machetedidactice.com

Școlărel de clasa a VI-a * Evaluări inițiale

Ca la fiecare început de an școlar, primele cu care dau piept elevii sunt evaluările. Evaluări care se referă la cunoștințele dobândite în anul precedent.
Sunt profesori care le trec în catalog dar sunt și care nu fac asta, fiecare după cum crede de cuviință. Unii fac o recapitulare mai susținută, alții mai superficială, tot după cum consideră de cuviință.
E nevoie de asta, de recapitulare, pentru că se reface legătura dintre profesor și elev și se intră în atmosfera de studiu, specifică mediului școlăresc.
La istorie și geografie, domnul de la clasa copilului a optat pentru o modalitate pe care n-am înțeles-o și anume: în prima oră în care s-au întâlnit, profesorul a citit mai multe întrebări, structurate pe capitolele studiate, copiii au scris pe caiete răspunsurile și… gata!
Acasă, când a deschis caietul pentru a vedea ce anume trebuie făcut, am găsit cârdurile de răspunsuri, fără nici o întrebare. După ce m-am dumirit, alături de copii (pentru că Răzvan nu a plecat încă), am stabilit că e bine să vedem și stabilim, pe baza răspunsurilor, care a fost întrebarea. E un fel de gândire inversă și la multe dintre răspunsuri am găsit și întrebările. Mai greu a fost acolo unde răspunsurile erau Adevărat sau Fals, pentru că neexistând nici un reper, nu am știut la ce anume se referea.
Cui folosește acest mod de recapitulare? Ce și cât poate ține minte un copil atunci când vede cârdurile de răspunsuri fără nici un suport?
Dar am învățat că trebuie să iau lucrurile ca atare și să încerc să îmbogățesc cultura generală a copilului, în limita posibilităților. Nu vreau să ponegresc și să comentez pentru că nu-mi ajută la nimic. Nici mie și nici școlarului. Am luat la cunoștință și vom proceda în așa fel încât să căpătăm drag de aceste materii dar și mai important, să învățăm ceva.

Am căutat pe internet testele de evaluare ori fișele cu întrebările la care noi aveam deja răspunsurile, dar nu le-am găsit. Drept pentru care am rezolvat câteva dintre cele găsite. Și a fost frumos poate și pentru că eram în formulă lărgită.

test evaluare inițială istorie clasa a VI-a

testare inițială geografie clasa a VI-a

test de evaluare inițială geografie clasa a VI-a

Istoria și geografia de clasa a V-a nu au fost printre materiile lui preferate dar se pot înlesni momente în care aceste povești să nu pară așa de plictisitoare. Pentru că despre povești din alte vremuri se pomenește la istorie, iar la geografie despre ceea ce ne înconjoară pe pământ dar și în spațiu.

Nu știu care vor fi notele la testele de evaluare dar asta nu are nici o importanță. Îmbucurător este faptul că am putut constata că multe din întrebările pe care le-am găsit au primit răspunsul corect iar cele la care nu s-a știut, s-a completat.

La germană, copiii au o profesoară nouă iar dumneaiei a hotărât ca la prima oră, prima întâlnire, să le dea un test de evaluare, care cu tot cu corectare a ocupat 40 de minute din cele 50 existente. Prin glisare mă gândeam cam cum te simți tu, adult fiind, ca atunci când te întâlnești pentru prima dată cu cineva să ai parte de o evaluare înainte de o prezentare. Destul de greu de gestionat dar nu imposibil.

Hai, să avem spor la carte că de provocări nu ducem lipsă!

(sursa foto: https://thetomatos.com/free-clipart-28898/)

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Școlărel de clasa a VI-a * Evaluări inițiale”