machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Machete pentru scenete * Cine a spus miau? Vorbim despre onomatopee

Imagine

Printre primele lucruri pe care le învăţăm în fragedă pruncie sunt sunetele pe care le imită animalele. Aceste cuvinte se numesc onomatopee.

Am găsit cu mult timp înainte de a aborda acest subiect, în amănunţitele mele căutări, un material foarte nostim, în care se arată că sunetele scoase de animale diferă de la o limbă la alta. Le-am păstrat şi iată că le-a venit rândul!

Însă incursiunea noastră în lumea onomatopeelor a început cu citirerea minunatei poveşti „Cine a spus miau?” de V Suteev . Este o carte foarte dragă mie, pentru că în copilaria mea a fost citită de nenumărate ori şi pentru că am un regret enorm, neştiind unde s-a rătăcit.

Dar pentru a putea discuta despre această temă, am printat povestea (am găsit o variantă foarte prost scrisă, cu o mulţime de greşeli) după ce am corectat-o și am făcut şi o fişă de lucru pentru Luca.

Doresc să spun că băiatul a fost extrem de încântat de povestea în sine, amuzat pe alocuri de comicul situaţiei.

Imagine

Imagine

După ce a fost lecturată povestea, Luca a lucrat cu o machetă pe care am făcut-o în acest sens. Au trebuit puse personajele în ordinea intrării lor în naraţiune, iar pe marginea fiecăruia s-au făcut mai multe comentarii şi remarci. O activitate antrenantă, privită ca un joc şi ca un moment de respiro dinaintea scrisului.

Imagine  Imagine

Imagine   Imagine

Imagine  Imagine  Imagine

Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  DSC_5097

DSC_5098

Precum se vede în imaginile de mai sus, am confecţionat cele 8 machete pentru personajele prezente, iar pe lângă ele am făcut un ambient, adică o casă şi un gard. Am încercat să le integrez cât mai fidel în poveste şi recţia lui Luca mi-a spus că am reuşit. Dimensiunea machetelor este cât o foaie A4, cu excepţia Dulăului şi evident, a casei. Sunt foarte migăloase şi greu de realizat, însă la final a meritat osteneala.

Imagine  Imagine  Imagine

Imagine  Imagine  Imagine

Dimensiunea postamentului este de 2 metri lungime şi 50 centimetri lăţime şi se poate aşeza în funcţie de spaţiul avut. După ce Luca a reconstituit povestea cu ajutorul machetelor, a trecut la citirea onomatopeelor scoase de animalele din alte ţări. A fost mare haz şi mare zarvă! Dealtfel, voi ataşa acest fişier pentru a vă convinge şi voi ce presupune lecturarea acestora.

Imagine  Imagine  Imagine

Fise onomatopee

La final, s-a completat un set de fişe în care, pe marginea poveştii s-au răspuns la nişte întrebări. Acestea cuprindeau mai multe capitolele învăţate până acum şi anume: Sinonime şi antonime, folosirea corectă a semnelor de punctuaţie,  scrierea corectă a numărului de vocale şi consoane dintr-un cuvânt, scrierea unui text de 6-7 rânduri folosind şi câteva cuvinte date. Găsiţi mai jos şi acest fişier în caz că sunteţi curioşi să vedeţi cum arată.

Fise lucru ,,Cine a spus miau ? „

Frumos, antrenant, inedit! Încercaţi. Merită!

Lasă un răspuns

%d