machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a – „Găina și (ne)cazurile ei gramaticale

Încerc tot soiul de modalități ca activitățile și desfășurarea lor să fie cât mai atractive dar și tentante. Din varii motive, copilul trece printr-o pasă nu foarte bună – incomodă aș putea spune – iar asta a perturbat într-o mare măsură drumul lui. Nu este ceva grav dar nici nu doresc a lăsa să se adâncească. Trebuie să intervin la timp, mai ales că am identificat cauzele. 
La limba și literatura română, partea de gramatică, s-au adunat mai multe noțiuni pe care doresc ca el să le stăpânească cât mai bine. Gramatica limbii române dă mari bătăi de cap chiar și celor care sunt mai experimentați și tocmai de aceea e un motiv de a mai recapitula alături de el. Și nu e rău deloc! Nici pentru mine.
Problema copilului nu e că nu știe ci că nu găsește cadrul propice de a arăta ceea ce cunoaște. Nu sunt, și nici nu am fost vreodată, o persoană care să vâneze notele mari sau care să îndemne copiii să învețe numai pentru asta. Știu care sunt capacitățile lor și știu că firea lor a fost cea care le-a mai degrabă bătăi de cap decât cunoașterea. E greu de gestionat emoțional o serie de evenimente și întâmplări, care nu sunt izolate, și care îți fură energia în detrimentul lucrurilor cu adevărat importante.
Dar asta este societatea în care trăim și, ca atare, trebuie să învățăm să ne acomodăm căutând o cale care să ne asigure confortul necesar pentru a merge mai departe.
Zilele trecute, că tot se apropie sărbătorile Pascale, mă gândeam la cum aș putea găsi ceva care să le combine pe amândouă. Știu că Luca adoră acest gen de provocări iar modul și atmosfera în care se desfășoară îi fac foarte mult bine. Și nu numai atât!
Așa a apărut jocul pe care eu l-am numit „Găina și (ne)cazurile ei gramaticale”.
Pentru asta am confecționat o machetă sub formă de găină, iar pe ea am decupat trei orificii sub formă de ouă. Fiecare orificiu valorează un anumit număr de puncte.

Am mai pregătit un coș cu ouă, în interiorul fiecăruia găsindu-se câte un număr. Acest număr corespundea unei întrebări. Ele au fost variate acoperind substantivul, adjectivul, articolul, numeralul și verbul.

Am stabilit și un regulament de joc, pe care-l puteți afla urmărind clipul de mai jos.

Acestea fiind spuse, am trecut la joc. Nici nu aveți idee ce antrenant a fost! Pe rând, am aruncat cu ouăle înspre găină, în speranța că vom nimeri orificiile de pe ea. Ca un secret: intenționat am făcut ca ele să fie mai mici pentru a fi greu de nimerit, așa putând răspunde la cât mai multe întrebări. 🙂

                        

Atașez și un model al câtorva dintre întrebările la care am avut de răspuns. Trebuie să mărturisesc că am avut ceva emoții! În ceea ce mă privește.

Întrebări gramatică clasa a V-a

E de la sine înțeles că puteți pune ce întrebări doriți, câte și de ce dificultate alegeți să fie. Eu am alternat dificultatea lor pentru că așa mi se pare firesc.
Iată câteva mostre din joaca noastră.

Am jucat multe zeci de minute, iar la un moment dat mi-a căzut o cerință pe care Luca abia a așteptat să o fac, dar musai!, contra timp.
Suna așa: Alcătuiți un regulament al bibliotecii clasei, folosind verbe la modul imperativ.
Am rezolvat cerința, dar nu m-am încadrat în timp, așa că nu am fost depunctată. 🙁

La final, am tot aruncat cu ouăle în ea în speranța că vom reuși să nimerim. Și am făcut-o, de câteva ori, Luca triumfând în momentul în care a nimerit cel mai mic loc.

Cam asta a fost pe astăzi. Palpitant și atât de antrenant că nu se mai dădea oprit. Eu spuneam că mai facem o tură iar el mă ruga „că trei!”.
Se poate adapta la orice materie, schimbând doar întrebările. Cine ne oprește!

Clasamentul, la sfârșit, arăta așa și nu mai este nevoie de nici un comentariu. 🙂

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Școlărel de clasa a V-a – „Găina și (ne)cazurile ei gramaticale”

%d