machetedidactice.com

Că bine ZICI în 2023 * „Fericire clandestină” de Clarice Lispector

Aud întrebarea: Ce e ZICI?
Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) se sărbătorește în acest an pe 1 februarie, fiind marcată anual în peste 100 de țări, începând cu anul 2012.

De ce este importantă Ziua Internațională a Cititului cu Împreună?
Ziua Internațională a Cititului cu Împreună este importantă deoarece promovează dragostea pentru lectură și încurajează oamenii de toate vârstele să citească cu voce tare unii altora. De asemenea, evidențiază importanța alfabetizării în lumea noastră și ne reamintește că toată lumea are dreptul de a accesa cărți și educație.

Cum sărbătorești și care este sensul Zilei Internaționale a Cititului Împreună?

Ziua Internațională a Cititului cu Împreună îi motivează pe copii, adolescenți și adulți să sărbătorească puterea cuvintelor. Această mișcare globală de alfabetizare este una menită a lua măsuri pentru a arăta lumii că dreptul de a citi și de a scrie aparține tuturor oamenilor.

Cititul cu voce tare este bun sau rău?
Citirea cu voce tare este ceva asociat de obicei cu copiii sau cu cititorii simpli, o tehnică de remediere care trebuie eliminată de îndată ce oamenii învață să citească în tăcere. Dar un număr tot mai mare de cercetări sugerează că citirea cu voce tare poate avea de fapt beneficii cognitive semnificative – chiar și pentru cititorii experimentați. Am scris despre beneficiile cititului cu voce tare aici, aici, aici și aici.

Cititul cu voce tare ajută memoria?
Este mai probabil să vă amintiți ceva dacă citiți cu voce tare, a constatat un studiu de la Universitatea din Waterloo. Studiul a arătat că rostirea textului cu voce tare ajută la introducerea cuvintelor în memoria pe termen lung.
Tocmai de aceea și determinarea mea de a continua acest învăț. Și mai găsesc locuri în care să o fac, cu bucurie, speranță și certitudinea că ceea ce fac este benefic.

Astăzi vă ofer spre ascultare prima proză scurtă din cartea scrisă de Clarice Lispector, Fericire clandestină.

Ah, și ziua a fost atât de darnică oferindu-mi un cer de milioane. Veșnic îndrăgostită de cer.      

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: