machetedidactice.com

Un atelier cu și despre sărbători

Uite că am realizat că a trecut aproape o săptămână de când am fost la o întâlnire cu niște copilași de clasa a IV-a, și eu nu am reușit să consemnez această stare. Pentru că a fost o stare minunată și două ore de poveste.

Am început prin a prezenta copiilor Calendarul de Advent pe care l-am confecționat special pentru ei. Câteva zile am meșterit la el pentru că, se știe, e treabă migăloasă.

Pentru a-l confecționa am avut nevoie de următoarele materiale:
o ramă de fotografii mai mare
hârtie albă
abțibilduri cu temă de Crăciun
bandă dublu adezivă
lipici
ghirlandă brad
instalație luminoasă

Am confecționat 24 de pliculețe în care am culcușit 48 întrebări, câte două de plic. Pe plic am atașat un abțibild și o cartolină pe care am scris ziua.
Am montat cu ajutorul unei benzi dublu adezive ghirlanda lucioasă, dar și instalația luminoasă.

Și așa m-a prezentat înaintea copiilor. Nici nu aveți idee ce mirați au fost și ce curioși. Am petrecut minute bune povestind despre importanța acestui calendar, ce anume dorește el a scoate în evidentă, după care copiii au scos din plicuri întrebările pentru a ajunge la zi. Au fost multe întrebări în cele cinci plicuri, iar răspunsurile, unul mai interesant la altul. Întrebări de inimă albastră nu din materiile studiate la școală.

A urmat povestea Brăduțul de Crăciun, una potrivită pentru perioada asta din an. E o poveste pe marginea căreia se pot discuta multe, și din care se pot trage niște învățăminte. Am avut pregătite și niște fișe pe care copiii au lucrat.

fișe de lucru Brăduțul de Crăciun

Fișele le-am discutat urmând a le completa ei acasă.

A doua etapă a întâlniri noastre a fost dedicată confecționării unui craft care reprezenta, cum altfel, papucelul unui elf. Asta pentru că tot era în ajun de Moș Nicolae.

materialele necesare au fost:

foaie de carton verde pe care era imprimat tiparul papucelului (sursa: http://valitasfreshfolds.blogspot.com/)
hârtie autocolantă roșie cu pătrățele albe ori roșie cu buline albe
abțibilduri pentru înfrumusețat
ștrasuri multicolore
pom-pom bumbac

Copiii au fost extrem de încântați și au meșterit fiecare cum a putut, mai greu – atunci când au solicitat ajutor, ori mai ușor.

Înainte de plecare, am oferit copiilor un dulce pentru a-l pune în papucelul elfului proaspăt meșterit.

Fiecare întâlnire cu copiii are ceva special, poate și pentru că ele sunt mai degajate. eu necerând teme ori pune note. Atmosfera e mai destinsă, dialogurile curgând firesc. E nevoie și de așa abordări, atât pentru copii cât și pentru doamnele de la catedră.
Mulțumesc doamnei Carmen, care are grijă de mințile și sufletelor atâtor de mulți prichindei. Din vară ei vor pleca, în ciclul gimnazial, dar figura și atitudinea învățătoarei le va rămâne întipărită într-un colț al sufletului, unde vor căuta și găsi răspunsuri la întrebările viitoare.

Lasă un răspuns

%d