machetedidactice.com

Confecționăm și numărăm globuri că tot e sezonul lor

Am revenit la Grupa Voiniceilor și de data asta ne-am jucat cu ornamente de Crăciun. Le-am numărat pe cele existente și am confecționat altele pentru ca mai apoi să împodobim bradul.

Povestea care ne-a introdus în atmosferă a fost Dorința de Crăciun a lui Buzunăraș – Ann Bonwill, Russell Julian, una în care un iepuraș caută să găsească răspunsul la o întrebare care-l frământă:

– Care este semnificația Crăciunului?

Și pentru că pe geamul casei, Buzunăraș a văzut niște copii care stăteau într-o cameră în care exista un brad împodobit de Crăciun, i-am provocat la câteva activități matematice. Am pregătit niște globuri, numerotate de la 1 la 10 pe care copiii le-au pus crescător-descrescător, ori au menționat pe cele pare, dar și impare.

Am numărat din 2 în 2, 5 în 5, 10 în 10, crescător – descrescător pentru că sunt copii de grupă mare.

A trebuit și un postament pentru aceste globuri, și nu numai pentru ele, și așa a apărut un brăduț ce aștepta a fi împodobit.

Pe postamentul brăduț am făcut mai multe socoteli, adunări și scăderi folosind ornamente din lemn, pentru că e mai ușor așa când se vede din câte elemente este alcătuită o cifră.

  

Acesta a fost un preambul la cele două fișe pe care le-am oferit copiilor, unele luate de pe internet, acolo unde cerințele sunau așa:

– colorează câte cercuri îți indică imaginile din casetă
– colorează și scrie ce anume îți indică imaginile din casetă.

  

Unii copii au avut nevoie de ajutor pentru a scrie cifrele, dar până la urmă ne-am descurcat de minune.

Provocarea ce a urmat a fost mai mare pentru că am dat copiilor globuri necolorate, față-verso și i-am rugat să le coloreze, după care să le decupeze pentru ca la final să le lipească pentru a putea fi atașate în brad. Globurile au fost numerotate de la 1 la 21, și după ce au primit fișele am jucat următorul joc:

când eu strig numărul 1, cel care are globul cu numărul 1 își spune numele. Și așa, la 1 s-a auzit numele lui Alexandru, la 2 a răpuns Iasmina, la 3 un glas suav a șoptit Ana, la patru s-a auzit Daria, la 5 l-am identificcat pe Andrei, la 10 pe Sebi, la 12 pe Matei, la 20 a fost Sabin și tot așa. Atunci când am avut cifre din zeci și unități, celor care nu le știau le-am spus 1 și 5pentru 15, ori 2 și 1 pentru 21. Am făcut de câteva ori exercițiului acesta, pentru că nu am spus cifrele numai în ordine, ci și pe sărite.

  

  

  

Spuneam că după ce copiii au terminat de colorat, au decupat globurile și le-au lipit, spate-n spate, pentru a fi imagine pe ambele părți.

Pentru a intra în atmosferă și mai și, nici eu nu m-am lăsat mai prejos. 🙂

Nu a mai trebuit decât să împodobim bradul și fiecare a atașat globul lucrat.

  

  

Sărbători cu bine, dragi copii!

 

Lasă un răspuns

%d