machetedidactice.com

Balcic – a patra zi

E o zi despre noi și ai noștri pentru că așa s-a nimerit.

De dimineața, terasa restaurantului era plină de oameni, mai mulți ca până acum. Un grup de tinere pensionare au venit la malul mării, dar au luat cu ele și apucăturile românești, cele care nu se arată în lume. Nu știau cum să o elimine pe una din grup, pentru că nu știu ce făcuse de nu se adaptase.

Era mult patos în dialogul lor, multă patimă și răutate. Sunt prezente doar la micul dejun, brățările de la mână fiind mărturie. Mă gândeam că ar fi putut rezolva problema altfel, iar gândurile îmi fugeau în toate părțile dorind a mă face părtașă la frământările lor, pentru că așa de tare vorbeau. Nu știu ce au rezolvat, dar mâine voi vedea dacă le voi mai întâlni.

Toată dimineața a fost senină, cu un soare arzător și un albastru de albastru.

Am rămas la piscina, prilej cu care ne-am mai ciocnit de tot soiul de românisme. Doi copii în piscină au bătut niște tuburi din burete până la exasperare, fără ca ai lor să intervină. La un moment dat, în joacă lor a început cearta, iar urletele către mamă, cea pe care o credeau capabilă să le dezamorseze conflictul, s-au propagat în eter. Mama a ridicat ochii și a privit ca si cum nu era vorba de ea. Vocabularul nu poate fi redat.

În rest, plajă, băi în piscină, lectură.

Între masa de prânz și cină, la bufetul de la piscina hotelului se servesc niște gustări, acestea fiind alcătuite din tot soiul de fursecuri dulci ori sărate, sau prăjiturele. Astăzi, doi cetățeni s-au așezat în fața platourilor și în timp ce goleau halbele de bere, rodeau și biscuiți destinați tuturor. Mă gândeam la copiii care nu ajung la bar, pentru că e necesar să te cațări pe niște scaune înalte, iar ei nu prea pot fără ajutor. Am avut tendința de a-i atenționa, dar intuiția mi-a spus să n-o fac.

Acum, când scriu aceste rânduri trag și cu ochiul la meciul de fotbal al echipei de tineret. E egalitate, dar tare-mi doresc să se califice. A venit vremea să arătăm și altceva în lume, ceva cu care ne putem mândri mulți dintre noi: bună creștere, civilizație, bun simț, discreție.

Hai, România!

Lasă un răspuns

%d