machetedidactice.com

Importanța materialului didactic în procesul de învățare

Materialele didactice includ tot felul de elemente și dispozitive special concepute pentru predare/consolidare. Adică sunt resurse pe care un educator sau un profesor le poate folosi pentru a realiza procesul de învățare cu elevii lor.

Acestea sunt mijloace materiale care simplifică sau facilitează activitățile didactice. Ele pot fi livrate fizic sau virtual și vizează stimularea și dezvoltarea interesului elevilor. Sunt un tip de resursă care funcționează ca un ghid prin conținutul unui subiect.

De obicei, materialul didactic este pregătit de persoana care îl va pune în practică, adică profesor de cele mai multe ori, care își folosește metoda de învățare pentru a atinge obiective în cadrul orelor sale. Cu toate acestea, există multe persoane specializate care concep și realizează aceste resurse didactice de multe ori ele înglobând amprenta personală a celui care le va folosi.

Este important să rețineți că o metodă de învățare educațională reprezintă acel set de pași de urmat pentru a genera o schimbare în elev, astfel încât acesta să poată învăța și îmbunătăți abilitățile sale.

Caracteristicile materialului didactic
Caracteristicile unui material didactic poate varia în funcție de obiective, caracteristicile elevilor și condițiile de studiu, precum și de infrastructuri și accesul la tehnologii. De exemplu, un material didactic pentru domeniul matematicii nu poate fi pregătit în același mod ca cel pentru istoria artei.

Iată câteva caracteristici ale materialul didactic:

– Poate fi adaptat pentru a fi utilizat cu sau fără ajutorul profesorului.

– Este posibil să îl utilizați individual sau în grup.

– Este versatil. Un material didactic poate fi proiectat pentru diferite contexte.

– Este orientat spre motivare. Proiectarea dvs. ar trebui să trezească interes și curiozitate cu privire la subiect.

– Este o sursă de informații.

– Stabilește un ritm de lucru. Un material didactic poate marca un ritm de evoluție sau progres în dezvoltarea cognitivă, abilități, interese și alte aspecte ale elevului.

– Permite elevului să fie capabil să dezvolte strategii pentru a evalua, planifica și organiza propria învățare.

– Propune o revizuire sau reflectare a propriilor cunoștințe, modifică schemele.

– Trebuie să fie disponibil atunci când este nevoie.

Funcțiile materialului didactic
Materialul este pregătit în funcție de grupul către care este îndreptat și este esențial ca acesta să fie cu adevărat util. Printre funcțiile principale ale unui material didactic se numără următoarele:

Își îndeplinesc un scop
Punctul de plecare pentru dezvoltarea unui material didactic este definirea motivului sau obiectivului care trebuie îndeplinit.

Este un ghid între predare și învățare
Are o structură de conținut care se bazează atât pe obiectiv, cât și pe selectarea informațiilor strict necesare, care permite menținerea unei orientări constante pe traseul de predare și învățare.

Crește comunicarea dintre elev și educator/profesor
Materialul didactic poate oferi instrumente pentru ca elevii să participe și să genereze idei în timpul orei de curs.

Încearcă să îmbine ideile cu simțurile
Materialul didactic poate cuprinde experiențe senzoriale precum atingerea, gustul, mirosul, auzul sau vederea, realizând astfel o învățare mai personală și mai semnificativă.

 

Tipuri de materiale didactice

În funcție de modul în care este pregătit materialul didactic, clasificarea acestuia poate varia. Depinde, de asemenea, de tipul de utilizare care este dat, de spațiul pe care îl acoperă, de activitățile pe care le implică sau către cine este direcționat. Unele tipuri de materiale didactice includ:

Materiale tipărite
Acestea includ toate acele resurse tipărite, cum ar fi cărți, citire sau texte de referință, dicționare, enciclopedii, reviste specializate, ghiduri, manuale, articole și multe altele.

Materiale spațiale
Acestea fac de obicei parte din spații specifice sau pot necesita o zonă delimitată pentru utilizarea lor. Câteva exemple sunt jocuri, materiale de laborator, hărți gigantice, articole sportive, cum ar fi inele sau bile, modele etc.

Materiale pentru muncă
Acestea reprezintă multitudinea materialelor care sunt folosite pentru a desfășura munca în clasă și care susțin procesul de învățare. Acestea includ registre de lucru, fișe index, culori, creioane și alte resurse care sunt solicitate în funcție de context. De exemplu, în nivelurile de bază ale predării, cum ar fi preșcolar, dezvoltarea abilităților de scriere și cunoașterea formelor și a limbajului implică faptul că elevii învață să coloreze, să deseneze, să facă figuri sau forme și să le identifice. Toți acești pași sunt necesari pentru ca preșcolarul să învețe să scrie și să cunoască limba scrisă și să o reproducă.

Materiale pentru profesor
Materialul didactic poate include, de asemenea, toate resursele pe care profesorul le folosește pentru a obține sau împărtăși informații și, astfel, îmbunătăți procesele lor de predare. În funcție de context, materialele didactice de acest tip pot fi legi, bibliografii, manuale și multe altele.

Materiale electronice
Sunt acele resurse care sunt legate de dispozitive electronice și sunt transmise în acest fel. Include informații în formă digitală, cum ar fi fișiere, documente, imagini, diapozitive, videoclipuri, audio, filme, documentare și multe altele. Astfel, acestea integrează tehnologie precum tablete, computere, fascicule video, proiecții, echipamente de sunet, calculatoare, imprimante etc.

Importanța materialului didactic
Întrucât materialul didactic este unul care este utilizat în timpul proceselor educaționale, este de o mare importanță, astfel încât relația dintre predare și învățare să poată aduce cu adevărat roade. Tot ceea ce servește ca material didactic permite crearea condițiilor adecvate pentru metodologia pe care profesorul și-a propus să o aplice.

Este cel mai potrivit mod în care profesorul poate avea o anumită stăpânire în crearea unui mediu adecvat pentru a atinge obiectivele stabilite în cadrul clasei sale.

Materialul didactic facilitează procesul de învățare, stabilește conexiuni între profesor și elevi și permite să aibă o structură cu conținut organizat, astfel încât să poată fi experimentat progresul. Acesta este motivul pentru care devine o resursă semnificativă pentru orice proces educațional. Și nu în ultimul rând, creează o conexiune dintre informație și cum anume a fost ea aflată/învățată care nu mai este uitată.

De când materialele confecționate de mine au plecat în lumea largă, am avut nenumărate colaborări de neuitat. Importanța acestor materiale, indiferent cum au arătat ele, am putut-o vedea/analiza/percepe în interacțiunea cu copiii. Și am avut parte de momente de neuitat nu doar în ceea ce mă privește.

O altă componentă pe care nu vreau să o omit a o aduce în discuție este a implicării personale, dar cea reală nu doar pentru că trebuie pentru un grad ori mai știu eu ce activitate cu spectatori. Copiii simt pasiunea, dragul, implicarea, stăpânirea subiectului și modul în care informațiile vin către ei. Și nu vorbesc din cărți ci din experiența personală. Am avut bucuria, de nenumărate ori să văd fețe mirate, ochi iscoditori, urechi ciulite și un freamăt pe care numai cine-i pasionat și dedicat abia așateaptă să-l ostoiască. E un sentiment care vine să te împlinească pe tine, adult, acela de împărtășire pentru ca mai apoi să fie aprofundare.

Timpurile s-au schimbat, metodele așișderea, oamenii însă fac mai greu trecerea de la un mod de lucru la altul. Ai nevoie de determinare, consecvență și o curiozitate de a afla cum mai stau lucrurile. Diferențele dintre ce știai tu atunci când erai copil și modul cum se percep lucrurile/fenomenele/faptele acum, când datele sunt altele sunt de-a dreptul majore. Nu trebuie decât să le deslușești și asta se petrece și alături de copii.

Indiferent ce subiect abordați, nu-l faceți doar în dorul lelii! Nici nu știți ce nevoie este de educație și cât de jos a putut ea să ajungă. Trebuie să contribuim cu toții, profesori or ba, la acest proces vital pentru viața noastră, a tuturor. Și dacă o facem zilnic, cu bucurie și pasiune, ajungem să culegem roade cum nici nu visăm. Începeți chiar de astăzi în pătrățica voastră chiar dacă-i aproape vacanță!

Lasă un răspuns