machetedidactice.com

Activități educative copii – Despre arbori și rădăcini, despre amintiri unice și irepetabile

Imagine

Odata cu aniversarea lui Luca ne-am adus aminte, căutând în cutia în care stau depozitate aceste lucruri, tot soiul de întâmplări petrecute de la venirea lui pe lume și nu numai. Acum sa nu credeti ca pot face cine stie ce magie sa pot depozita … întâmplări!
Sau adunat atât de multe fotografii, atât de multe materiale iar fiecare spune câte o poveste foarte importanta pentru noi. Amintirile, clădite una câte una vor deveni peste ani, cea mai de preț comoară, iar odată cu ele se poate observa cum se  conturează și etapele prin care trece un om, de la venirea lui pe lume și până în prezent.
Și la Răzvan am găsit, cu mare greu un jurnal al bebelușului, adus de moldovenii de peste Prut, jurnal care la acea ora l-am considerat  cea mai frumoasă tipăritură pe care o văzusem eu vreodată. Și acum la fel o consider, în postura lui de Jurnal al lui Răzvan!
Dar cea mai dragă amintire în ceea ce-l privește pe Răzvan, sunt biscuiții muzicali pentru care aveți și rețeta scrisă. Acești biscuiți ascund o poveste minunata, iar cine se uita la ei și are abilitatea necesara, o va desluși. Anii trecuți peste ai au tras din seva lor (a se citi unt!) însă, chiar și așa, sunt unici.
Imagine

Eu am darul (sau poate nu-i un dar ci o construcție moștenită) de a aduna ceea ce consider  că este important din viata copiilor mei, dar nu numai a lor ci și a noastră, ca familie.

Imagine  Imagine

Acum, de când a sosit și Luca în mijlocul nostru, trebuie să fiu mai atentă să nu scap cele mai reprezentative evenimente din viața lui. Ori dacă mă întrebați pe mine, tot ce este legat de el (și evident că și de Răzvan!) este foarte, dar foarte important și aș dori ca eu să pot revedea, așa ca-ntr-un film atunci când doresc, secvențe care mi-au încălzit ființa.

Când Răzvan a împlinit 10 ani, i-am făcut un album aniversar în care am pus primele lui lucrări, din fiecare etapă. Este un album clasic, în care foile de carton alternează cu foile de pergament, într-o îmbinare perfectă de texturi. Aici veți regăsi cum a desenat Răzvan eclipsa totală de soare, cum făcea socoteli la 4 ani, prima lui compunere, primele lui cochetări cu limba greaca și engleză, primul fax pe care l-am primit de la el, primul bilet (ce l-am găsit pus pe usa!) în care protesta ca nu este pedepsit și el, așa ca alți colegi de-ai lui si multe alte „prime”.

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine  Imagine

Imagine  Imagine  Imagine

Este mai mult decât evident, că și Luca a întrebat de ce nu are și el așa un album iar eu i-am explicat că-l va primi atunci când va împlini 10 ani. Dar până atunci am încercat să deslușim mai pe-ndelete cine este și din cine se trage.

Imagine  Imagine

Imagine

Am găsit un sprijin de nădejde în enciclopediile din biblioteca lui iar informațiile citite l-au mai dumirit. Pentru a face și el un arbore genealogic, am pregătit unul pe care l-am confecționat din carton colorat, iar ca să fie mai bine înțeles, am delimitat cromatic pe mine și neamurile mele de cele ale soțului meu. Luca a scris cine ,,stă” pe fiecare frunză. Însă înainte de-a scrie pe aceste frunze, Luca a mai studiat, chiar în amănunt aș putea spune, albumul lui, iar acolo a găsit multe lucruri interesante cum ar fi: brățara lui din maternitate, fotografia fpcuta exact după ce a intrat în contact cu această lume, tatăl lui asistând la naștere și așa putând filma și fotografia totul, cartea lui îndrăgită, „Annie furnicuța”, dar și primul bilet de avion. A chicotit mult, s-a foit iar întrebările au curs!

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine  

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine 

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine

Apoi a trecut efectiv la completatrea arborelui pregătit. I-am luat pe toți la rând, care din partea mamei, care din a tatălui, am stabilit gradele de rudenie și cel mai important, am vorbit despre rudele care sunt așa cum ți le-a dat Dumnezeu. Exact cum este și cu colegii, dar și cu vecinii.

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine  

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine

Apoi a completat o Diagrama Venn în care subiecții au fost el și verișorul lui, Sebi. A ajuns la concluzia că au multe puncte comune.

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Au fost făcute și niște fișe pe care le veți desluși mai jos. ,,Interviul ” luat lui bicala a constituit un prilej de mare forfotă pentru Luca, ce nu reușește să și-o imagineze la vârsta lui. Am anexat și fișa cu Interviu de familie – Istorie personala și în alb, poate va mai fi cineva interesat să observe reacția copilului când este pus în astfel de situații.

Imagine  Imagine  Imagine

Poveștile despre noi adulții de astăzi spuse copiilor, sunt foarte interesante și gustate de ei. Stă în firea omului să cunoască și detalii spuse chiar de protagoniști. Și dacă veți face un exercițiu de memorie, veți descoperi că (asta dacă ați fost privilegiați de soartă, având niște părinți altfel) freamătul nu a dispărut nici în ipostaza de povestitor.

Nu doresc să închei înainte de a vă arăta amprentele pe care le-am făcut lui Luca. Sunt din lut grecesc, nu atât de evoluate precum  cele pe care le-am văzut nu de mult, însă pentru noi sunt cele mai frumoase și mai reușite. Primele le-am făcut la 6 luni, după care am mai repetat experiența. Oricum, cele mai delicate sunt cele confecționate până-ntr-un an, și asta pentru că sunt atât de micuțe iar tălpițele sunt neumblate.

Imagine  Imagine

Imagine

Acestea sunt o parte din amintirile noastre, inestimabile și cuibărite în mintea și sufletul meu într-un loc în care, doar eu am acces. Chiar dacă par fără viață, ele emană atâta sentiment și vibrează de câte ori sunt atinse. Îmi doresc să fi reușit să le transmit și băieților mei acest exercițiu, pe care să-l facă și ei, în calitate de tătici.

Lasă un răspuns

6 gânduri despre “Activități educative copii – Despre arbori și rădăcini, despre amintiri unice și irepetabile”

%d