De câte ori aud această replică ştiu că întâlnirea noastră din ziua respectivă şi-a atins scopul. Schimbarea meseriei pe care o va îmbrăţişa mai târziu este foarte frecventă şi asta se datorează acumulării de informaţii. Orice informaţi nouă duce inevitabil, către o nouă prioritate. Ori cea mai prospătă impresie, generează şi modificarea ei. Este de la sine înţeles că despre animale domestice vorbim de câţiva ani buni, cred ca s-au adunat vreo 7 până acum. Am văzut de-a lungul timpului, împreună cu el, cum sunt aceste animale în mediul lor şi de fiecare dată a fost foarte impresionat. Astă vară, în concediul nostru, Luca a urmărit pentru prima dată cum se întorc vacile de la păşune şi cum fiecare se opreşte exact la poarta stăpânilor ei. Închipuiţi-vă sunetul scos de tălănci şi ineditul tabloului.
Tot astă vară în vacanţă, am putut să vedem la Corbeanca un mic intreprinzător ce avea o fermă de animale. Şi acolo am stat mult şi ne-am uitat la toate animalele de care chiar avea grijă.
Şi în iarnă, când am fost în Călimani, pensiunea la care am stat avea o gospodărie foarte frumoasa cu multe animale. Însă am povestit despre ea atunci.
Astăzi am abordat din nou această temă pentru că Luca a ajuns la şcoală la „Cunoaşterea mediului”, să vorbească despre animale domestice. Aşa că, am căutat să vin în întâmpinarea acestei teme cu noţiuni noi şi cu activităţi proaspete. Am apelat la Atlasul zoologic, cu ajutorul căruia Luca a putut privi mai în amănunt animalele domestice din ţara noastră, dar şi rudele lor din sălbăticie.
A urmat apoi o partidă de lectură din Prima mea enciclopedie Larousse, La ţară iar aici este un întreg capitol alocat Animalelor de la fermă. Din aceasta minunată enciclopedie, Luca a citit despre ce se întâmplă în curtea de păsări, cum se cresc găinile în „clădiri închise, de unde nu ies niciodată”, cum stă treaba cu mulgătoarele electrice şi cum taurul, masculul vacii, poate fi la fel de greu cât o maşină. A avut aici un moment, după ce a citi despre puii crescuţi în baterii, când a spus că vrea sa devină vegetarian (însă asta este o altă discuţie). A mai citit şi despre porci şi a aflat că sunt unele regiuni, ca de pildă în Corsica, unde porcii trăiesc aproape în deplină libertate. Nici oile nu au fost trecute cu vederea iar Luca a avut multe întrebări legate de tunsul lor (am putut privi astă vară o turmă de mioare ce se întorcea de la păşune). Au urmat caii, iar aici gândul lui a fugit la Lisa, căluţul ce acum câteva săptămâni ne plimba cu săniuţa pe potecile munţilor.
Această enciclopedie este atât de frumos scrisă, aerisit şi cu informaţii foarte clare, încât vă recomand cu multă căldură achizitionarea ei. Un plus este dat de faptul că la sfârşitul fiecărui capitol există şi o pagină cu ,,Ştiaţi că” ce o face şi mai de dorit.
Ceea ce urmăresc eu prin lecturarea acestor texte este înţelegerea lor de către copil, pentru ca mai apoi să poată povesti, cu cuvintele lui, ceea ce a citit. De fiecare dată, după ce textul este lecturat, urmează un potop de întrebări şi de scenarii care se întreabă , „ce ar fi daca”?
Am găsit apoi în căutările mele o fişă în care copilul trebuia să identifice dintr-o multitudine de imagini, câteva animale domestice. A fost nostim! Şi spun asta deoarece aici el mi-a spus că ar dori şi alte culori cum ar fi, zebriu, cămiliu, şerpiu, ghepardiu şi ţestoşiu. Adevărul este că nici mie nu mi-ar displacea aceste culori !
Am trecut apoi la următoarea etapă a activităţii noastre iar aici Luca a completat un mic album (scos tot de pe internet), însă modificat pentru nevoile noastre. S-a scris pe fiecare filă foloasele ce le avem de la animalele de la fermă. Şi aici am avut parte de câteva momente altfel, pentru că băieţelul meu acceptă cu greu o întrebare la care nu ştie răspunsul.
Tot cu această temă avem în biblioteca noastră şi o cărticică scoasă la editura Iulian şi scrisă de Aura Gîgă, carte ce se numeşte Animale domestice, Poezii despre prietenii mei din ograda bunicilor.
Mai există o carte scrisă de aceeaşi autoare dar cu poezii despre animale sălbatice. Poeziile sunt de-a dreptul minunate, lecturaţi-o pe cea cu văcuţa, iar pentru a vă putea bucura de ele (eu am căutat cartea dar nu am mai găsit-o) le-am ataşat. Vă doresc să vă amuzaţi de ele, în egală măsură cu noi.
Iată cum, joaca noastră a schimbat la acest moment nişte dorinţe. Cu siguranţă modificarea lor va continua, însă asta face parte din farmecul copilăriei. Dacă v-a plăcut activitatea noastră, vă rog să-i daţi un like, poate aşa mai există cineva care găseşte joaca noastră interesantă. Vă mulţumesc şi vă doresc spor la învăţat prin joc.
2 gânduri despre “M-am hotărât. Vreau să fiu fermier!”
Sunt foarte utile fisele de cautare a imaginilor ascunse, ne plac si noua! La ferma cu noi!
Așa este! Sunt utile și îndrăgite de cei mici. Spor să aveți și inspirație!