machetedidactice.com

Poveşti bune de citit la orice vârstă – H. C. Andersen

Image

Poveştile lui Andersen constituie un prilej de bucurie pentru orice cititor, fie că are 8 ani, 45, sau chiar 70 de ani. Harul deosebit al acestui iscusit scriitor are un efect atât de binefăcător asupra cititorului, încât lecturarea acestor poveşti, poate înlocui cu succes o pilulă medicală ce poate avea şi efecte adverse.
Înşiruirea evenimentelor şi mesajul transmis nu are cum să te facă decât să începi citirea unei poveşti şi să nu te opreşti decât atunci când aceasta s-a sfârşit.

În biblioteca noastră există de mai multă vreme acest cufăr cu poveştile lui Andersen. Nu sunt singurele cărţi scrise de acest autor care se regăsesc la noi, pe rafturi. Dar aşa, în acest format sunt foarte drăgălaşe. Dimensiune cărţilor spune acest lucru, 16×12 centimetri.

Cele cinci poveşti ce se regăsesc în cufăr sunt: Răţuşca cea urâtă, Soldăţelul de cositor, Hainele cele noi ale împăratului, Mica sirenă şi Lebedele sălbatice.

Image

Image

Image

Image   Image 

Image

Am început prin a vă arăta câteva imagini din fiecare cărticică în parte, pentru a vedea cât sunt de frumos realizate şi ce ilustrații deosebite găsiţi în interiorul lor.

Prima prezentată este Hainele cele noi ale împăratului. Urmează Mica sirenă.

Image

Image  Image 

Image

A treia cărticică aflată în cufăr este „Lebedele sălbatice” iar cea de a patra se numeşte Soldăţelul de cositor.

Image

Image   Image 

Image   Image

Image

Image   Image 

Image

Ultima, dar nu cea din urmă este  Răţuşca cea urâtă.

DSCN1750

DSCN1751   DSCN1752 

DSCN1753   DSCN1754

Cărţile sunt frumos legate cu aţă, nu lipite, aşa fiind mai trainice.

Am căutat pe internet această versiune însă am găsit ceva asemănător, care poartă denumirea Comoara cu poveşti – Andersen Cutia cu cinci poveşti. Poveştile sunt aceleaşi dar altfel traduse şi cred că în interior și imaginile sunt la fel ca în cele pe care le am eu.

Revenind la activitatea noastră, Luca le-a citit pe toate într-o după amiază iar pentru ora de lectură de la şcoală a optat pentru Hainele cele noi ale împăratului.

Image  Image

Image   Image 

Image   Image

A trebuit ca pentru şcoală să fie completată o fişă tip, pe care o dă doamna învăţătoare şi în care copilul trebuie să scrie 10 rânduri din textul cerut, apoi să spună ce anume i-a plăcut sau nu la această lectură, după care, pe cealaltă parte a foii să deseneze orice altceva ce este legat de lectura respectivă.

Image   Image

De-a lungul timpului, Luca a făcut şi rebus, dar a şi desenat sau a completat întrebări legate de personajele întâlnite sau întâmplările prin care trec acestea. De această dată am optat pentru ceva diferit şi anume: am pregătit câteva foi de fetru, de diferite culori şi un tipar de cămaşă (mai degrabă a ieșit un tricou), pe care Luca a trebuit să le decupeze. Una câte una, cămăşuţele au prins formă iar Luca le-a montat şi tăiat pe toate.

Image

Image   Image 

Image    Image

Image 

Cel care a ales aceste culori a fost tot el iar eu i-am respectat dorinţele. Am uitat să precizez că din această poveste partea cea mai îndrăgită de Luca a fost aceea în care copilaşul rosteşte cu voce tare „- Dar este dezbrăcat!”.
Pe aceste hăinuţe copilul a scris câteva din defectele majore ale împăratului, iar pe marginea lor a fost ţesută o întreagă reţea de întrebări, comentarii, păreri dar şi sugestii.

Image   Image

Image

Asta a fost pentru astăzi. Nouă ne-a plăcut şi dacă veţi considera util ceva din cele scrise mai sus, nu ezitaţi să folosiţi. Ori poate veţi avea idei mai bune ca ale noastre. Dacă da, aşteptăm să le împărtăşiti cu noi.
Vă dorim ca săptămâna ce stă să înceapă să fie una foarte bună, creativă şi cu rezultate minunate!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Poveşti bune de citit la orice vârstă – H. C. Andersen”

%d