Am luat acest roman, Doamna de la Ritz , în rucsacul meu de vacanță pentru că am avut ocazia să asist la lansarea lui, pandemia facilitând accesul la acest gen de evenimente în ultimul an și jumătate din camera mea din provincie.
Pentru că cele care mi-au adus în atenție romanul scris de Melanie Benjamin au fost Simona Preda, Irina Margareta Nistor și Denisa Comănescu, persoane pe care le respect, iubesc și urmăresc, din ce în ce mai susținut în ultima vreme, nu m-am putut abține să nu intru în această poveste în Paradisul verilor mele. Vă invit să urmăriți această discuție pentru că merită!
VIDEO
Când actrița aspirantă Blanche Ross călătorește la Paris cu o prietenă în 1923, se simte de parcă ar fi venit acasă. Oamenii, arhitectura, cultura totul o impresionează, și asta include și persoana care promite să-i arate orașul. Nu durează mult până când Claude se îndrăgostește de Blanche și o cere de nevastă.
Aproape de la început, diferențele lor sunt evidente. Claude, un fost erou de război, este un francez tradițional în toate sensurile, inclusiv tradiția îndelungată de a avea o amantă. Blanche este o americancă deschisă, modernă, care nu are niciun interes să devină soția franceză perfectă. Nu este mulțumită să rămână acasă și să gătească, vrea să bea în oraș și să profite de tot ce are de oferit. În curând, ea își încurajează soțul să caute o poziție mai înaltă la hotelul de lux suprem de pe Place Vendôme, Hôtel Ritz.
Pe măsură ce Claude ajunge pe o poziție tot mai înaltă, Blanche devine tot mai importantă și o figură fără de care Claude nu ar străluci așa cum se întâmplă: „Blanche s-a obișnuit, de-a lungul anilor, să se îmbrace cu Ritz. Există doar ceva despre locul care te inspiră să te îmbraci cât mai bine, să te așezi mai drept, să vorbești mai liniștit, să-ți pui cele mai bune bijuterii la gât, să-ți verifici ultima dată reflexia înainte de a te aventura în sălile sale de marmură, fiecare suprafață strălucind mereu lustruit. Sub tutela lor, Ritz devine un far pentru artiști precum Picasso, Hemingway, Fitzgeralds și Porters. Dacă te afli în elita culturală, ești văzut la Ritz. De-a lungul anilor, însă, căsătoria soților Auzello a fost nevoită să facă față multor provocări, unele dintre ele furtunoase. Diferențele culturale și așteptările societății conduc la o parte echitabilă a luptelor, adesea Blanche fugind în oraș pentru a se distra cu prietenii. De fiecare dată ea se întoarce la Claude și la Ritz, cele două constante iubiri ale existenței ei.
Doamne, ce față a făcut! zicea în sinea ei. Ce i-o fi venit, ce drăcușor i-a șoptit la ureche, n-ar putea spune; dar ideea a amuzat-o și-i pare rău că nu i-a dat curs cu ani de zile în urmă. De ce să nu-l chinuiască și ea așa cum o chinuiește el?
De ce să nu-l lase pe nemernic să creadă că și ea are un iubit? I-ar face bine să creadă așa ceva. I-ar face și ei bine să-i dea astfel de idei. Nu că nu s-ar fi gândit până acum să-și găsească un amant.
Doar că nu s-a putut hotărî să treacă la fapte. Din pricină că, trebuie să recunoască, soțul ei are unele calități pe care le îndrăgește. Și, spre deosebire de francezi, Blanche a fost crescută în credința că dragostea și sexul sunt cam unul și același lucru. E un obicei de care n-a putut să se dezbare – latura ei puritană e mult prea puternică (așa cum e la toți americanii).
Îi e drag felul cum se prezintă, în fața ei și a tuturor. Chiar dacă e ziua lui liberă și are de gând să stea cu ea în apartament să citească, se bărbierește, se dă cu colonie, își aranjează părul și se îmbracă impecabil. Blanche e înduioșată văzând că se aranjează doar pentru ea.
Îi e drag că citește presa înaintea ei, ca să se asigure că nu conține nimic supărător pentru ea. Îi e drag felul cum îi pregătește patul înainte să facă dragoste: înfoaie pernele, netezește cearșafurile și o așază pe ea însăși între ele cu delicatețea unui artist care caută cadrul perfect pentru modelul lui. Îi e drag felul cum se gândește la nevoile ei înainte de ale lui. (pagina 182)
Totul se schimbă odată ce naziștii avansează spre Paris. Locuind în sălile de marmură din Ritz, odinioară curate, Blanche și Claude trebuie să-și păstreze abilitatea de a-și face treaba și de a fi cetățeni loiali. Un prieten care lucrează pentru Rezistență îi amintește lui Blanche: „Există pericol, Blanche, peste tot. Oameni răi. Dar tu și bărbatul tău, trebuie să ai altceva pentru care să lupți, așa cum ai face în viața unui copil … Deci, care este motivul tău de a trăi, Blanche?”. Cuplul decide să ajute cauza aliaților lucrând pentru Rezistență, chiar sub nasul soldaților germani. În mijlocul acestei frământări, Blanche adăpostește un secret, care ar putea să-i ucidă atât pe ea cât și pe Claude.
O poveste de dragoste împletită cu o aventură în timp de război, bazată pe evenimente adevărate, Doamna de la Ritz a lui Melanie Benjamin prinde cititorul în mrejele ei. Emigranta americancă nebună și soțul ei supus trebuie să lucreze împreună pentru a susține libertatea, precum și pentru a-și proteja căsătoria, modul de viață și iubitul lor Ritz.
Un roman care va captiva cititorii de la prima până la ultima pagină.
Apreciază: Apreciază Încarc...
Similare