machetedidactice.com

Îmi plac desenele animate

Da, îmi plac! Întrebarea este dacă există cuiva căruia nu-i plac. E adevărat că și desenele animate au suferit mari transformări de-a lungul timpului ajungând astăzi a fi făcute, integral, pe computer.

Când spui desene animate, chipul lui Disney apare de îndată cel puțin în cazul generației mele de decreței. Însă, sunt convinsă, că decrețeii deveniți părinți au transmis mai departe această iubire și pruncilor lor.

Disney a început să facă o serie de scurt-metraje animate, denumită Alice în țara desenului animat, creând numeroase personaje memorabile. În 1928, Mickey Mouse a apărut în două filme mute ale lui Disney, urmate de Steamboat Willie (1928),

primul desen animat sincronizat integral făcut vreodată. Vocea pițigăiata a lui Mickey era chiar a lui Disney. Apoi, compania lui Disney a lansat seria de desene animate cu sonor, Simfonia trăznită. Un episod al seriei, Cei trei purceluși (1933) a devenit cel mai popular desen animat făcut până atunci. Compania Disney a început să dezvolte tehnologii de animație din ce in ce mai sofisticate.

În 9 iunie 1934, rățoiul Donald apare pentru prima oară în filmul Găinușa cea înțeleaptă, o animație de scurt metraj produsă de Walt Disney. Donald, împreună cu Mickey Mouse (care a apărut pentru prima oară în 1928), urma să devină unul dintre cele mai iubite personaje ale lui Disney. Popularitatea lui Donald a dus la apariția altor personaje din familia Duck, dintre care îi amintesc pe Daisy Duck, unchiul Scrooge și nepoții Huey, Dewey și Louey.

Compania a lansat în 1937 primul film animat de lung metraj, Alba ca zăpada și cei șapte pitici. Filmul a încasat 8 milioane de dolari, acesta fiind un succes incredibil în timpul recesiunii. În timpul celui de-al doilea război mondial, Disney a destinat majoritatea resurselor companiei sale producției de filme propagandiste pentru armata americană.

În 1965, a proiectat Prototipul Experimental al Comunității de Mâine, care a inspirat ulterior centrul omonim din Orlando, Florida. El a contribuit de asemenea la formarea Institutului de Arte din California, în 1961. De-a lungul carierei de patru decenii a lui, Disney a câștigat peste 1.000 de premii și distincții în toată lumea, inclusiv 48 de premii Oscar și șapte premii Emmy. Universitatea Harvard, Yale, Universitatea din California de Sud și UCLA i-au acordat distincția de Doctor Honoris Causa. A primit de asemenea Medalia prezidențială pentru libertate, decorațiile franceze Legiunea de Onoare și Officer d’Academie, Ordinul coroanei thailandeze, Ordinul Crucii sudice în Brazilia, Ordinul vulturului aztec în Mexic și premiul pentru cel mai bun showman al lumii, din partea Asociației naționale a patronilor de teatre. Pe lângă filmele sale, legenda lui dăinuie prin intermediul parcurilor de distracții Disneyland, Walt Disney World și a Centrului EPCOT. Walt Disney a murit în 1966 însă e mai viu ca niciodată.

Disney a făcut pariul corect și a construit un imperiu care durează și în zilele noastre, semn că animația a rămas în preferințele oamenilor, în ceea ce privește divertismentul.

Lasă un răspuns