machetedidactice.com

Machetă moară de vânt, un ajutor atunci când nu te aștepți

De-a lungul timpului am căutat să găsesc modalități diverse de a promova lectura, cărțile pe care le-am cumpărat ori primit de la diverse edituri adăpostind între coperte povești ce merită a fi știute. Piața de carte din România este într-o suferință continuă și mai jos puteți găsi câteva date din statisticile făcute. Dacă le veți citi, veți constata că începe să vă doară.

Articol din 2019

Numărul românilor care cumpără cel puțin o carte într-un an nu depășește 1,3 milioane, potrivit unei statistici Eurostat citată de Asociația Editorilor din România, al cărei director executiv susține într-o discuție cu Profit.ro că nici studenții și nici măcar profesorii nu sunt interesați de citit, iar mulți dintre politicieni au rămas blocați, în ceea ce privește lectura, la nivelul gimnaziului.

Estimată la 30 de milioane de euro, piața de carte școlară și auxiliare se concentrează, ca vânzări, în lunile septembrie și octombrie, când încep școlile și universitățile. În toamnă crește și piața cărții tradiționale, estimată la 60 de milioane de euro, dar nu pentru că se întorc elevii și studenții la școală, ci mai degrabă pentru că cei care obișnuiesc să cumpere cărți se întorc din concedii. (sursa: profit.ro)

Articol din 27 aprilie 2020

Romanii au comandat în această perioadă de criza sanitară cu 40% mai multe cărţi de pe internet. A crescut cererea pentru categoria de ficţiune, dezvoltare personală iar categoria de cărţi pentru copii s-a dublat faţă de anul trecut. Însă imaginea de ansamblu este sumbră, susţine directorul asociaţiei editurilor din România.

Mihai Mitrica, director asociaţia editurilor din România: “Piaţă a scăzut cu undeva la 70%, revenirea pe care a adus-o sectorul oline a însemnat destul de puţin. Suntem acum undeva la 35-40% din cifra de afaceri normală a acestei perioade”.

În total, în România se estimează pierderi de aproximativ 70 de milioane de euro.

Mihai Mitrica: ″Într-un an în România se cumpără 20 de milioane de cărţi. Aceste 20 de milioane de cărţi înseamnă cam 100 milioane de euro, socotind aici şi manualele şcolare. În momentul de faţă ne găsim într-o mare dificultate cu lansările de titluri noi, ceea ce va face ca acest an să aibă de suferit din două puncte de vedere – o dată din scăderea veniturilor populaţiei şi a doua oară din scăderea ofertei. Asta va însemna foarte multe falimente şi va însemna foarte multe cariere sfârşite pentru industria de carte”. (sursa: știrile protv)

Informațiile ne arată că această pandemie a venit să adâncească deficitul de carte cumpărată iar închiderea școlilor a contribuit din plin la asta. În ceea ce mă privește, e primul an când nu cumpăr manuale școlarului, pentru că nici începutul de an școlar nu a fost așa cum îl știam, criza sanitară fiind gestionată destul de greu de mai marii din educație. Nici finalul anului școlar precedent nu a fost unul mai clar, tot din pricina bâjbâielilor factorilor decizionali și a nepriceperii celor locali.

Acasă, în ciuda faptului că activitatea mea s-a redus drastic, la fel și câștigurile, nu am sistat achiziționarea de carte, drept fiind că și ea a suferit câteva ajustări. Nu știu cum s-a întâmplat că au fost mult mai multe apariții editoriale și multe promoții care au făcut ca alarmele notificărilor să sune cu îndârjire. E greu și exercițiul acesta al abținerii, însă unul pe care nu poți să nu-l practici în așa vremuri. Nu vorbim de cei care nu e nevoie să-l experimenteze.

Așadar, prietenele mele de la cartemma au scos câteva cărți super faine pe care le-am primit și aștept să se ivească ocazia pentru a le împărtăși cu micii cititori ori cine o dori să mă mai asculte. Până atunci, am revenit la o carte tare dragă mie, Valea Morilor, pe postamentul căreia am petrecut alături de niște copilași de clasa  a IV-a clipe minunate, învățând împreună.  Dacă nu știți povestea, o puteți asculta acum.

Pentru ca activitatea să fie mai palpitantă, am confecționat o moară de vânt pe care copiii să o poată manevra pentru a putea răspunde la întrebările pregătite. Nu e pentru prima dată când am făcut-o, dar acum dimensiunea ei este mai redusă iar palele morii sunt meșterite din alt material, mișcându-se mai ușor datorită sistemului pus.

Cum am folosit cu altă ocazie tot o moară de vânt, tot la această poveste, puteți afla parcurgând articolul de mai jos.

Valea morilor de Noelia Blanco

Spor la citit povești bune și la activități de care să vă aduceți aminte cu mare drag!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Machetă moară de vânt, un ajutor atunci când nu te aștepți”