aşa ceva şi copacii, poate îi doare sau poate că se bucură de ceva,dar până să se nască o persoană care să poată dialoga cu ei, mai avem de aşteptat! Şi de fabulat!

Vă invit să vedeţi câteva minute cum Luca lectureaza finalul poveştii, dar şi câteva remarci şi discuţii legate de text.

Luca citeşte şi discută despre Stejărel

Deasemenea, vă invit să citiţi un interviu cu doamna Victoria Pătraşcu, interviu care mie mi-a plăcut mult.

De această dată Luca a revenit la Stejărel pentru că la şcoală, la ora pentru lectura suplimentară a putut să aleagă despre ce anume să scrie. Şi aşa a reapărut Stejărel, cu forţe proaspete, pentru că trebuie să ştiţi că de fiecare dată, discuţiile ce se ţes pe marginea ei sunt altele.

Dealtfel cred că poveştile care vor aduce în discuţie tema familiei nu vor suferi de lipsă de admiratori, pentru că, în ciuda deteriorării acestei noţiuni, cred că instituţia familiei nu va pieri. De multe ori îmi revin în minte câteva rânduri scrise de Osho în care el afirmă că, citez din memorie:

 … nu peste mult timp, familia tradiţională va dispărea iar copii vor creşte în comunităţi alcătuite din mai multe mame şi mai mulţi taţi

iar eu una, îmi ridic umerii pentru a mă feri de aşa o perspectivă! Dar timpul vă demonstra dacă se va adeveri această profeţie sau nu.

DSC_7007  DSC_7008

Până să elucidăm aceste mistere, am trecut la activitatea de bază şi anume la alcătuirea fişei de lectură cerută de doamna învăţătoare. Fişa o aveţi mai jos, anexată.

img003

La şcoală, fişa trebuie să fie completată precum se vede, iar pe spatele ei, copilul poate să deseneze, scrie, lipească ce crede el că se potriveşte la textul analizat. Eu am încercat ca Luca să meargă pe diferite abordări, fie că a desenat, colorat, lipit, pictat,  toate acestea au venit ca o implicare a micului cititor în poveste. De această data, Luca a desenat o mandala cu frunze şi fruncte de stejar şi nu a ieşit urât! Această mandala am luat-o de pe educations.com.

DSC_7010  DSC_7011

DSC_7012

Dar pe lângă toate acestea, am confecţionat pentru Luca, dar şi pentru cine mai doreşte să lucreze, câteva fişe cu întrebări din această minunată poveste. În inregistrarea video, vedeţi care au fost răspunsurile lui Luca, cele orale, pentru că fişele le-am completat mai apoi.

Fise Stejarul pitic, cel mai bun tatic!

Ca divertisment, am făcut pe Geobordul nostru, despre care puteţi citi aici, o pânză de paianjen, semn că Tricotici a fost foarte iscusit în munca lui şi ne-a molipsit!

DSC_7036  DSC_7037

În loc de încheiere, doresc să spun că zilele trecute, când mă aflam în vizită la o grădiniţă, o doamnă educatoare m-a rugat să-i recomand câteva cărţi pentru copii. Aşa mi-am dat seama că nu ar lipsi ca aceste minunate poveşti să fie mai mult promovate. Drept pentru care, celor care cu dărnicie îmi alocaţi timp vizitându-mă, vă aduc în atenţie aceste cărţi şi totodată, vă rog, să le daţi de ştire şi altora de existenţa lor. Copiii merită acest efort din partea noastră, a tuturor!

DSC_7014  DSC_7015   DSC_7018   DSC_7020   DSC_7023  DSC_7024

Nu merită să facem acest gest? Sigur că merită, cu vârf şi îndesat!

 

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activităţi educative copii – „Stejarul pitic, cel mai bun tătic!” prin ochii unui băiat de 8 ani”

%d