Asociația Editorilor din România, care a propus ca, începând de pe 15 februarie – Ziua Lecturii – și pe tot parcursul anului 2023, să aibă loc o serie de evenimente dedicate universului cărților. Este o încercare de a cârpi, pe unde se poate, câte ceva din multiplele fisuri pe care le are cititul în România.
Am citit această propoziție nici nu mai știu de câte ori încercând să înțeleg care este mecanismul celor care știind acest fapt care se petrece nu de azi ci din vremuri imemoriale, asta fără a exagera cu nimic, nu fac nimic în această direcție pentru a o remedia.
Ca totul să vină mai bine în întâmpinarea mea, de dimineață, am citit un articol scris de Oana Moraru în care sunt detaliate ideile recuperatorii pentru revenire pe linia cititorilor conștienți și fluenți a copiilor care întâmpină aceste probleme.
1. Desenează-i pe o coală de hârtie mai mulți șerpi, cu fețe distincte, eventual. În interiorul lor, desenează silabele: ba, ca, da, ea, fa, ga, ha … pentru șarpele ”A”. Pentru șarpele ”O”, desenează silabele: bo, co, do, fo, go , ho …etc. Umple corpul șerpilor cu silabe din două sunete pentru toate vocalele. (be, de, fe, he, je, le, me, ne, pe etc; bi, di, fi, hi, ji, bă, că, dă…) (anexa 6)
Spune-i că vă jucați de-a cititul ”șerpuit” și că miza este să pronunțe silabele cât mai bine și mai repede, de la cap, până la coada șarpelui. De câte ori se împotmolește, luați-o de la capăt, semnalându-i că ”s-a rupt șarpele”, că scopul este să îl lăsăm să trăiască întreg și puternic, fără ”tăieturi”.
2. După 7-14 zile de exersat astfel – cu tot cu doza necesară de plictis și repetitivitate – luați silabele și desenați-le pe câte un cartonaș. Ca la vechiul alfabetar, așezați câte 2 sau 3 cartonașe împreună, ca să formați cuvinte.
Nu cumpărați neapărat alfabetare. Materialul concret creat alături de copil are impact mai mare.
3. Pronunțați cuvinte de câte 2-3 silabe alcătuite din câte 2 sunete și puneți-l să le reconstituie, despărțite. ”mă-tu-ră”
4. Citiți serii întregi de cuvinte așezate în coloane, scrise pe silabe și cereți-i să le citească, pe rând, pe silabe și apoi ”unit”. Dacă nu leagă sunetele în silabă, învățați-i să le lălăie, să le cânte, prelungind sunetele până se leagă natural între ele. Amuzați-vă cântând cuvintele.
Citiți tot articolul, cu răbdare și atenție, pentru că vă poate fi de un real ajutor asta dacă vă convine să vă prefaceți că totul e în bună regulă.