machetedidactice.com

În Regatul Unit, în fiecare zi petrecută aici am admirat biserica St. Andrew la fel ca în fiecare an de când vizităm acest oraș

Stau cu ochii scrutători pentru a pierde nimic din ce-mi este dat să ajungă în fața mea. De prima dată când am venit aici, această biserică veche m-a fascinat și am zăbovit mult în fața mormintelor pentru a citi epitafurile dăltuite în piatră. M-am documentat despre această biserică și vreau să împărtășesc cu voi poate cândva veți ajunge în Colchester să o vizitați.

Bisericile din parohie sunt locuri în care oamenii s-au întâlnit pentru a fi între ei și pentru a se întâlni cu Dumnezeu de sute de ani.

Sunt locuri în care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru dragostea și creația lui, unde ne rugăm lui Dumnezeu pentru ajutor pentru a ne trăi bine viața în vremuri bune și în vremuri grele.

Din aceste motive, pe lângă locația și importanța istorică a clădirilor sale, biserica este centrală în această zonă din Colchester.

Sf. Andrei aparține Bisericii Angliei și o găsiți pe Forest Road. Este una dintre cele mai vechi biserici din Colchester care a stat alături oamenilor din Greenstead încă din secolul al XI-lea. Este o biserică anglicană prietenoasă și primitoare la care participă oameni care au o adevărată pasiune pentru comunitate, închinare și împărtășire. Toată lumea este binevenită la serviciile acestei biserici; fie că sunteți încrezător în credința voastră, fie că sunteți încă nesigur și căutați. În fiecare săptămână vă puteți aduna la o școală duminicală bine stabilită, unde tinerii pot învăța în ritmul și în spațiul lor! Din păcate, acest lucru nu este posibil în acest moment din cauza restricțiilor Covid-19.

Dacă intrați pentru prima dată în biserică există oameni care vă întâmpină și care vă vor oferi cărțile de care aveți nevoie pentru serviciul religios. Dacă spuneți că nu ați mai fost, atunci vor încerc să vă așeze cu cineva care știe ce să facă în speranța că acest lucru vă va face să vă simțiți mai confortabil.

Biserica are facilități pentru cei cu mobilitate redusă, înainte de slujbă fiind deschise ușile pentru a se monta o rampă necesară celor care folosesc scaune speciale cu rotile. Există întotdeauna oameni la ușă care vă pot ajuta, astfel încât să puteți intra în biserică în siguranță și confortabil.

Familii tinere sunt bine primite chiar dacă au copii mici. Dacă aveți copii foarte mici, și doriți ca ei să rămână în cărucior puteți rămâne alături de ei. Dacă copilul devine neliniștit, puteți părăsi locul plimbându-vă în spatele bisericii. Există și o toaletă în spatele bisericii în față existând o parcare chiar lângă Forest Road din Greenstead. Dacă aceasta este plină, atunci există parcare suplimentară în dreapta bisericii.

Am fost de multe ori, cum spuneam, la această biserică. Eram curioasă de modul în care este amenajată atât la interior, dar mai ales în curte, acolo unde există un cimitir. Pietrele vechi sunt fascinante transmițând povești nenumărate, din alte timpuri, pentru cine este dispus și are urechi să le audă.

Am citit multe dintre pietrele aflate aici încercând să-mi imaginez cum anume arătau, dar mai ales cu ce se îndeletniceau cei care au părăsit această lume acum mai bine de o sută de ani.

Dacă veți avea curiozitatea, citind unele dintre pietrele pe care le-am fotografiat, veți afla date mai în amănunt despre numele lor, cât au trăit și în ce perioadă au murit. Nu toți foarte tineri, din contră, unii ajunși la 70, 80 de ani.

Mormintele sunt amplasate într-o zonă aerisită, cu multă verdeață, cu arbuști care parcă le țin de umbră pentru a nu se afla în bătaia soarelui.

Am prins o zi minunată de vară, cu un soare binefăcător și un cer de un albastru care mi-a adus aminte de mănăstirea Voroneț.

S-au auzit povești din România, despre cum anume trăiesc eu aici în acest colț de lume, de modul în care aleg să-mi câștig existența, de personaje de poveste care vorbesc într-un grai necunoscut lor, dar care se pot desluși lesne din gesturile și expresia feței.

Nu știu dacă și voi sunteți pasionați de așa obiective turistice, dar merită să încercați. Cine știe ce surprize vă așteaptă?!

Lasă un răspuns

%d