machetedidactice.com

Mirări la îndemâna oricui

De fiecare dată când urmează să mă întâlnesc cu copiii am un plan de rezervă pentru a rezolva momentele în care au nevoie de un „cârlig” pentru a-i readuce lângă mine. Se știe, ori cei care se ocupă de așa ceva (evident și părinții ar trebui să nu fie străini) că prichindeii se plictisesc imediat, mulți dintre ei neavând antrenată răbdarea. Răbdarea de a duce la bun sfârșit o sarcină. Răbdarea de a nu abandona la primul obstacol întâlnit. Răbdarea de a persevera până dobândesc abilitățile necesare. Problema copiilor de astăzi este că vor ca totul să se rezolvă cu un clic, exact așa cum se petrece în cazul telefonului, calculatorului ori mai știu eu ce alt gadget. Ori aici intervine provocarea adultului.

Am descoperit câteva experimente foarte la îndemâna oricui, care au rezultate spectaculoase, imaginile pe care le văd cei mici fiind de neuitat. E nevoie de puține ingrediente care se găsesc peste tot și vă invit să experimentați dacă nu ați făcut-o până acum.

Așadar, avem nevoie de: ulei (fie el de măsline, rapiță, floarea soarelui ori de Johnsons), colorant alimentar, două pahare (unul mai mare cilindric și unul mai mic), pipetă, apă, o linguriță.

În paharul mic se pune ulei și peste el, cu ajutorul pipetei,  colorant alimentar, câte 5-6 picături de fiecare culoare. Se amestecată cu ajutorul lingurițe.

În paharul mare în care s-a pus apă se toarnă uleiul cu colorant din paharul mic însă se toarnă ușor, pe marginea paharului.

După ce cele două substanțe ajung în contact, din uleiul care este mai ușor și stă deasupra apei se desprind picăturile de colorant formând în apă un adevărat foc de artificii fascinant.

Încercați! Merită.

Lasă un răspuns