machetedidactice.com

Activități educative copii – Spiridușii pompieri

Am mai bifat, cu bucurie, o întâlnirea cu spiridușii doamnei Ana. De data asta am avut ocazia de a zăbovi mai mult pentru că acest lucru a fost permis. Și așa, am putut parcurge în tihnă tot ceea ce mi-am propus.

Am dorit să le fac spiridușilor cunoștință cu Ciopârțilă pentru că bănuiam că nu fuseseră la întâlnire cu el, neavând ocazia. Ciopârțilă este un personaj care a încântat copilăriile multora dintre părinții de astăzi, asta ca să nu mai vorbesc de bunici. Chiar i-am rugat pe copii să întrebe acasă cine-l cunoaște pe Ciopârțilă. Un bunic venit după nepot a confirmat primul. 🙂

Nu am avut răgazul necesar de a citit întreaga carte și de aceea am parcurs primul capitol, acolo unde facem cunoștință cu personajul și capitolul al treilea, unde ne întâlnim cu pompierii. Și am fost inspirată! 🙂

Am vrut să scot în evidență importanța acestei meserii, ce anume implică ea și ce putem noi face pentru a nu-i încurca și a le ușura munca. Jocul cu focul, apelarea numărului de urgență 112 sunt noțiuni pe care ar trebui mai mult insistat.

Am început prin lecturarea celor două capitole după care am trecut la dezvoltarea celor aflate și la consolidarea lor.

Un moment care a creat multă frământare a fost acela când am scos un costum de pompier care a putut fi îmbrăcat doar de un copilaș, de fapt cel mai mic copilaș din clasă. Pe lângă el am mai avut o caschetă, pe care copiii au purtat-o cu rândul. Mari pasiuni a stârnit!

Fișele pe care am lucrat au cuprins mai multe informații. Iată-le care au fost:

chestionar-despre-pompieri

S-au legat multe dialoguri copiii fiind foarte curioși. Unii dintre ei au povestit diferite întâmplări legate de incendiile la care au fost părtași. Unele mai mici, altele mai mari. S-a vorbit și despre vizita pe care un pompier adevărat a făcut-o la școala lor.

Am scris pe tablă cuvintele pe care copiii le-au scris pe fișe, pentru că a fost nevoie de asta.

Ultima activitate a fost aceea a unui craft, iar pentru asta am avut nevoie de un trafalet dar și vopsea roșie. Am pictat o mânuță pe care am pus-o pe o coală de hârtie albă. Copiii au transformat cele cinci degețele în niște pompieri.

Școlarii sunt atât de încântați de toate noutățile astea pe care nu prea au ocazia să le facă. Multora le-a plăcut senzația pe care trafaletul a avut-o pe mânuțele lor și o parte au făcut desenul mai complicat. Când am lucrat cu Luca, fișa a arătat așa:

Iată că am mai parcurs o temă frumoasă. Și nu a fost în Școala Altfel ci într-o zi obișnuită din săptămână. Idei multe și timp minunat petrecut alături de copii, vă doresc. 🙂

Lasă un răspuns

%d