machetedidactice.com

„Doctorul Aumădoare” dă o consultație Românașilor inimoși

Dacă în anii trecuți mă întâlneam cu Spiridușii Anei iată că acum când merg la întâlnire nu mai sunt Spiriduși ci Românași inimoși.
Pe Ana o știu că-i toată numai inimă și har și sper ca să reușească și cu această grupă de copii să aibă rezultate la fel de bune așa cum a avut cu ceilalți. Vremurile s-au schimbat, oamenii odată cu ele, modalitățile de abordare fiind tot mai complexe.
Pentru că cei mici au primit această carte, uite că nu mai știu exact cu care prilej, dar și pentru că mulți dintre ei reușiseră să o citească, am considerat că e de bun augur să lucrăm puțin pe text pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.
Pentru întâlnirea cu ei m-am pregătit confecționând două machete, una cu doctorul renumit și alta cu cucuveaua Bumba, un material pe care să putem scrie așa analizând textul. Materialul l-am cumpărat de pe site-ul Teachers pay Teachers adaptându-l apoi nevoilor mele.

Am reîntâlnit niște copilași minunați, dornici de lucru, deschiși și veseli așa cum ar trebui să fie toți copii nu ceea ce vedem că se petrece la granițele noastre, atât de aproape de noi acum.

 

Am prezentat cartea și am analizat-o înainte de a o deschide punând preț pe ceea ce transmite coperta și cum o interpretează copiii. Am vorbit de ilustrații, text, de ce numește așa doctorul și multe alte amănunte care adunate formează o imagine de ansamblu a ceea ce urmează copiii a afla în amănunt citind-o.

Am citit cu voce tare începutul cărții iar copiii având-o în față au putut da curs provocării mele. Unii dintre ei citesc cursiv, fără probleme, cu intonație, alții se împleticesc, silabisesc, nu folosesc corect semnele de punctuație. Citind așa, nu pot înțelege textul pentru că se concentrează pe cum citesc eliminând înțelegerea. Unde a fost cazul, copilul a citit de două ori aceeași propoziție. Trebuie de specificat că Românașii inimoși sunt în clasa întâi.

Am citit și eu, încă o dată acest text pentru o mai bună fixare și înțelegere a lui asta după ce am analizat cuvintele noi pe care le-am întâlnit.

Apoi am completat fișele pe care fiecare copil le-a primit. Unde a fost necesar, s-a venit la tablă.

   

Două ore au trecut ca prin farmec și așa de prinși am fost de lumea necuvântătoarelor și a medicului iscusit că aproape să nu mai avem răgaz pentru dulcele pregătit.
Care dulce?
Ciocolata fondue cu fructe proaspete, ce altceva?

Am plecat nu înainte de a promite că ne vom revedea cât mai curând posibil. Mulțumesc pentru clipele de frumos petrecute împreună în încercarea de a vedea că nu totul este atât de trist cum vor alții să credem!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “„Doctorul Aumădoare” dă o consultație Românașilor inimoși”

%d