Daaa! Am mai bifat un obiectiv pe care tare mai doream să-l vedem: Librăria Cărturești Carusel.
Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri însumând 1000mp. Cărturești Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregătește să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiție comercială.
Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat și transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.
sursa: http://carturesticarusel.ro/
Am reușit să ajungem acolo, sâmbătă, o zi în care bucureștenii sunt plecați, marea lor majoritate, iar traficul este mai lejer dar și mai frumos.
Nu am putut să nu observăm minunata arhitectură a acestui vechi oraș, așa cum, nici marea masă de turiști străini nu ne-a lăsat indiferenți. Frumos încolonați, cu ghid în față, ei ascultând în căști explicațiile, dădeau capitalei noastre un aspect de civilizație. Păcat de o parte a cetățenilor autohtoni care prin comportament și atitudine stricau întreg tabloul. Am revăzut locuri cunoscute, văzute în excursiile pe care le-am făcut alături de doamna de geografie, atunci când eram de vârsta lui Luca și m-am bucurat că nu au dispărut, ba mai mult, mai și funcționează.
Ar trebui mai multă atenție dată acestei părți din București. Farmecul ei este nepieritor și e păcat să se irosească atâtea povești ce se pot țese aici dar și pentru ca istoria să nu fie uitată.
Am privit îndelung și am căutat să reținem ceea ce am văzut și auzit. Scopul venirii noastre a fost Librăria Carusel Cărturești, pentru că, nu-i așa, aici este paradisul unora dintre noi.
E impunătoare, mare, dar pot spune că nu mi-o imaginam așa. Am crezut că va fi mai mare bogăție de titluri, având în vedere spațiul pe care îl ocupă. Spun asta pentru că multe din titlurile de care am întrebat nu le-am găsit.
Am zăbovit, destul de mult, prilej cu care Luca a mai „ciupit” câteva rânduri ale unei cărți scrise de Roald Dahl, titlu ce nu se regăsește în biblioteca noastră. Eu am căutat, mult, și așa am ajuns la concluzia că și prețurile sunt destul de piperate, multe din cărțile la care m-am uitat avându-le cu mult umflate față de librăriile online de la care mă aprovizionez eu. Am pus pe seama chiriei și cheltuielilor ce trebuie acoperite de această locație.
Am găsit, în schimb, câteva titluri pe care ni le doream, iar acest lucru ne-a bucurat mult. Pot aminti de ultima carte semnată de Veronica D. Niculescu, „O vară cu Isidor”, apărută la Editura Polirom Junior dar și de „Hendrik de Mol și Planet de jad” de K.J. Mecklenfeld, continuarea primei părți, cea cu Planeta de Aur. Pentru a înțelege de spun eu că prețurile sunt exagerate, a doua carte am achiziționat-o cu 34,90 lei iar pe elefant.ro este 24,99 lei.
Am plecat nu înainte ca Luca să învârtă mai multe caleidoscoape, așa , ca atunci când era micuț.
Cât despre cărți, una e gata, dar nu spun acum care. Revin! 🙂 Oricum, vizita la Cărturești a fost de bun augur.